Fem danskere smittet med præcis samme mæslinge-virus

Virus fra de seneste to smittede er 100 procent identisk med de første tre tilfælde af mæslinger. Det betyder, at der er tale om et lille udbrud.

De fem danskere, der siden uge syv har fået konstateret mæslinger, er smittet med præcis den samme virus. Det oplyser Statens Serum Institut på instituttets hjemmeside.

Det betyder, at de fem smittede ”med overvejende sandsynlighed” er en del af den samme smittekæde, og at der dermed er tale om et mindre udbrud af mæslinger i Danmark, skriver Statens Serum Institut.

Mæslinger efter museumsbesøg

En kvinde i 50’erne fra Rudersdal Kommune og en yngre mand fra Fyn var de første to personer, der fik konstateret mæslinger efter ophold på et skisportssted i Val Thorens i Frankrig, hvor der er et større udbrud af mæslinger.

En tredje fik konstateret mæslinger efter at have overværet åbningen af en ny udstilling på Greve Museum 3. februar, men man vidste ikke i første omgang, hvordan manden var blevet smittet.

En fjerde person blev smittet med en virustype af mæslinger, der er identisk med den, som i uge syv ramte de to smittede i Val Thorens. Manden havde ikke været i Frankrig, men han havde derimod opholdt sig på et skisportssted i Sydsverige. Efter hans hjemkomst opholdt han sig i venteværelser på flere hospitaler i Region Hovedstaden.

26. februar kom det frem, at en administrativ medarbejder på HF og VUC Fyn i Odense også er blevet smittet. I dette tilfælde vidste man også, at personen havde haft kontakt til en af de personer, der allerede var smittet med mæslinger.

94 procent bliver vaccineret mod mæslinger

Vaccinationen mod mæslinger har siden 1987 været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Andelen af vaccinerede lå i 1990’erne og 00’erne under 90 procent, men tilslutningen sneg sig i 2012 igen op på den anden side af 90 procent.

For at kunne opnå såkaldt flokimmunitet - det vil sige, at den ikke-vaccinerede del af befolkningen vil være indirekte beskyttet, fordi en vis procentdel af befolkningen er vaccineret - skal 95 procent af befolkningen være vaccineret. I 2014 og 2015 lå tilslutningen på 94 procent.

Hvis du er født efter 1987, hvor MFR-vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet, er du med stor sandsynlighed blevet vaccineret, medmindre dine forældre aktivt har valgt vaccinationen fra.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet vaccineret eller har haft mæslinger, kan du læse mere her.