Samfund

Mor opfordrer alle til at blive vaccineret: - Det kan koste min søn livet

Cirka 3000 danskere har en immundefekt, der gør, at de ikke kan tåle vaccinen mod mæslinger.

Noah Elias på halvandet år ser hverken andre børn eller sine bedsteforældre i disse dage. Han bliver ikke taget med på legeplads, i supermarkedet eller bare en tur ud i haven. 

Han opholder sig kun indendørs sammen med sin mor og far. Andet tør forældrene ikke. 

Noah Elias lider nemlig af en immundefekt sygdom, der gør, at han ikke er blevet vaccineret for mæslinger. Og med det aktuelle udbrud af mæslinger er han særligt udsat for smitte. 

Det har fået hans mor Mitzi Krabbe Hou til at skrive et opslag på Facebook, hvor hun opfordrer alle til at lade sig vaccinere, hvis de har mulighed for det. 

- Vaccinerer DU ikke DIT barn, kan I smitte ham, når vi går forbi hinanden på gaden, da sygdommen spreder sig via dråbesmitte. Det kan i værste tilfælde risikere at koste ham livet. Vi kan intet gøre, men det kan DU, skriver hun.

Noah Elias' sygdom gør, at han meget nemt rager smitsomme sygdomme til sig. Derfor har han aldrig gået i institution.

Før mæslingeudbruddet havde familien lidt mere frihed. De kunne tage på familiebesøg eller til legeaftaler, når de havde sikret sig, at familie og venner ikke havde haft symptomer på sygdom i to dage. Uden for myldretid kunne Noah Elias komme med ud at handle.

Men efter mæslingeudbruddet kommer Noah Elias ikke uden for hjemmets fire vægge.

Mitzi Krabbe Hou påpeger, at Noah Elias ikke er et af de børn, der er hårdest ramt af immundefekt.

Ikke alle kan vaccineres

Fem danskere er siden uge syv blevet smittet med den samme mæslingevirus, og der er dermed er tale om et mindre udbrud af mæslinger i Danmark, oplyser Statens Serum Institut onsdag.

Statens Serum Institut opfordrer til, at man lader sig vaccinere, hvis man ikke allerede er blevet det. 

Mæslinger er en del af børnevaccinationsprogrammet, og børn bliver normalt vaccineret, når de er 15 måneder gamle, og igen når de er fire år. Men ikke alle lader deres børn vaccinere. Nogle fordi de er modstandere af vaccinen. Andre fordi de ligesom Noah Elias ikke kan tåle den. 

Hvad er en immundefekt?

En immundefekt svækker immumforsvaret hos den person, der er ramt af den.

En person med immundekt er mere tilbøjelig til at få infektioner, ligesom infektionerne er tilbøjelige til at være mere alvorlige og længerevarende. Den immundefekte vil også ofte angribes af mikroorganismer, der normalt ikke vil give anledning til infektion hos en rask person.

Enhver med en immundefekt må undgå unødig kontakt med potentielle smittekilder. Derfor frarådes daginstitution ofte for små børn, mens skolegang helst skal foregå normalt.

Kilde: Immun Defekt Foreningen

Ifølge foreningen Sjældne Sygdomme er der cirka 3000 danskere, der har en immundefekt. Personer med kræft eller leukæmi og gravide må heller ikke vaccineres. Hvert år får 170 børn konstateret kræft.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange børn der på grund af sygdom ikke er vaccineret mod mæslinger. 

- 94 procent af danske børn bliver vaccineret mod mæslinger, når de er 15 måneder. Det er højt, men vi vil helst helt op på 95 procent, siger Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder og overvåger tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet hos Statens Serum Institut.

Alle er en potentiel trussel

De ikke-vaccinerede danskere gør Mitzi Krabbe Hou utryg. Hun kan ikke lade være med at spekulere på, om folk mon er vaccinerede, når hun går forbi dem på gaden. Alle er potentielt en trussel. Det er "enormt paranoia" at have det sådan, siger hun. 

Derfor håber hun, at hendes Facebook-opslag kan nå ud til modstandere af vaccinen.

- Det er enormt ærgerligt, at nogen ikke lader deres børn vaccinere. Jeg kan godt forstå, at dem, der har haft negative bivirkninger af vaccinen, ikke har lyst til at få den. Men snak med lægen, og find ud af, hvad de negative oplevelser skyldes. Dit barn kan sørge for, at alle andre kan færdes trygt, selvom de ikke kan tåle at få vaccinen, siger Mitzi Krabbe Hou. 

Facebook-opslaget er blevet delt næsten 10.000 gange, og Mitzi Krabbe Hou har modtaget mange private beskeder både med støtte og kritik. Men hvis bare én lader sig vaccinere på grund af hendes historie, er hun glad. 

Hun har allerede fået en besked fra en bekendt, der ikke måtte blive vaccineret som barn, men som i dag er rask til at lade sig vaccinere og på grund af Facebook-opslaget nu har bestilt en tid hos lægen.

Voksne, som ikke er immune over for mæslinger, kan gratis blive vaccineret.

- En harmløs sygdom

Gorm Lundshøj er én af dem, der har valgt ikke at vaccinere sine børn på fem og tre år overhovedet. Han mener, at der er risici forbundet med både at vaccinere og ikke at vaccinere.

- Så må den enkelte forælder vælge, hvad der bedst for sine børn, og som jeg ser det, er mæslinger ikke farlige. Når mæslinger bliver pisket op som noget farligt, er det vildt overdrevet. Det er en harmløs sygdom på vores breddegrader, hvor sundhedstilstanden er høj, siger han.

Han er imod at behandle raske børn med medicin i form af en vaccine og påføre dem bivirkninger. Han er bekymret for, at det ikke er godt for dem.

Er det ikke fejt overfor de forældre, der lader sine børn vaccinere, at du ikke vil lade dine børn vaccinere?

- Det kunne man måske godt sige. Men jeg synes også, at det er fejt, når andre forældre slår en halsbetændelse ned med penicillin, for så kommer der penicillinresistente bakterier. De valg, jeg træffer for mig, går tit ud over andre mennesker. Alt, hvad vi gør, har en indvirkning i fællesskabet.

Mæslinger næsten udryddet

Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom, og sygdommen kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde kan mæslinger være livstruende, skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

Sidst Danmark oplevede et stort udbrud af mæslinger var i 2011, hvor over 80 mennesker blev smittet. I 2018 blev otte personer smittet med mæslinger. I 2017 var tallet fire. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet vaccineret eller har haft mæslinger, kan du læse mere her.