Samfund

Danbolig dropper samarbejde med 15 butikker efter snyd med fremvisninger

Par på Amager fik efter fire fremvisninger at vide af mægler, at deres rækkehus var for dyrt. Men der var slet ingen interesserede købere.

Ejendomsmæglerkæden Danbolig afvikler sit samarbejde med Hald-koncernen og ejendomsmægler Torben Halds 15 butikker i hovedstadsområdet. Det oplyser Danboligs administrerende direktør Per Bie til TV 2 i et interview.

Det sker, efter at TV 2 søndag kunne fortælle, hvordan to mæglere i en lokal Danbolig på Amager i København under ejendomsmægler Torben Hald bevidst snød en kunde flere gange ved at fortælle, at mæglerne havde fremvist deres rækkehus på Øresundsvej på Amager til fire interesserede køberpar. Det viste sig imidlertid slet ikke at være tilfældet, da sælger via deres kamera i huset kunne bevise, at der aldrig havde været interesserede købere i huset.

Vil ikke afvise, at der er andre sager

Ifølge den administrerende direktør har Danbolig foretaget en samlet vurdering af det samarbejde, som Danbolig har med Hald-kæden.

- Vi har set nogle andre sager, som vi også synes har været kritisable i forhold til dét, vi gerne vil i Danbolig-kæden, og derfor har vi nu konkluderet, at bægret er fyldt, siger Per Bie til TV 2.  

Han vil ikke komme ind på detaljerne i de konkrete sager, men han fremhæver, at sagerne har været i medierne gennem det seneste år.

- Jeg vil ikke afvise, at der kan være flere sager. Vi har ikke overblikket lige nu, men hvis der har været flere sager, så undersøger vi dem, siger han og kalder sagen et ”grelt tillidsbrud.”

Ejendomsmæglerkæden Danbolig afvikler sit samarbejde med Hald-koncernen og ejendomsmægler Torben Halds 15 butikker i hovedstadsområdet. Video: Redaktionen

Per Bie siger, at han er meget berørt af situationen:

- Jeg har det rigtig skidt med sagen. Vi er en kæde, der bygger vores forretning på tillid, troværdighed og faglighed. Og for mig er det også personligt. Jeg synes, det er meget, meget ærgerligt, at vi har haft nogle kunder, der har haft sådan en oplevelse.

Han opfordrer kunder til at henvende sig til Danbolig, hvis man har oplevet noget lignende. 

To mæglere fyret efter fiktive fremvisninger

Torben Hald, der blandt andet er indehaver af den lokale Danbolig på Amager Strand, har efterfølgende oplyst til TV 2, at de to mæglere er blevet fyret. Alligevel har Danbolig valgt at gøre det samme med Torben Hald.

- Der må ikke herske nogen tvivl om, at den adfærd, vi har set dokumenteret, er helt uacceptabel og uforenelig med at være en del af Danbolig. Derfor ser vi ingen anden udvej end at afvikle samarbejdet, oplyser Per Bie, der er administrerende direktør i Danbolig A/S, i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at "vi er enormt ærgerlige over den her sag og kan kun beklage dybt".

Torben Hald udtaler i en pressemeddelelse, at det gør ondt, at hans koncern har haft medarbejdere, der har brudt hans tillid, og han frygter, at det kan medvirke til at tegne et forfejlet billede af koncernen.

- Vi benytter den seneste sag til at kigge indad og skabe tiltag, der skal sikre, at der ikke hersker nogen tvivl om måden, vi arbejder på i vores virksomhed, siger han.

Det betyder ifølge Torben Hald blandt andet, at alle medarbejdere skal informeres fuldt ud om den etik og moral, som virksomheden bygger på.

- Vi ved, det er en stor tillidserklæring, når kunderne overdrager os nøglen til deres hjem, og den tillid har vi desværre set to medarbejdere bryde, siger han.

Ejendomsmæglere ringede efter fremvisninger

Ditte og Anders Yde Amsnæs’ 110 kvadratmeter store rækkehus på Øresundsvej på Amager blev sat til salg i februar til 4.995.000 kroner, og allerede i samme uge planlagde den ansvarlige ejendomsmægler tre fremvisninger af huset til fire par.

Efter anden fremvisning fik Ditte Yde Amsnæs mistanke om, at der var noget galt, og parret kiggede på et kamera, der er en del af deres alarm i huset og filmer husets køkken og stue. På billederne kunne de ved alle tre fremvisninger se, at to forskellige ejendomsmæglere gik rundt alene i huset. Efterfølgende ringede de parret op og fortalte, at fremvisningerne var gået godt, men at de interesserede købere syntes, at huset var for dyrt.

Brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening har udtalt kritik af ejendomsmæglernes metode, som de kalder "meget uærlig og en form for svindel".

Du kan læse hele historien her.