Kolde kontanter skal få frivillige til at samle skrald

I år er der sponsormidler til 350 foreninger, der vil samle skrald i deres lokalområder.

En tur ud i naturen er desværre også ofte en tur forbi adskillige stykker efterladt skrald. Men nu skal kolde kontanter i et nyt koncept være med til at få ryddet op.

Organisationen Hold Danmark Rent er gået sammen med 18 kommuner om at give foreninger en økonomisk gulerod, hvis de samler affald op i naturen.

En god idé, mener de i Kolding Kajakklub, hvor de nu har sat gang i oprydningen.

- Jeg vil gerne rydde op i naturen for at få lejlighed til at komme ud og nyde den senere, siger Michael Christensen, der har meldt sig under fanerne til at samle skrald.

Skraldeindsamlingen bliver belønnet med 3000 kroner, som Kolding Kajakklub vil bruge på et socialt arrangement.

Penge er et godt incitament

I år er der sponsormidler til 350 foreninger, der vil gå en skraldeindsamlingstur, men ifølge projektlederen stopper indsatsen ikke, når gåturen er slut.

- Hvis man først har været en del af det her koncept, så har det ændret ens opfattelse af henkastet affald for altid. Så har man simpelthen større tilbøjelighed til at passe på sit eget affald eller samle op efter andre, siger Anette Juul fra Hold Danmark Rent.

Konceptet fungerer på den måde, at en forening samler skrald på en aftalt indsamlingsrute, derefter afleveres skraldet til kommunen. Når turen er indrapporteret, bliver et engangsbeløbet på 3000 kroner udbetalt til foreningskontoen.

Burde det være nødvendigt at give folk lommepenge for at samle skrald op?

- Vi fandt ud af i testen sidste år, at hvis vi involverer foreningerne, så er det et rigtig godt incitament at have lidt penge med, fordi det danske foreningsliv trænger til lidt økonomisk opbakning, siger Anette Juhl til TV 2.

I kajakklubben i Kolding er de sikre på, at den økonomiske gulerod gør en forskel.

Det gør det meget nemmere for klubben at overtale folk til at tage med ud og yde en lille indsats, siger Michael Christensen.

Hvis du vil vide, om din kommune er en del af projektet, og hvordan du tilmelder dig og din forening, kan du finde informationen på Ren Naturs hjemmeside.