Sælgere snydt af ejendomsmægler - optagelser viste, at der slet ikke var fremvisninger

Der l√• bl√• futter i entreen, og m√¶gler hos Danbolig fortalte efter hver fremvisning, at interesserede k√łbere mente, at s√¶lgers hus var for dyrt.

- De synes godt om rumfordelingen, men at prisen er for h√łj.

S√•dan l√łd √©n af kommentarerne if√łlge to forskellige ejendomsm√¶glere hos Danbolig p√• Amager i K√łbenhavn, der havde fremvist Ditte og Anders Yde Amsn√¶s‚Äô 110 kvadratmeter store r√¶kkehus p√• √ėresundsvej til fire interesserede k√łbere.

Man bliver bare paf. Vi tænkte, at vi måtte have set forkert

Ditte Yde Amsnæs, hussælger

Fremvisningerne foregik alle i vinterferien i februar ‚Äď i samme uge, som parret havde valgt den lokale Danbolig til at s√¶lge deres hus.

Tilbagemeldingerne om r√¶kkehuset var if√łlge de to ejendomsm√¶glere gode, men fra hvert af de fire par l√łd det ‚Äď fik familien at vide ‚Ästat prisen p√• 4.995.000 kroner var for h√łj. En pris, som i alt fire ejendomsm√¶glerk√¶der uafh√¶ngigt af hinanden var n√•et frem til¬†var den rigtige, inden parret valgte den lokale Danbolig som m√¶gler.

Det viste sig bare ikke at være sandheden.

Falske fremvisninger i DanBolig Efter kun at have haft vores r√¶kkehus til salg hos DanBolig Amagerstrand i 4 dage bookede Danbolig 4 fremvisninger i samme uge. Hurra - r√¶kkehuset var ikke en gang p√• nettet endnu, s√• vi h√•bede p√• et hurtigt salg til den pris, som 4 lokale m√¶glere havde v√¶ret helt enige om. Fremvisningerne gik godt, dog syntes alle fire par, at prisen var for h√łj. Tilf√¶ldigt opdagede vi dog, at m√¶glerne alle gange havde v√¶ret der alene og helt rutinem√¶ssigt gik rundt i et par minutter, t√¶ndte og slukkede lys, f√łr de smed nogle bl√• plastfutter i gangen. Bagefter blev vi alle gange ringet op og fik detaljerede oplysninger om interesserede k√łbere - der dog alle syntes, det er lidt for dyrt. Vi er chokerede og vrede og har selvf√łlgelig oph√¶vet samarbejdet med √łjeblikkelig virkning og orienteret ledelsen i DanBolig Niels Hald. DanBoligs reaktion har v√¶ret at tilbyde os billederne, et par flasker vin og en middag! De to m√¶glere arbejder stadig med salg og vurdering i samme filial og har v√¶ret p√• arbejde s√• sent som i torsdags. Vi er bange for, der er tale om systematisk snyd og bedrag af s√¶lgere med ledelsens opbakning. Vi tror, at n√•r f√łrst formidlingskontrakten er underskrevet, s√• g√łres s√¶lger p√• systematisk vis m√łr i forhold til at s√¶nke prisen. P√• den m√•de s√¶lger boligen jo n√¶sten sig selv uden st√łrre indsats fra DanBolig og m√¶gleren kan indl√łse sit sal√¶r helt uden at f√• sved p√• panden ‚Äď p√• vores bekostning! Hvis I skal s√¶lge, s√• pas p√• DanBolig! Hvis de helt umotiveret og rutinem√¶ssigt snyder med fremvisningerne i den f√łrste salgsuge, hvad kan de s√• ellers finde p√•? Og til DanBolig - det bliver et nej tak herfra til vin og middag

Posted by Anders Peter Amsnæs on Saturday, February 23, 2019

Der havde nemlig slet ikke v√¶ret nogen interesserede k√łbere p√• bes√łg i huset ‚Äď blot ejendomsm√¶glere, der ved tre lejligheder havde g√•et en runde i huset og smidt bl√• overtr√¶kssko i entreen, s√• det s√• ud, som om¬†der havde v√¶ret en fremvisning.

- De var meget detaljerede i deres samtaler med de her interesserede k√łbere, s√• vi var jo slet ikke i tvivl om, at der havde v√¶ret nogen, siger Ditte Yde Amsn√¶s, der til daglig arbejder som chefkonsulent i K√łbenhavns Politi.

Har du oplevet det samme som Ditte og Anders Yde Amsn√¶s, eller har du p√• anden m√•de eksempler p√•, at du er blevet snydt af en ejendomsm√¶gler, s√• h√łrer journalist Natali Braagaard gerne fra dig p√• nabr@tv2.dk.

Kom i tanke om kamera i k√łkkenet

Alt det var Ditte Yde Amsn√¶s imidlertid ikke klar over, da hun en dag k√łrte hjem til r√¶kkehuset, mens der tilf√¶ldigvis skulle v√¶re den anden fremvisning.

- Jeg ville ikke forstyrre, så jeg havde bare hentet det, jeg skulle, og jeg kunne se, at ejendomsmægleren gik alene rundt. Så blev jeg lidt nysgerrig og kunne se, at han gik alene rundt i længere tid. Men jeg tænkte bare, at han havde haft en aflysning, siger hun. 

Lige nu er det ikke s√•dan, at jeg st√•r klar med k√łbsaftalen - p√• det her bel√łb i hvert fald

Ejendomsmægler Danbolig

Kort efter ringede m√¶gleren imidlertid og fortalte, at fremvisningen var g√•et godt, men at de interesserede k√łbere syntes, at prisen var for h√łj. Derfor tjekkede parret det kamera, der st√•r i det ene hj√łrne i det √•bne k√łkken, der har forbindelse til familiens stue.

- Det er egentlig ikke et, vi bruger eller kigger p√• optagelserne af normalt ‚Äď vi havde faktisk ikke lige t√¶nkt p√• det, f√łr vi blev opm√¶rksomme p√•, at der m√•ske var et eller andet galt. Vi plejer bare at tage stikket ud, n√•r der kommer folk, men vi havde lige v√¶ret p√• ferie, s√• det havde vi¬†ikke lige n√•et. Det var¬†heldigt nok set i bakspejlet, siger Ditte Yde Amsn√¶s.

Optog samtale med mægler efter sidste fremvisning

For optagelserne viste, at Danbolig sn√łd parret ‚Äď der havde nemlig slet ikke v√¶ret nogen interesserede k√łbere. Ved de fire fremvisninger ‚Äď den ene var en dobbeltfremvisning ‚Ästvar der kun ejendomsm√¶glere til stede, der ved tre lejligheder gik en runde i huset, t√¶ndte og slukkede lyset. Og smed de bl√• futter til sko i entreen.

De blå futter, som parret fandt efter hver fremvisning. På optagelser kunne de se, at der ikke havde været nogen fremvisning.
De blå futter, som parret fandt efter hver fremvisning. På optagelser kunne de se, at der ikke havde været nogen fremvisning. Foto: TV 2

- Det er to m√¶glere, der g√łr det. Man bliver bare paf. Vi t√¶nkte, at vi m√•tte have set forkert. Eller virkede kameraet ikke? Eller kan der v√¶re et stykke, der ikke er blevet optaget? Men den var¬†god nok, siger Ditte Yde Amsn√¶s.

Derfor optog parret ved den tredje og sidste fremvisning den efterf√łlgende samtale med ejendomsm√¶gleren. Optagelserne fra familiens kamera viste nemlig igen, at det kun var ejendomsm√¶gleren, der l√•ste sig ind i r√¶kkehuset og gik en runde.

P√• optagelserne kan man h√łre m√¶gleren sige:

- Det andet hold kunne godt lide, at der kommer s√• meget lys ind i boligen. Igen s√• havde vi en udfordring p√• prisen, de syntes faktisk, at de ville give 4.650.000 ‚Äď det var det yderste, de kunne str√¶kke sig til, ligesom da jeg var derude i g√•r, s√• sagde jeg til dem, at det bliver sv√¶rt.

Ditte og Anders Yde Amsn√¶s optog samtale med ejendomsm√¶gler, der taler om fiktive fremvisninger med interesserede k√łbere. Video: Natali Braagaard

- Lige nu er det ikke s√•dan, at jeg st√•r klar med k√łbsaftalen - p√• det her bel√łb i hvert fald. Vi arbejder i hvert fald videre, og s√• ser vi, om vi ikke kan f√• nogen op i en lidt mere realistisk pris.

- Det er som at blive spyttet i hovedet

Efter det stod klart for parret, at de var blevet snydt, gik de vrede til den lokale Danbolig og kr√¶vede deres n√łgler tilbage.

- Det er et tillidsbrud. De skal jo v√¶re vores m√¶gler og s√¶lge det bedst muligt for os. Det var ogs√• derfor, vi blev s√• vrede. Vi stormede derover for at f√• udleveret vores n√łgler og var bare rasende. Det er som at blive spyttet i hovedet, siger Ditte Yde Amsn√¶s.

Det er naturligvis dybt uacceptabelt og noget, vi vil tage hånd om internt

Mail fra Kim Tandrup, Danbolig

Parret har efterf√łlgende f√•et oph√¶vet aftalen med den p√•g√¶ldende ejendomsm√¶gler uden omkostning, ligesom parret har f√•et tilbudt billederne af huset¬†til en v√¶rdi af 5000 kroner og en flaske vin ‚Äď der senere blev til et tilbud om en middag i stedet. Parret har takket ja til billederne, men nej til tilbuddet om en middag.

Danbolig beklager

Ditte og Anders Yde Amsn√¶s ved ikke helt selv, hvorfor Danbolig flere gange bevidst har l√łjet om at have fremvist parrets bolig. Deres eget bud er, at Danbolig har fors√łgt at slippe hurtigst muligt ud af¬†boligsalget.

- De ville presse os ned i pris, s√• det (r√¶kkehuset, red.) s√¶lger sig selv. S√• beh√łver man jo ikke kontakte nogen i det store k√łberkartotek eller have dygtige s√¶lgere, som forst√•r at finde de helt rigtige k√łbere ‚Äď og at g√łre et stykke arbejde, siger Ditte Yde Amsn√¶s.

TV 2 har stillet Torben Hald, der ejer flere Danbolig-forretninger, samme sp√łrgsm√•l. Han understreger, at han var "dybt rystet", da han f√łrste gang h√łrte om sagen.

- Det er absolut ikke firmaets politik. Det er fuldst√¶ndig uacceptabelt, at vores medarbejdere g√łr s√•dan noget her, siger Torben Hald.

Han afviser, at han selv eller nogen leder skulle have instrueret ejendomsm√¶glerne i at lyve. Efter sagen er det derimod blevet indsk√¶rpet, at den slags opf√łrsel ikke er i orden, fort√¶ller Torben Hald.

- Jeg t√łr ikke sige, om de selv har v√¶ret lidt kreative, men det er noget, vi skal fuldst√¶ndig til bunds i for at finde ud af, hvorfor de har ageret, som de har. Vi er hyret af kunderne her, og derfor skal vi s√łrge for at f√• den h√łjeste mulige pris, lyder det fra Torben Hald. Han vil nu tage en "personalesnak" med de to ejendomsm√¶glere.

Til salg-skilt ligger stadig i gangen

TV 2 har v√¶ret i kontakt med to tidligere ejendomsm√¶glere, der nu sidder p√• den anden side af skrivebordet og r√•dgiver¬†k√łbere i forbindelse med husk√łb. Ingen af de to har i deres tid i branchen h√łrt om metoden.

Anja Blom,¬†der har arbejdet for flere ejendomsm√¶glerk√¶der og nu er indehaver af en boligr√•dgivning,¬†peger p√•, at mange ejendomsm√¶glere mangler ‚ÄĚvarer p√• hylderne‚ÄĚ ‚Äď alts√• huse, de kan s√¶lge. Derfor handler det for mange m√¶glere om at kunne v√¶re med p√• den salgspris, som flere andre ejendomsm√¶glerk√¶der i dette tilf√¶lde havde fortalt parret, at de kunne s√¶lge huset for.

I gangen ligger 'til salg'-skiltet stadig.
I gangen ligger 'til salg'-skiltet stadig. Foto: TV 2

- Mit bud er, at ejendomsm√¶gleren er g√•et med p√• prisen for at f√• huset ind i forretningen, og s√• har personen haft brug for en undskyldning over for s√¶lger i forhold til ret hurtigt at kunne s√¶tte prisen ned til det, som personen mente, han kunne s√¶lge huset for. Han er s√• √•benbart kommet p√• denne kreative l√łsning, siger Anja Blom til TV 2.

Ditte og Anders Yde Amsnæs’ rækkehus er nu sat til salg hos en anden mægler. I gangen ligger ’til salg’-skiltet fra Dan Bolig stadig.

- De er velkomne til at komme og hente deres skilt, siger Ditte Yde Amsnæs.

Har du oplevet det samme som Ditte og Anders Yde Amsn√¶s, eller har du p√• anden m√•de eksempler p√•, at du er blevet snydt af en ejendomsm√¶gler, s√• h√łrer journalist Natali Braagaard gerne fra dig p√• nabr@tv2.dk.