Samfund

Rutinerede bilister dumpede på stribe - disse fire fejl laver danskerne typisk, når de kører bil

Langt de fleste danskere har selvtilliden i orden bag rattet. Men de har ikke nødvendigvis styr på deres kørsel og trafikreglerne.

Danskerne kører over for rødt, glemmer at orientere sig, taler i mobiltelefon, er ikke opmærksomme på vigepligt og glemmer reglen om vognbaneskift.

Det er blot nogle af de fejl, danske kørelærere peger på, bilister begår i trafikken.

Forsikringsselskabet Codan har testet 15 rutinerede bilisters evner i trafikken ved at sende dem gennem en teoriprøve og en køreprøve.

De 15 dumpede alle teoriprøven, mens ti dumpede køreprøven.

Med hjælp fra analyseinstituttet Epinion har Codan samtidig undersøgt 1250 danske bilisters viden om trafik og syn på egne evner i trafikken.

Her svarer 81 procent, at de vil kunne bestå en køreprøve uden nogen særlig forberedelse. Samtidig viser det sig, at knap hver femte bilist ikke kender reglen for højrevigepligt, og fire ud af ti er ikke klar over, at man ikke må parkere mindre end ti meter fra et vejkryds.

Søren Holten Jacobsen, der er chefinstruktør på køreanlægget FDM Sjællandsringen, forklarer, at mange billister har dårlige vaner i trafikken, som de - så længe de ikke bliver involveret i ulykker - måske slet ikke tænker over.

- Uopmærksomhed er en af de helt store syndere med hensyn til dårlige trafikvaner. Der er rigtig mange, der kører for tæt, og der er selvfølgelig også nogle, der kører for stærkt, siger Søren Holten Jacobsen.

I nedenstående liste er samlet de fire hyppigste fejl, som danske bilister begår i trafikken ifølge fire adspurgte kørelærere.

Fire fejl danskerne typisk laver, når de kører bil

 1. Orientering

  -Spejl, spejl, skulder.

  De tre elementer skal man bruge for at orientere sig ordentligt. Man skal orientere sig, hver gang man skal foretage sig alt andet end at køre ligeud: Forhindringer i ens vejbane, højresving, venstresving, overhalinger, sammenfletning, vognbaneskift, igangsætning og parkering.

  Der er seks blinde vinkler på en bil, som besværliggør en bilists orientering. De blinde vinkler kan man komme til livs ved at bruge bakspejlet, sidespejlet og kigge sig over skulderen for at orientere sig ordentligt og skabe en sikker trafik.

   

 2. Forkert vognbane

  Når der er flere vognbaner, skal man holde sig i den højre side af vejen. Det er kun tilladt at skifte vognbane i tilfælde af sammenfletning, overhaling, forberedelse af sving længere fremme, eller hvis man vil forbi en parkeret bil.

 3. Vigepligt

  Der skelnes mellem to former for vigepligt - ubetinget og højre vigepligt.

  Ubetinget vigepligt betyder, at du skal holde tilbage (vige) for al trafik fra højre og venstre.

  Højre vigepligt betyder, at du skal holde tilbage (vige) for al trafik fra højre.

 4. Horn

  Hornet i bilens rat kan sidde løst hos nogle bilister. Men det er kun tilladt at bruge hornet, hvis det er for at afværge en ulykke.

Kilde: Kørekort-guiden.dk

Afstemning

Hvilken af disse fire fejl er der størst risiko for, at du laver i trafikken?