Muligt kæmpekrater fundet under isen på Grønland

16x9
En kunstner har her lavet et bud på, hvordan meteornedslaget gennem Indlandsisen i Nordvestgrønland så ud. Foto: Carl Christian Tofte / Statens Naturhistoriske Museum

Krateret kan gemme på en historie om en større katastrofe. Det skal nu undersøges nærmere.

Med en energi svarende til flere millioner Hiroshima-bomber bragede en asteroide fra det ydre rum gennem den grønlandske undergrund og fortsatte op til otte kilometer ned i jorden med en voldsom kraft, der udløste flere jordskælv. 

Det er i hvert fald et hold forskeres teori, efter de har fundet et muligt krater på hele 36 kilometer i diameter under isen i Nordgrønland. Fundet sker kun få måneder efter afsløringen af et andet kæmpekrater i Nordøstgrønland.

En af forskerne bag fundet er danske Kurt H. Kjær, professor i geologi ved Københavns Universitet.

Han er ikke i tvivl om, at asteroiden kan have haft katastrofale konsekvenser, dengang den ramte. 

- Der kan være mennesker, der har oplevet det her. Det kan vi ikke udelukke, og det er tankevækkende, for hvad hvis det skete i dag? Krateret er på størrelse med Bornholm. Det ville være en kæmpe katastrofe, siger han til TV 2. 

I samarbejde med NASA har han undersøgt den grønlandske undergrund med blandt andet overflyvninger og radarmålinger.

I november resulterede undersøgelserne i fundet af det første krater under isen i Grønland nogensinde. Et krater ved navn Hiawatha-krateret, der er 31 kilometer i diameter. Fundet gav forskerne en ide om, at der måske kunne være flere. 

square to 16x9

Det har nu vist sig muligvis at være tilfældet.

Muligvis, fordi fundet er omgærdet af en vis usikkerhed. Over det nye mulige krater, der kaldes Paterson-krateret, ligger nemlig en to kilometer tyk iskappe. Derfor er det svært at bevise med sikkerhed, forklarer Kurt H. Kjær. 

- Men med målinger lavet ved hjælp af fly og satellitter, kan vi se, hvad der sker ved bunden af isen, og her er meget, der tyder på, at det er et nyt stort krater i samme område som Hiawatha-krateret, vi har fundet, siger han.

To kratere fundet under isen på Grønland

Kan være kollapset vulkan

Forskerne har undersøgt flere andre teorier. Blandt andet om krateret i stedet kan være en udslukt vulkan. 

Når vulkaner ikke længere er aktive, kollapser de nemlig og skaber et kraterlignende hul.

Men de fleste vulkankratere eroderer og forsvinder med tiden.

Samtidig ligger de vulkanske områder i Grønland langt fra det sted, hvor Paterson-krateret er fundet.

Derfor afviser forskerene umiddelbart muligheden for, at det er en kollapset vulkan. 

- De områder, vi kender til med vulkansk aktivitet i Grønland, ligger hundredvis af kilometer derfra. Derudover burde en vulkan vise klare tegn på magnetiske anomalier. Det ser vi overhovedet ikke i vores målinger, siger Joe MacGregor, der er glaciolog ved NASA og også er en del af forskerholdet, i en pressemeddelelse.

Et billede taget af NASA i november 2018 viser det sted, hvor Hiawatha-krateret er fundet under den grønlandske iskappe.
Et billede taget af NASA i november 2018 viser det sted, hvor Hiawatha-krateret er fundet under den grønlandske iskappe. Foto: John Sonntag / Ritzau Scanpix

Blandt verdens største 

Hvis forskerne for alvor skal blive klogere på det nye mulige krater og den store betydning, det kan have haft, dengang det blev skabt, skal der flere undersøgelser til. 

Det er ikke en nem sag. Der skal bores ned til bunden af isen og ind i fjeldet. Dernede ligger efterladenskaber af bjergarter, som kan sladre om, hvor gammelt krateret er, forklarer Kurt H. Kjær. 

- Først når vi kender alderen på krateret, vil vi kunne sige, hvilken slags direkte påvirkning, det har haft på jorden og det liv, der har været dengang, siger han.

Asteroiden, som forskerne mener, har skabt Paterson-krateret, vurderes at have været halvanden kilometer i diameter.

Ifølge Kurt H. Kjær går der heldigvis mange millioner år mellem, at asteroider i den størrelsesorden rammer jorden.