Samfund

Fik politibeskyttelse mod trussel - men kan ikke få at vide hvorfor

Politiet var massivt til stede for at beskytte Deniz Serinci, da han holdt foredrag i Sønderborg. Men truslen kan han ikke få noget at vide om.

Den danske Mellemøsten-ekspert Deniz Serinci har gennem årene holdt omkring 400 foredrag om Islamisk Stat (IS).

Men et af disse foredrag – 30. november 2016 på Sønderborg Bibliotek – husker han stadig tydeligt.

Den aften foregik foredraget nemlig under massiv politibeskyttelse af ti betjente fra Syd- og Sønderjyllands Politi, der reagerede på en advarsel fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) om, at Deniz Serinci risikerede at blive overfaldet.

Aftenen forløb uden episoder, men siden har Deniz Serinci forgæves forsøgt at få opklaret, hvad truslen gik ud på.

- Jeg er ikke blevet klogere. Det kan være alt fra en falsk alarm til drengestreger til en trussel, som det er lykkedes politiet at neutralisere, siger Deniz Serinci.

Og faktisk har Deniz Serinci intet krav på at få at vide, hvilken trussel han har stået over for, fortæller Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

- Det afhænger af, hvad problemet har været. Politiet, i dette tilfælde PET, kan vurdere, om det skader deres sikkerhedsarbejde at oplyse om det, siger Sten Bønsing.

'Jeg ville gerne vide det'

Oprindeligt valgte Deniz Serinci at tie stille om oplevelsen i Sønderborg, fordi han ikke ville gøre sin familie bekymret. Men et år senere skrev han til Syd- og Sønderjyllands Politi og bad om aktindsigt i den trussel, der havde fået politiet til at bevogte hans foredrag og eskortere ham fra banegården til biblioteket og tilbage igen med ti betjente.

- Jeg var ikke sikker på, at jeg havde noget krav på at få det at vide. Men jeg ville gerne vide det, fortæller han i dag.

Oplysninger fra PET

Men det kunne han ikke få at vide. Syd- og Sønderjyllands Politi svarede, at man "fra PET havde fået oplysninger om, at De var i fare for at blive overfaldet. Det fremgår ikke af døgnrapporten, hvem De skulle beskyttes mod".

I dag henviser Syd- og Sønderjyllands Politi til PET i sagen.

PET svarer i dag, at man ikke kan kommentere på den konkrete sag. Men at det i mange sager er indlysende nødvendigt at tilbageholde detaljer om det arbejde, der er i gang:

- Hvis offentligheden eksempelvis får detaljeret viden om PET’s egen og samarbejdspartneres arbejdsmetoder, kapacitet, konkrete operationer eller hvordan vi beskytter truede personer, kan personer med onde hensigter planlægge efter det, forklarer PET i et skriftligt svar til TV 2.

- Hvis vi offentligt fortæller, hvilken konkret viden vi ligger inde med, risikerer det at afsløre det efterretningsarbejde, som er grundlaget for hele vores virke. Samtidig kan det, efter omstændighederne, bringe PET’s kilder i en konkret fare, skriver PET mandag.

Får ikke noget svar

For Deniz Serenci betyder det, at han står tilbage med gåden om, hvorfor lige præcis dette ene af hans mange foredrag om IS skulle beskyttes:

-Den første tanke er naturligvis, at eftersom foredraget handlede om IS, så kunne det være IS-sympatisører, der stod bag. Men jeg taler jævnligt med dem uden problemer, så det ville også være mærkeligt, siger Deniz Serenci.