Syrisk par får 20.000 efter Støjbergs ulovlige ordre

Københavns Byret giver par medhold i retssag mod Udlændingestyrelsen.

Et syrisk asylpar skal have en godtgørelse på grund af Inger Støjbergs ulovlige ordre om adskillelse. Manden og kvinden får i alt 20.000 kroner, lyder det i dom, som Københavns Byret har afsagt fredag.

Parret blev tvunget fra hinanden i 2016. Hun var 17 år, og han var 26 år.

I dommen fastslår byretten, at afgørelsen fra Udlændingestyrelsen var ugyldig. Derfor efterkommer retten deres ønske om en godtgørelse.

Bad om 50.000 kr

De havde bedt om 50.000 kroner, men resultatet er altså noget lavere, nemlig 10.000 kroner til hver.

Desuden skal Udlændingestyrelsen betale såkaldte procesrenter, ligesom styrelsen dømmes til at betale sagsomkostninger på godt 73.000 kroner.

Retssagen blev rejst på grund af myndighedernes omstridte beslutning om at skille par ad, hvis den ene part var under 18 år. Parret blev tvunget fra hinanden i marts 2016.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har forklaret, at hun ønskede at skride ind mod unge, der måske var tvunget ind i et ægteskab. Hun talte blandt andet om barnebrude.

Samråd om forløbet

I Folketinget har hun været indkaldt til flere samråd om forløbet. Senest skulle hun fredag besvare kritiske spørgsmål fra oppositionen.

Folketingets Ombudsmand har sagt, at der var tale om en ulovlig beslutning, og den blev desuden betegnet som særdeles kritisabel.

I retssagen har Udlændingestyrelsens advokat afvist kravet om godtgørelse. Advokat Karsten Hagel-Sørensen har forsvaret myndighedernes optræden.

- Der er ingen ko på isen i denne sag, påstod han i et retsmøde i februar ifølge dagbladet Politikens referat.

Sagens hovedpersoner bor i dag i Hedensted med deres søn.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) udtaler i skriftlig kommentar til afgørelse om godtgørelse til syrisk asylpar:

- Dagens dom fra Københavns Byret ændrer ikke på, at udgangspunktet fortsat vil være, at mindreårige ikke skal indkvarteres sammen med ældre ægtefæller i det danske asylsystem. 

- I den konkrete sag har Københavns Byret vurderet, at Udlændingestyrelsen ikke har sagsbehandlet korrekt.