Millionsvindel i Socialstyrelsen

I dag løftes sløret for to undersøgelser i Britta Nielsen-sagen

Socialminister Mai Mercado (K) vil løfte sløret for to undersøgelser af den millionsvindel, der er foregået i Socialstyrelsen.

Britta Nielsen er sigtet for at have udnyttet sin stilling i Socialstyrelsen til at overføre penge til sig selv.

Og fredag får offentligheden et foreløbigt indblik i de to undersøgelser, der skal afklare, hvordan hun kunne gøre netop det sideløbende med sit borgerlige liv i Hvidovre. 

Det sker klokken 11 på et pressemøde, hvor socialminister Mai Mercado (K) vil offentliggøre en revisionsundersøgelse, der afdækker selve forløbet, og en advokatundersøgelse, der skal vurdere, om der kan placeres et såkaldt tjenstligt ansvar et sted i Socialstyrelsen.

Ledelsen i fokus

Det er henholdsvis revisionsfirmaet PWC og kammeradvokaten, der står for de to undersøgelser. Den første vil forsøge at klarlægge, hvordan pengestrømmene er foregået.

Den anden vil undersøge, om nogen i ledelsen i Socialministeriet har svigtet deres opgave, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, som er administrerende direktør i Revisorjura:

- Der er nok ingen tvivl om, at Britta Nielsen har stået med hænderne nede i pengekassen, men hun har jo ikke haft ansvaret for at organisere det arbejde her.

Det kan føre til en såkaldt tjenestemandssag, hvis nogen i ledelsen har svigtet deres ansvar, siger Jakob Dedenroth Bernhoft:

- Med det vi ved nu, ser det ikke ud til, at de har gjort, hvad de skulle. For havde de gjort det, havde det nok ikke været så nemt for Britta Nielsen at løbe afsted med pengene, siger han.

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev efterlyst i sagen for underslæb for i omegnen af 111 millioner kroner, men blev anholdt 5. november i en hotellejlighed i Sydafrika. 

Da Britta Nielsen blev anholdt på et hotel i Sydafrika havde hun, hvad der svarede til 320.000 kroner i kontanter.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) blev ifølge TV 2s oplysninger orienteret om sagen 24. september, og nogenlunde samtidig forsvandt Britta Nielsen.

Minister er dybt rystet

På de første pressemøder i sagen kom det frem, at hun havde haft en betroet stilling i tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen, hvor hun havde arbejdet i 40 år. 

Sagen blev dengang meldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (Søik), bedre kendt som Bagmandspolitiet.

- Jeg er dybt rystet over, at der tilsyneladende er blevet svindlet med penge, der jo skulle gå til udsatte grupper. Det er fuldstændig uhørt, at det har kunnet ske, skrev børne- og socialminister Mai Mercado i en pressemeddelelse dengang.

Siden har danske medier, herunder TV 2, brugt kræfter på at opspore de mange millioner kroner. I TV 2s dækning er det blandt andet kommet frem, at Britta Nielsens døtre fik 5,8 millioner sat direkte ind på deres konti, og at Britta Nielsen hævede 17 millioner kroner i kontanter i Danske Bank

De var i chok over svindelanklagen mod deres mor, der er sigtet for at stjæle 111 millioner kroner i Socialstyrelsen. Men de fik overført 5,8 millioner kroner til deres privatkonti i samme periode. Video: Anders Masannek Jørgensen

TV 2 har desuden fået adgang til en række dokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som indgår i sagen mod svindelsigtede Britta Nielsen.

Dokumenterne giver et detaljeret indblik i de pengestrømme, der er gået gennem Britta Nielsens konti. Pengestrømmene gør det muligt at spore 34,6 af de 111 millioner kroner, som politiets efterforskere mener, Britta Nielsen har svindlet sig til gennem sit arbejde i Socialstyrelsen.

Yderligere 18 af millionerne kan være overført til datterens hollandske firma. Hvad der er blevet af de sidste 58 millioner kroner, er fortsat et mysterium for offentligheden.

Begge Britta Nielsens døtre er sigtet for groft hæleri.

Britta Nielsen har sammen med sin søn, Jimmy Hayat, været varetægtsfængslet siden de blev fremstillet i grundlovsforhør 10. november.

Det er uvist, hvordan hun forholder sig til sigtelsen, der er rejst mod hende. Jimmy Hayat nægter sig skyldig.