Samfund

Brev til læger: Vær opmærksom på mæslinger

Det er nok at være i rum med én, der har mæslinger, for at blive smittet, forklarer overlæge.

Mandag modtog læger over hele landet et brev fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som sætter fokus på mæslingesmitte.

Det sker, efter at to danskere er blevet smittet med sygdommen i Val Thorens i Frankrig.

Der er nemlig udbrud af mæslinger i det populære skisportsområde, og det har skabt beredskab i Styrelsen for Patientsikkerhed og ved Statens Seruminstitut.

De forventer, at der i den kommende periode kan blive fundet flere tilfælde af mæslinger blandt de hjemvendte, skiglade danskere, der har tilbragt vinterferien i Val Thorens. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Styrelsen. 

Mest smitsomme sygdom

Influenzasymptomer er ofte de første tegn på mæslinger. Feber, øjenirritation og hovedpine er derfor nogle af de ting, der kan skabe mistanke om smitte, fortæller Bente Møller, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2 News.

Efter et par dage vil der komme et udslæt, som breder sig oppefra og ned over kroppen. Og det er vigtigt at være opmærksom, for sygdommen kan spredes hurtigt. 

- Mæslinger smitter rigtig meget. Faktisk er det den mest smitsomme sygdom, vi har i Danmark. Man skal bare være i samme rum som én med mæslinger, så kan man blive smittet, forklarer Bente Møller.

Farligt for små børn

Det er især uvaccinerede små børn og voksne, der er i risikozonen. Og den smitsomme sygdom har ført til flere dødsfald i Europa sidste år.

Det forklarer praktiserende læge Birgitte Ries Møller til TV 2 NEWS.

- Det er selvfølgelig ikke en ufarlig sygdom – især ikke, hvis man har et dårligt immunforsvar. Men det er ikke noget, jeg vil piske en stemning op om, siger hun og uddyber, at der ikke er grund til bekymring, hvis man er fuldt vaccineret.

Her stemmer Bente Møller i:

- Vi skal ikke være bekymrede i Danmark -  slet ikke, hvis man er vaccineret eller har haft sygdommen. Men hvis man ikke er vaccineret, er det en meget god idé at få det gjort.

Det er vigtigt, at man ringer til lægen hurtigt, hvis man har mistanke om, at man er smittet

Bente Møller, overlæge

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet skulle være ude, og man allerede er blevet smittet med mæslinger, er det alligevel muligt at få gavn af vaccinen, hvis man er hurtig. 

- Lægen kan vaccinere i op til 72 timer efter, man er blevet smittet, og der kan gives antistoffer op til seks døgn efter smittetidspunktet. Derfor er det vigtigt, at man ringer til lægen hurtigt, hvis man har mistanke om, at man er smittet, siger Bente Møller i pressemeddelelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Det er dog vigtigt, at man ikke møder op hos lægen og sætter sig i venteværelset. På grund af smittefaren kan man nemlig risikere at sprede sygdommen til de andre i rummet.

Hvad sker der?

Det er ikke mulig at fortælle med sikkerhed, hvordan et sygdomsforløb vil se ud hos den enkelte mæslingesmittede.

Alligevel er der en rettesnor for, hvordan sygdommen ofte udvikler sig:

  • Der går typisk 8 til 11 dage, fra man smittes med mæslingevirus, til man begynder at mærke de første symptomer.
  • De første symptomer er influenza-lignende og kan være feber, øjenirritation, hovedpine og lignende.
  • Efter tre til fire dage vil der ofte opleves bedring – men kortvarigt.  
  • Derefter vil feberen igen blusse op, før det karakteristiske mæslingeudslæt kommer til syne.
  • Det typiske mæslingeudslæt begynder bag ørerne og spreder sig i løbet af et par dage ned over hals og krop, før det til sidst viser sig på arme og ben.
  • Udslættet varer som regel tre til fem dage. Herefter vil temperaturen igen begynde at falde.

Mellemørebetændelse, lungebetændelse, hjernebetændelse og blodplademangel kan i nogle tilfælde komme som følge af sygdommen. 

Langt de fleste personer i Danmark vil dog komme sig helt. 

Kilde: Statens Serumsinstitut