Samfund

Millioner af små plastickugler flyder i den danske natur

Plastickuglerne er en stor belastning for naturen.

Tusindvis af små plastickugler, såkaldte pellets, skyllede for godt en uge siden op på stranden i Vorupør på den jyske vestkyst. Kuglerne bruges af plastvirksomheder til at producere forskellige produkter.

En ny rapport fra organisationen Plastic Change viser nu, at flere milliarder af de små plastkugler ender i naturen til skade for dyrene, som forveksler dem med mad og spiser dem.

Fakta om plastic-pellets

Hvad er plastic-pellets?

Plastic-pellets er det materiale, oftest i form af små ”piller”, der bruges til at fremstille plasticprodukter. 

Hvad bruger man dem til?

Pellets bruges til at fremstille alle mulige former for plastprodukter. Fra tynd emballageplastic til LEGO-klodser.

Hvorfor og hvordan slipper pellets ud i miljøet?

Det kan ske både der, hvor man fremstiller pellets, og der, hvor man bruger pellets til fremstilling af plasticprodukter – og ikke mindst på vejen dertil ved på-/aflæsning.

Kilde: Plastic Change.

Forskere finder jævnligt pellets i maverne på fugle og fisk, hvor de små plastpartikler sætter sig fast i mave-tarm-systemet og blokerer, så dyrene kan få en falsk mæthedsfornemmelse og dø af sult.

- Der er ikke styr på det

Henrik Beha Pedersen er direktør i Plastic Change, der står bag rapporten:

- Det bekymrer os, at plastvirksomhederne ikke har styr på de her plastpiller, der bliver tabt i produktionen og ledt ud i naturen. Vores undersøgelser viser, at de ligger i tæt koncentration omkring rigtig mange af de plastvirksomheder, vi har i landet. Der er simpelthen ikke styr på det, siger han.

De små pellets bliver blandt andet ført med vind og regnvand fra virksomhederne og ud i miljøet eller bliver skyllet ud i kloakudløb, som ikke er sikret mod udslip.

Kommunernes ansvar

Det er et generelt billede, at der ikke er styr på ansvaret for oprydningen af de små plastkugler, siger Henrik Beha Pedersen:

- Politikerne har i lang tid ignoreret problemet, og først for nylig har et bredt politisk flertal vedtaget at øge indsatsen på plastområdet. Nu mangler vi så bare at se, hvad der konkret kommer til at ske. Hvem der har det endelige ansvar for, at der kommer styr på både spildet og oprydningen af de her pellets.

De små plastickugler flyder på stranden ved Vorupør.

Det er kommunerne, der har ansvaret for at rydde op på strandene. Thisted Kommune, hvor stranden i Vorupør ligger, har planer om at rydde stranden for de små plastickugler, men det kommer ikke til at ske lige nu.

- Vi venter med det, indtil de her vinterstorme er raset af. Så det er typisk i april og maj, vi klarer opgaven, siger Kristian Tilsted (V), der er medlem af Klima-, Miljø og Teknikudvalget i Thisted kommune, til TV 2.

Vil I så kunne få alle de her små plastic-pellets væk?

- Det kan vi ikke, nej. Det er et kæmpe problem. For det første kan vi ikke se dem, fordi man skal helt ned på knæ for at finde dem. For det andet har vi svært ved at køre med maskiner herude for at samle dem op, siger Kristian Tilsted. 

Branchen erkender problem

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, erkender, at der har været - og er - et problem med pellets.

- Det er rigtig vigtigt for os at sige, at vi ikke ønsker, at de skal lande i naturen. Det er den råvare, man bruger, når man producerer plast, så det er selvfølgelig af hensyn til miljøet, men også af hensyn til pengepungen, da det jo er en råvare, siger Christina Busk til TV 2.

De små plastickugler flyder på stranden ved Vorupør.

- Vi synes, at plast er et fantastisk materiale til mange gode ting, men selvfølgelig skal det ikke lande i naturen.

Hvad gør I for, at de her pellets ikke skal lande i naturen?

- Vi har startet et stort program op, der hedder Operation Clean Sweap. I det har vi sat ekstraordinært ind med en ti-punkts-plan, hvor vi blandt andet siger til vores medlemsvirksomheder, at de helt lavpraktisk kan sætte en rist i deres afløb, hvis de har et udendørsareal, så de her plast-pellets bliver fanget og ikke ryger ud i vandløbene, siger Christina Busk.