Samfund

Brancheforening vil have Danbolig til at redegøre for snyd efter afsløring

Danbolig har valgt at afskedige to medarbejdere efter TV 2-afsløringer om snyd.

Dansk Ejendomsmæglerforening kræver nu en redegørelse fra Danbolig, efter at vi søndag på TV 2 kunne afsløre, hvordan to mæglere bevidst har løjet for et par, som havde sat deres hus til salg gennem Danbolig.

Mæglerne fortalte parret, at de havde haft flere fremvisninger for interesserede købere, men at de alle havde sagt, at prisen var for høj. På overvågningsbilleder kunne parret se, at der ikke havde været købere på besøg.

Parret mener, at Danbolig bevidst forsøgte at lokke dem ned i pris, så ejendommen nemmere kunne sælges - og mæglerne dermed lettere kunne få deres salær.

De to ansatte i Danbolig er mandag blevet afskediget.

- Det er dybt alvorligt. Enhver handel, også handel med boliger, handler om tillid. Det er den tillid, man bryder, siger Ole Hækkerup, der er direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening, til TV 2.

Derfor går Dansk Ejendomsmæglerforening mandag i rette med deres eget medlem Danbolig.

- En form for svindel

Danbolig havde inkasseret 70.000 kroner uanset salgsprisen, og parret har deres egen teori om de falske fremvisninger.

- For at slippe hurtigst muligt om ved det. Altså presse os ned i pris, så man ikke behøver kontakte de store køberkartoteker eller have nogle særlige dygtige sælgere ansat, siger Ditte Yde Amsnæs til TV 2.

I ejendomsmæglernes egne etiske retningslinjer står, at ejendomsmæglere skal sørge for, at forbrugeren kan træffe beslutninger ud fra egne interesser.

I Forbrugerrådet Tænk er man ikke i tvivl.

- Det er meget uærligt og en form for svindel. Det er overhovedet ikke i overensstemmelse med reglerne om god skik for ejendomsmæglere, siger vicedirektør i Tænk, Vagn Jelsøe.

På kant med loven

Hos Danske Boligadvokater mener man, at Danboligs metoder kan være på kant med loven.

- Hvis en domstol vurderer, at ejendomsmægleren har haft til hensigt at skade forbrugeren med et tab, og ejendomsmægleren selv vinder noget ved sagen økonomisk, så kan det være strafbart efter straffelovens regler om bedrageri, siger formand Jan Schøtt-Petersen.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening vil man nu, trods dagens to fyringer, have klart svar fra medlemmet Danbolig.

- Nu skal vi have redegørelsen, hvor medlemmet siger, hvordan han vil få sine ansatte til at opføre sig ordentligt, og det skal være en redegørelse, der sikrer os, at det ikke kommer til at ske i fremtiden, siger direktør Ole Hækkerup.

Heller ikke i dag har det været muligt at få et interview med Danboligs hovedkontor. Familien Amsnæs oplyser desuden til TV 2, at de har en klagesag på vej til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.