Samfund

GUIDE: Sådan beskytter du dine børn mod pædofile på Youtube

Afsløringerne af, hvordan Youtube udnyttes af pædofile, har fået Youtube til at lukke 400 kanaler.

Med knap 2,5 millioner visninger og over 13.000 kommentarer har den amerikanske youtuber Matt Watson sat gang i en vigtig debat på nettet.

I den 20 minutter lange video demonstrerer han, hvor nemt det er for pædofile at finde videoer af børn i badetøj, korte kjoler og andre sårbare situationer.

Videoer, der er ganske uskyldige, men som kan ses med seksualiserede øjne. 

- Vi kan ikke selv bestemme

Derfor er det afgørende, at man som forældre tager en snak med hinanden om, hvad man deler af billeder og videoer på sociale medier - og at man tager en snak med sit barn.

- Vi kan jo ikke bestemme, hvad der sker med det, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet, til TV 2.

- Når først vi har lagt det på nettet, mister vi kontrollen over det, forklarer han.

Hvordan beskytter man sit barn?

Afsløringerne af, hvordan Youtube udnyttes af pædofile, har fået Youtube til at lukke 400 kanaler, og samtidig har virksomheden deaktiveret kommentarfunktionen på millioner af videoer.

Frederik Kuldager er journalist på Zetland og har dækket historien om pædofili-afsløringerne på YouTube. I den forbindelse har han set nogle af kommentarsporene på de omtalte videoer.

Men store annoncører som Disney, McDonalds og Nestlé har allerede afbrudt samarbejdet med Youtube efter afsløringerne. Det samme har danske annoncører som Spies Rejser, YouSee og Coop.

Men det kan de børn, der er blevet delt og set på mod deres vilje, ikke. 

Så hvordan kan man som forælder beskytte sit barn mod, at deres videoer og billeder ender på skærmen foran pædofile? Det har vi i samarbejde med Red Barnet samlet en stribe god råd til.

Sådan beskytter du dine børn mod pædofile på Youtube

 1. Overvej, hvad I deler - og hvor I trækker grænsen

  - Vi skal stadig dele videoer og billeder af vores børn. Det er jo en del af vores hverdag, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet. Men som den voksne bør du overveje, hvordan du fremstiller dine børn, og om din video er oplagt at dele for pædofile.

 2. Hold skarpt øje med kommentarerne

  Det, man selv har lagt op i god tro, kan sagtens ses som seksuelt for andre. Derfor er det afgørende, at man holder et skarpt øje med kommentarsporet, sletter upassende kommentarer og blokerer de personer, der skriver dem. 

   

 3. Snak med dit barn om pædofile på sociale medier

  Den er svær at tage, men som mor eller far er det afgørende, at du tager en snak med dit barn om, hvordan nogle voksne synes, at det er okay at være kærester med et barn og derfor har lyst at kysse og røre ved det - selvom det er forkert. Den leder over i snakken om, hvordan man viser sig frem på nettet - og hvordan det kan misbruges af andre. I sidste ende er målet, at de selv har sådanne overvejelser, før de deler videoer og billeder, så snart de er gamle nok til at have deres egne profiler på Instagram og andre sociale medier.

 4. Snak om det som en ven - fremfor at skælde ud

  Selvom du passer på, kan det ske, at upassende kommentarer en dag strømmer ind på et af jeres billeder. Sker det for dit barn, er det afgørende, at du reagerer som en ven i stedet for at skælde ud. Dit barn føler måske skyld og skam, og derfor er det aldrig nogen hjælp, når en voksen reagerer ved at sige: ”Hvorfor tænkte du dig ikke om?”. Tag i stedet chancen for at lære af det.

 5. Sker skaden: støt dit barn - og lær af det sammen

  Sker det, at en video eller et billede med dit barn deles af pædofile, er det som udgangspunkt ude af jeres kontrol, hvad der videre sker med det. I kan prøve at få det fjernet, men det kan tage lang tid. Derfor er det afgørende at fortælle dit barn, at mange andre har stået i samme situation, og at du vil hjælpe. Snak om det, hvis dit barn skammer sig, og gør det klart over for barnet, at det ikke er ham/hende, der har gjort noget forkert, men derimod den eller de, som har delt videoen.