Tegneseriebutik tæt på redning efter bare to dage - havde undervurderet nørdernes kærlighed

Tegneserienørder har indsamlet over 350.000 kroner for at redde ikonisk butik i København.

Den københavnske tegneseriebutik Fantask er kommet meget tættere på at blive reddet fra lukning.

- Jeg har ikke overblik over vores situation, men det er helt sikkert en stor hjælp, siger Marit Nim, ejer af Fantask.

Fredag aften startede den mangeårige kunde hos Fantask, Benjamin Lund Preisler Herbst, en crowdfunding-kampagne, der skulle indsamle penge, så lukningen af Fantask kunne aflyses.

200.000 kroner på 23 timer

I første omgang var målet 200.000 kroner. Et mål, som Herbst håbede kunne nås efter 14 dage. Han havde undervurderet folks kærlighed til den legendariske butik.

- Det tog os 23 timer at nå 200.000 kroner, siger Benjamin Lund Preisler Herbst.

På nuværende tidspunkt er beløbet på hele 350.000 kroner. Og det stiger, stiger, stiger for hvert minut … men beløbet kunne have været endnu højere.

- Jeg havde glemt at skrive Fantasks IBAN-nummer ved indsamlingen, så GoFundMe lukkede for donationer en times tid. Det er ordnet nu, så indsamlingen er tilbage på sporet, siger Benjamin Lund Preisler Herbst.

Legenden Marvel Morten

Fra slutningen af 70’erne og frem til 2017 kunne de færreste sige Fantask uden at nævne 'Marvel Morten'. Et ikon, som gennem mange år oversatte og redigerede de danske udgivelser fra tegneserieforlaget Marvel.

Morten Søndergaard, som er hans borgerlige navn, styrede i næsten 40 år styrede han slagets gang bag disken i Fantask. Manglede du en obskur manga-tegneserie eller kunne du ikke huske titlen på den bedste historie med verdens sejeste superhelt, havde 'Marvel Morten' altid svaret. 

- Det er imponerende med indsamlingen. Jeg er jo blevet helt rørt, siger Marvel Morten.

Han gik på efterløn i 2017, men han køber stadig sine tegneserier og science fiction i Fantask.

- Butikken er næsten blevet en organisk del af mig. I dagligdagen tænker jeg ikke over, at den er der, men hvis Fantask ikke eksisterede, ville jeg mangle noget, siger han.

Den moderne superhelt

Gennem et helt arbejdsliv har han set, hvordan tegneseriekulturen har ændret sig. I 70’erne og 80’erne var Fantask et samlingspunkt for nørderne. Her kom folk rejsende hele vejen fra Jylland for at tale tegneserier i kælderbutikken i det indre København.

Med tiden ændrede kulturen sig.

Superheltene begyndte at udkomme på mange andre platforme end tegneserien. Pludselig lavede Hollywood superheltefilm med kvalitet, så kom internettet og via computerspil kunne nørderne nu dykke fordybe sig endnu mere i historierne.

- Var du Marvel-fan i gamle dage, læste du tegneserier. Sådan er det ikke nødvendigvis i dag. Nogle yngre Marvel-fans har aldrig læst en tegneserie. De dyrker i stedet heltene på film og andre medier, siger 'Marvel Morten'.

Et ånderum

Selv for en legendarisk tegneseriebutik er det et problem, når tegneseriefans får deres superheltefix andre steder end i tegneserier.

- Indsamlingen giver os et ånderum, men om det er den endelige redning, ved jeg ikke endnu, siger Marit Nim.

Sammen med alle sine kunder er hun klar til at kæmpe for sin butik.

- Næste uge er fyldt med møder med folk, der har gode idéer. Det handler om alt fra ændringer i butikkens udstillinger til sammenlægning af butikker. Jeg leder efter guldkornet, der kan redde os, så jeg har sagt ja til alle møder, siger Marit Nim.

Indsamling fortsætter

Et af Marit Nims første møder bliver med Benjamin Lund Preisler Herbst og en revisor. For hverken Herbst eller Nim ved, hvordan Skat stiller sig til en så stor donation til en butik.

- Det skattetekniske overlader vi til folk, der har forstand på den slags, siger Benjamin Lund Preisler Herbst.

Benjamin Lund Preisler Herbst har startet en indsamling, der skal redde tegneseriebutikken Fantask fra lukning.

Han er en stolt mand.

- Fantask er en kulturinstitution, der har skabt et univers for alle nørderne. Butikken skal anerkendes for dens store arbejde. Denne her indsamlingen er bevis på, at nørderne stimler sammen for at redde Fantask, siger Benjamin Lund Preisler Herbst.

Benjamin Lund Preisler Herbst oplyser, at indsamlingen som udgangspunkt vil køre til 1. april.