Millionsvindel i Socialstyrelsen

Større svindel end hidtil kendt i Britta Nielsen-sagen

Der kan umiddelbart ikke placeres et tjenstligt ansvar i Britta Nielsen-sagen.

I alt er der blevet svindlet for i hvert fald 120,6 millioner kroner i Socialstyrelsen, og derudover er der konstateret svindel tilbage til 1993. Dermed er der svindlet for flere penge og over en længere periode end hidtil kendt i offentligheden. 

Det viser en revisionsrapport fra PWC, der undersøger, hvordan svindel med tilskudsmidler i Socialstyrelsen er foregået. Rapporten konstaterer også, at det er "sandsynligt, at der er svindlet for mere end afdækket - især i de tidlige år". 

Indtil videre har offentligheden kun kendt til svindel for 111 millioner kroner over en periode på 16 år fra 2002. 

I sagen er 64-årige Britta Nielsen sigtet for at have udnyttet sin stilling i Socialstyrelsen til at overføre penge til sig selv. Ifølge rapporten er størstedelen af udbetalingerne sket gennem oprettelse og udbetaling af tilskud til "fiktive projekter og foreninger" i perioden frem til 2015.

I grafikken nedenfor ses en oversigt over de perioder, hvor de største udbetalinger har fundet sted:

Det fremgår i øvrigt, at Britta Nielsen fra 1993 til 2018 har haft 66 bankkonti fordelt på ni danske pengeinstitutter eller betalingskortudstedere.

- Vi må se i øjnene, at der særligt historisk ikke har været godt nok styr på tilskudsmidlerne, lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) på et pressemøde fredag, hvor hun præsenterer de to rapporter i sagen. Her siger hun også, at man nu vil stramme op i procedurerne for uddeling af tilskudsmidler. 

Rapport: Kunne være undgået

I revisionsrapporten konkluderes det også, at svindlen kunne være undgået, hvis man havde fulgt Rigsrevisionens anbefalinger: "På trods af, at ministeriet løbende har fulgt op, må det konstateres, at der kun er sket en delvis opfølgning eller tiltag ikke er implementerede”.

Den anden rapport er udarbejdet af Kammeradvokaten og undersøger, om nogen i ledelsen i Socialministeriet har svigtet deres opgave.

Her lyder sammenfatningen, at man ikke kan placere et tjenstligt ansvar for den økonomiske svindel. Der har været tale om "nedarvede kontrolsvagheder" i systemet, står der. 

To rapporter om Britta Nielsen-sagen udgives i dag. Der er svindlet for flere penge end hidtil oplyst.

På pressemødet tilføjer Mai Mercado, at hun opfatter sagen som "gement tillidsbrud og tyveri":

- Den sigtede har udnyttet systemets svagheder til at tilegne sig millioner af skattekroner gennem årtier. Det er penge, som skulle være gået til samfundets allermest udsatte grupper.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev anholdt 5. november i en hotellejlighed i Sydafrika. 

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) blev ifølge TV 2s oplysninger orienteret om sagen 24. september, og nogenlunde samtidig forsvandt Britta Nielsen.

Arbejdede i styrelse i 40 år

På de første pressemøder i sagen kom det frem, at hun havde haft en betroet stilling i tilskudsadministrationen, hvor hun havde arbejdet i 40 år. 

Sagen blev dengang meldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (Søik), bedre kendt som Bagmandspolitiet.

Da Britta Nielsen blev anholdt på et hotel i Sydafrika havde hun, hvad der svarede til 320.000 kroner i kontanter.

Siden har danske medier, herunder TV 2, brugt kræfter på at opspore de mange millioner kroner. I TV 2s dækning er det blandt andet kommet frem, at Britta Nielsens døtre fik 5,8 millioner sat direkte ind på deres konti, og at Britta Nielsen hævede 17 millioner kroner i kontanter i Danske Bank

Det var oplysninger om en konkret udbetaling til Britta Nielsen selv på 69.047 kroner, som endte med at rette mistanken mod Britta Nielsen, står der i revisionsrapporten fra PWC. ​Socialstyrelsen troede, at bevillingen var blevet overført til Roskilde Kommune, men i stedet blev de overført til Britta Nielsens private konto i Danske Bank. Udbetalingen fandt sted 12. november 2017, og TV 2 har tidligere talt med den bogholder i kommunen, som var med til at afsløre det

TV 2 har desuden fået adgang til en række dokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som indgår i sagen mod svindelsigtede Britta Nielsen.

Dokumenterne giver et detaljeret indblik i de pengestrømme, der mistænkes for at være gået gennem Britta Nielsens konti. Pengestrømmene gør det muligt at spore 34,6 millioner af de penge, som politiets efterforskere mener, Britta Nielsen har svindlet sig til gennem sit arbejde i Socialstyrelsen.

Yderligere 18 af millionerne kan være overført til datterens hollandske firma. Hvad der er blevet af de resterende penge er fortsat et mysterium for offentligheden.

Begge Britta Nielsens døtre er sigtet for groft hæleri.

Britta Nielsen har sammen med sin søn, Jimmy Hayat, været varetægtsfængslet siden de blev fremstillet i grundlovsforhør 10. november.

Det er uvist, hvordan hun forholder sig til sigtelsen, der er rejst mod hende. Jimmy Hayat nægter sig skyldig.