Mange jøder og jyder er 'snydepelse', siger 'Kasi-Jesper', der nu får kritik

Ordene faldt under et interview med erhvervsmanden i Trump Tower i USA. Forfatter mener ikke, at 'Kasi-Jesper' er antisemit, men vil flytte fokus.

Erhvervsmanden Jesper Nielsen er i forbindelse med en bog om sig selv kommet med en udtalelse, der opfattes som antisemitisk og krænkende.

Bogen hedder 'Kasi-Jespers kamp', og her beskrives erhvervsmandens tidligere forretningsforbindelser i Jylland som folk, der snyder hinanden. Derefter sammenligner han dem med jøder:

- De er dygtige forretningsfolk, men mange af dem er nogle rigtige snydepelse. Og et af de privilegier, jeg vil have i fremtiden, det er, at jeg ikke vil lave forretning med jyder. Jeg gider dem ikke. Der er enkelte undtagelser, fordi jeg har en god bilforhandler derovre og en okay displaypartner. Men jyderne har bare gået i samme skole, hvor de lærer, at det gælder om at snyde hinanden. Det er med jyder som med jøder, lyder citatet i bogen.

"Det er bekymrende"

Bogen er skrevet af erhvervsjournalisten Ole Hall, og det undrer Dan Rosenberg Asmussen fra Det Jødiske Samfund i Danmark, at citatet er nået hele vejen fra manuskriptet til trykkeriet. 

- Det er bekymrende, at han kommer med den slags kommentarer. Han er med til at puste til en række antisemitiske fordomme og stereotyper, som har eksisteret i flere hundrede år, siger han til Ekstra Bladet.

Også for Sanne Cigale Benmouyal, der er hovedperson i DR2-serien 'Jøde!', opfattes citatet som direkte antisemitisk.

- Vi er nødt til at sige fra, når vi hører sådan nogle udtalelser, siger hun til TV 2. 

Hun mener, at han spiller på nogle af de fordomme, man traditionelt har haft om jøder.

Mødtes i Trump Tower

Ifølge Ole Hall tog Jesper Nielsen selv initiativ til, at mødet mellem de to skulle holdes i Trump Tower i USA. Ole Hall kalder det selv en klassisk "interviewsituation" med en medievant person. I forbindelse med sin research til bogen havde han bragt dokumenter og udtalelser fra tidligere forretningspartnere til Jesper Nielsen med til interviewet.

Jeg tror, at det handler om noget helt andet. Og det er kun et enkelt sted i bogen, han nævner jøder

Ole Hall, forfatter

Og de kontroversielle ord faldt, da Jesper Nielsen blev konfronteret med andres anklager om hans forretningsmetoder. I stedet for at svare på de konkrete anklager, som andre er kommet med, tænder han af på de andre, fortæller Ole Hall til TV 2:

- Det skal med i bogen, for alt det her siger noget om, hvordan han parerer, når nogen angriber ham. Han parerer - og så slår han igen, siger journalisten, der har skrevet bogen for forlaget Gyldendal.

Ole Hall fortæller, at han ville vise et forkert billede af 'Kasi-Jesper', hvis han bortcensurerede udtalelserne. 

Forfatter tror ikke, han er antisemit

Men omvendt tror han ikke, at Jesper Nielsen er antisemit:

- Jeg tror, at det handler om noget helt andet. Og det er kun et enkelt sted i bogen, han nævner jøder. Jeg tror, at det har handlet om, at han gerne vil være interessant, siger Ole Hall. 

Det siger ifølge forfatteren noget om, at han gerne vil forskyde fokus, så man fokuserer på udtalelsen i stedet for anklagerne mod Jesper Nielsens person. 

Jesper Nielsen svarer igen

TV 2 forsøgte i løbet af fredagen at få en kommentar fra Jesper Nielsen men forgæves.

Men fredag eftermiddag tog han i stedet til genmæle på Facebook.

- Jeg har intet problem med hverken jyder eller jøder. Alle, der har mødt mig eller oplevet et af mine foredrag, ved, at jeg er fuld af sjove punch lines, der går helt til stregen, skriver han i et opslag.

- En journalist, der har jagtet mig i seks år, har skrevet en svinerbog om mig, jeg ikke ville være en del af eller læse korrektur på. Han hiver nu citater ud af en kontekst og får mine bedste venner fra EB (Ekstra Bladet, red.) til at markedsføre dem, så I kan lokkes til at købe hans makværk af en bog.

Involveret i flere retssager

Jesper 'Kasi' Nielsen blev i sin tid rig på smykkefirmaet Pandora, som han i 2010 blev købt ud af. Det er dog hans nu lukkede virksomhed Kasi ApS, der har givet ham tilnavnet.

Han trådte for alvor ind i mange danskeres bevidsthed, da han i 2007 investerede et trecifret millionbeløb i fodboldklubben Brøndby IF. Siden var han ejer af håndboldklubben AG København. 

De seneste år har han også været involveret i en række prominente retssager. Senest ved en sag i Højesteret, hvor Skat krævede 245 millioner kroner fra Kasi ApS. Den sag vandt Jesper Nielsen. 

I dag ejer han virksomheden Amazing Jewellery, som også er et smykkefirma.