Samfund

Danskerne siger nej til at hente IS-krigerne hjem - men har vi overhovedet et valg?

Trods folkelig opbakning til at afvise danske IS-krigere, kan det ikke lade sig gøre, siger Pape og Løkke. Hvad mener du? Deltag i afstemningen her.

Et flertal af danskerne siger nej til at tage fremmedkrigere hjem fra Syrien.

Det viser en måling, som Nordstat har foretaget for Jyllands-Posten.

Her svarer 65 procent nej på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal følge en opfordring fra USA om at hjemtage og retsforfølge IS-krigere i Syrien, der ellers risikerer at slippe fri.

15 procent mener, at IS-krigerne skal tilbage til Danmark, og 20 procent svarer "ved ikke".

Spørgsmålet er blevet aktuelt, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i sidste uge opfordrede sine europæiske allierede til at tage imod tilfangetagne IS-krigere.

Trump beder sine europæiske allierede lande om at hente omkring 800 tilbagefangne IS-krigere hjem fra Syrien for at stille dem for en domstol.

Hvor lidt vi end vil have dem hjem til Danmark, så er det sådan, at hvis du ikke er dobbelt statsborger, så er du dansk statsborger

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Pape afviser DF

Flere fremtrædende danske politikere har tidligere - ligesom flertallet af danskerne - afvist, at personer, der er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat, må komme hjem igen.

Dansk Folkeparti krævede torsdag, at Danmark nægter at tage imod danske statsborgere, der har svoret troskab til Islamisk Stat og kæmpet for terrororganisationen i Syrien.

- Det er vigtigt for os, at vi ikke får de her mennesker hjem, fordi vi grundlæggende mener, at de har forbrudt sig mod de principper, vi har i Danmark, lød det fra Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti.

Og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) udtalte i sidste uge, at han "ingen interesse" har i at få nogen IS-krigere hjem til Danmark.

- Hvad end du spørger mig som partiformand eller udenrigsminister, er min holdning, at jeg ikke vil have én af dem hjem. De har svigtet alt, hvad Danmark står for, og har i princippet været med til at true danske soldaters liv, lød det fra udenrigsministeren, der samtidig påpegede, at det i sidste ende er et spørgsmål, der skal afgøres på justitsminister Søren Pape Poulsens (K) bord.

Afstemning

Skal Danmark tage imod danske statsborgere, der har kæmpet for Islamisk Stat i Syrien?

Og netop Søren Pape Poulsen kommenterede torsdag sagen.

Her slog han fast, at "faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark".

- En dansk statsborger er en dansk statsborger, sagde Søren Pape Poulsen til TV 2 og uddybede sit synspunkt:

- Hvor lidt vi end vil have dem hjem til Danmark, så er det sådan, at hvis du ikke er dobbelt statsborger, så er du dansk statsborger. Det vil sige, at så kan vi ikke forhindre dig i at få et dansk pas, og at du lige pludselig står i Danmark - og så har vi mange midler til at retsforfølge folk, udtalte justitsministeren.

Løkke bakker op

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bakker op om vurderingen fra justitsministeren.

- De (IS-krigerne, red.) må meget gerne blive væk, men vi kan blive nødt til at tage imod dem, sagde Løkke til TV 2 torsdag aften.

Da justitsministeren torsdag blev spurgt til, hvordan Danmark vil sikre, at de Syrienskrigere, der kommer hjem, ikke vil forsøge at lave terrorhandlinger herhjemme, lød svaret:

- Der findes jo ingen garantier i verden, men vi har en meget dygtig efterretningstjeneste. Vi holder øje med dem, der skal holdes øje med.

DF vil tage statsborgerskab fra IS-krigere

Dansk Folkeparti fastholder dog, at alle danske fremmedkrigere skal fratages statsborgerskabet. Også selv om de ikke har dobbelt statsborgerskab.

Det vil i praksis sige, at de pågældende personer vil blive gjort statsløse.

- Jeg mener ikke, at vi er bundet på samme måde, som Søren Pape Poulsen har sagt, at vi er, har Peter Skaarup udtalt.

- Det må komme an på en prøve, og den prøve er vi klar til at tage fra Dansk Folkepartis side.

I den nyeste vurdering af terrortruslen mod Danmark lyder det fra PET, at godt 30 danske fremmedkrigere stadig befinder sig i konfliktzonen.

Debatten om fremmedkrigerne er taget til, i takt med at Islamisk Stats sidste bastion i landsbyen Baghouz i det nordlige Syrien er blevet nedkæmpet.

Som fysisk stat betragtes kalifatet som besejret, men tusinder af IS-krigere er fortsat spredt ud over Irak og Syrien.