Millionsvindel i Socialstyrelsen

Sådan har Britta Nielsen brugt halvdelen af pengene - men hvor er resten?

På baggrund af TV 2s afsløringer kan 34,6 millioner fra Socialstyrelsen spores. Yderligere 18 millioner har TV 2 et bud på. Tilbage er 58 millioner.

I alt millioner kroner.

TV 2 har fået adgang til en række dokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som indgår i sagen mod svindelsigtede Britta Nielsen.

Dokumenterne giver et detaljeret indblik i de pengestrømme, der er gået gennem Britta Nielsens konti.

Pengestrømmene gør det muligt at spore 34,6 af de 111 millioner kroner, som politiets efterforskere mener, Britta Nielsen har svindlet sig til gennem sit arbejde i Socialstyrelsen.

Yderligere 18 af millionerne kan være overført til datterens hollandske firma.

Hvad der er blevet af de sidste 58 millioner kroner er for langt størstedelen fortsat et mysterie for offentligheden.

Her er en gennemgang af de tæt ved 53 millioner kroner, der beskrives i dokumenter fra sagen:

17 millioner hævet i k​ontanter

Det ved vi om pengene:

Ifølge en erklæring fra Bagmandspolitiet til de sydafrikanske myndigheder har Britta Nielsen hævet 17 millioner kroner i kontanter i perioden 2005-2017. I erklæringen understreger den danske efterforsker, at kontanthævninger i den størrelsesorden er tegn på kriminalitet:

- … [det] er højest uregelmæssigt og er en indikation på kriminelle aktiviteter og hvidvask i Danmark, står der i erklæringen.

9 millioner til Sydafrika

Det ved vi om pengene:

Britta Nielsen har overført næsten ni millioner kroner til bankkonti i Sydafrika. De 7,3 af millionerne er overført fra Nordea - resten fra Danske Bank, fremgår det af dokumenterne.

Britta Nielsen og hendes søn, Jimmy Hayat, som har boet i Sydafrika, har købt seks forskellige ejendomme og landområder for de overførte penge.

Senest købte de huset på videoen herunder i den eksklusive lille ferieby Southbroom til en million kroner. Det skete i løbet af oktober 2018, hvor Britta Nielsen var eftersøgt af dansk politi.

Huset ligger i Southbroom syd for Durban på Sydafrikas østkyst, og koster i omegnen af en million danske kroner. Video: Redaktionen

Udover huse og landområder er pengene, som Britta Nielsen overførte til sine sydafrikanske konti, brugt på fire forskellige Land Rovere. Ud fra dokumenterne fremgår det også, at Britta Nielsen selv vurderer, at hun har købt smykker og ædelsten for cirka 250.000 kroner.

Da Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika, havde hun et beløb svarende til omkring 300.000 kroner i kontanter i lejligheden. Som TV 2 tidligere har kunnet fortælle, stammede de ligeledes fra overførsler til hendes sydafrikanske konti.

Hun havde ifølge TV 2s oplysninger fået hjælp af den danske forretningsmand Gunther Skarin til at få pengene overført og udbetalt som kontanter.

5,8 millioner til døtrene

Det ved vi om pengene:

Begge Britta Nielsens døtre er sigtet for groft hæleri og har nægtet sig skyldige.

Ifølge retsdokumenterne har den yngste datter, Nadia Samina Hayat, modtaget mindst 3.662.894 kroner på sine privatkonti i Holland og Tyskland i årene 2009 til 2013. Derudover har hun fået overført 1.525.945 kroner direkte til sin private konto i Danmark.

Datteren fremstod overrasket over omfanget af hele sagen, da hun blev interviewet af Kanal 5 i november 2018.

- Det virker helt... Det virker helt sindssygt, når man sidder og får præsenteret de her tal, sagde Nadia Samina Hayat.

Storesøsteren Karina Jamilla Hayat har fået væsentligt færre penge overført. I interviewet med Kanal 5 sagde hun, at hun udover et lån til en Audi ikke havde modtaget noget nævneværdigt:

- Jeg har lånt til småting. Jeg skulle købe en computer på et tidspunkt, hvor der blev overført penge. Ikke ret meget, men til småting og hverdagsting, sagde Karina Jamilla Hayat.

Som TV 2 tidligere kunne fortælle, omfattede de småting, hun henviste til, blandt andet et nyt køkken og en bil udover Audien. I alt beskriver dokumenterne, hvordan hun har fået overført 646.308 kroner fra Britta Nielsen.

2,8 millioner til søn

Det ved vi om pengene:

Britta Nielsens ældste søn, Jimmy Hayat, har i længere perioder boet i Sydafrika, og her har han tilsyneladende levet af pengene fra sin mor. Det fremgår af dokumenterne fra de sydafrikanske myndigheder:

- Under afhøringen af Hayat i Modderbee-fængslet indikerede han, at han ikke havde haft en anden indkomstkilde end de midler, han havde fået af sin mor, står der.

Ud fra dokumenterne fremgår det, at han ifølge de danske skattemyndigheder samlet set har haft en indkomst på 30.688 kroner i årene fra 2003 til 2017.

Her fremgår det også, at Jimmy Hayat har fået overført 2,8 millioner kroner fra Britta Nielsen til hans egen personlige konto i Danmark. Derudover ved vi, at han også har fået skrevet flere ejendomme i Sydafrika i sit navn. De er er købt for penge, Britta Nielsen har sendt til sine bankkonti i Sydafrika.

Jimmy Hayat er ligesom sine søstre sigtet for groft hæleri og har nægtet sig skyldig.

Måske: 18 millioner kroner til datters firma

Det ved vi om pengene:

Britta Nielsens datter Nadia Samina Hayat har haft ejerskab over flere virksomheder. I regnskaberne for den hollandske virksomhed S Hayat Sportshorses BV kan man læse, at hun har lånt 18 millioner kroner.

Det fremgår ikke, hvem hun har lånt dem af. I interviewet med Kanal 5 bliver det dog indikeret, at pengene stammer fra Britta Nielsen:

- I forhold til, hvor mange penge det drejer sig om, der har jeg ikke et konkret tal, men min mor bliver ved med at betale, sådan så der er råd til, at hestene kan være opstaldet, og hestene kan få foder. En hjælp til den daglige drift, sagde Nadia Samina Hayat til Kanal 5.

Af dokumenterne med kontoudtog fremgår det, at Britta Nielsen har overført 1.697.328,32 kroner til Nadia Samina Hayats tyske og hollandske firmaer. De penge er muligvis en del af de 18 millioner kroner, som fremgår af regnskaberne i det hollandske firma. Det kan også være, at de godt 1,7 millioner kroner skal lægges til de 18 millioner kroner.

Det ville TV 2 gerne have spurgt Nadia Samina Hayat om, men hverken hun eller hendes advokat har ønsket at svare på vores spørgsmål.

De resterende 58,4 millioner kroner

Tilbage er 58,4 af de 111 millioner kroner, der ikke umiddelbart er redegjort for.

Britta Nielsen og hendes familie har brugt penge på en række ting, som ikke er medregnet her, fordi de kunne være købt for de 17 millioner kroner i kontanter, som Britta Nielsen har hævet i perioden 2005 - 2017.

Blandt andet en svensk ødegård til 900.000 svenske kroner, et hegn til ødegården, som har kostet 220.000 kroner samt springføllet 'Minnie The Moocher', som kostede 175.000 kroner.

Derudover har Britta Nielsen rådet over en række forskellige biler i Danmark, blandt andet en luksusbil af mærket Range Rover. I dokumenterne fra de sydafrikanske myndigheder fortæller Britta Nielsen også, at hun har rejst i Botswana, Namibia, Mozambique og Swaziland.

Kurator har sikret fem millioner kroner

Den seneste redegørelse fra Kammeradvokaten, som er kurator for Britta Nielsens konkursbo, viser, at man indtil nu har sikret omkring fem millioner kroner fra boet.

De stammer blandt andet fra salget af Britta Nielsens ødegård i Sverige, en anslået indtægt af salget af villaen i Hvidovre på 3,4 millioner kroner, indestående på forskellige pensionsordninger og privatkonti - samt salget af et fladskærms-tv til 3000 kroner.

Dertil kommer de beløb, der kan inddrives fra familien, samt yderligere værdier fra blandt andet Sydafrika.

- De fem millioner, der er omtalt i redegørelsen, er de aktiver, som vi lige nu har været i stand til at identificere, og som vi har taget hånd om. Vi håber og tror, at der enten via boet eller SOIKs arbejde vil kunne tilvejebringes yderligere aktiver, har kurator fra Kammeradvokaten Boris Frederiksen sagt til TV 2.