Samfund

København topper liste over mest attraktive europæiske byer

Nyhavn Scanpix

Den danske hovedstad slår blandt andre den svenske, som må nøjes med en plads i top 20.

Den Lille Havfrue, Christiansborg og perlerækken af farvestrålende huse i Nyhavn.

Det er blot nogle af de ting, man kan opleve i byen, der ifølge en ny undersøgelse foretaget af konsulentvirksomheden ECA International er den bedste europæiske by at bo i: København. Det skriver Independent.

Den danske hovedstad kommer ind på førstepladsen foran Bern, Haag, Geneve og Stavanger på henholdsvis plads nummer to, tre, fire og fem.

En af grundene er, at der er tale om en lille storby, vurderer byforsker og professer ved Aalborg Universitet Ole. B. Jensen.

- Det er en storby uden at være for stor og høster storby-fordelene uden at sande til. Det betyder blandt andet, at der er ren luft og nogenlunde sikkerhed på gaderne, siger han til TV 2.

København er dog ikke den eneste danske by på listen. På plads nummer 12 finder man Danmarks andenstørste by, Aarhus.

De mest attraktive europæiske byer

1. København, Danmark

1. Bern, Schweiz

3. Den Haag, Holland

3. Genève, Schweiz

5. Stavanger, Norge

6. Amsterdam, Holland

6. Eindhoven, Holland

6. Basel, Schweiz

9. Luxembourg City, Luxembourg

9. Göteborg, Sverige

9. Dublin, Irland

12. Aarhus, Danmark

12. Rotterdam, Holland

14. Zürich, Schweiz

15. Bonn, Tyskland

15. München, Tyskland

17. Wien, Østrig

17. Hamburg, Tyskland

19. Stockholm, Sverige

19. Edinburgh, Storbritannien

Kilde: ECA International

Før vi interesserer os for musik, skal vi spise

Byerne er blevet målt ud fra blandt andet personlig sikkerhed, luftforurening og infrastruktur. Grundparametrene, når det kommer til god bylivskvalitet, mener professoren.

- Det er nøglevariabler i en slags behovspyramide. Før vi interesserer os for klassisk musik, skal vi have noget at spise og et sted at bo, siger han.

Det er nemlig vigtigt, at der er styr på det grundlæggende, når folk slår sig ned. Derfor kan førstepladsen også gå hen og give byen en fordel.

- I dag er der mange virksomheder, der flytter efter arbejdskraften, og derfor er det fedt at være på førstepladsen - hvis en by er god at bo i, kan den også være attraktivt for virksomhederne, siger han.

Kan give problemer

Det er ikke givet, at København kan få lov til at beholde sin førsteplads i fremtidige vurderinger. Øget tilflytning og opmærksomhed kan nemlig godt udfordre nogle af de ting, som gjorde byen attraktiv i første omgang.

- Her er det vigtigt at have en fornuftig byplanlægning. For hvis vi fortsætter med at bygge forstæder, hvor man skal køre i bil til, så sander det netop til, og det betyder en dårligere infrastruktur.

 - Der er også meget fokus på boligmarkedet, fordi der er sket en prisstigning. Man kan risikere, at det kun er de højtuddannede og dem med høje indkomster, der kan bo der, siger Ole B. Jensen. 

Det kan give en mindre mangfoldig by, der dermed også er mindre attraktiv, lyder det.

Aarhus blev kåret som hot rejsemål

Der er stor sandsynlighed for, at København i år bliver genstand for ekstra opmærksomhed. Byen blev sidste år også anbefalet som rejsemål i Lonely Planet, der er en af verdens største og mest respekterede rejseguides.

Tilbage i november udråbte guiden den danske hovedstand til 'The World's Top City for 2019'. Det er dermed en opfordring til at lægge vejen forbi byen, når ferien skal planlægges i år.

Københavns ældre bygninger og gastronomi er noget af det, der fangede chefredaktør på Lonely Planets chefredaktør, Tom Hall.

- De gamle slotte, kirker og pakhuse deler gader og vandveje med fed moderne arkitektur, mens byens tidligere kødmarked har gallerier, lokale spisesteder og hippe barer. København er indbegrebet af ”Scandi cool” og fortjener at blive anerkendt på verdensplan, lød det fra ham i forbindelse med udnævnelsen.

I 2016 placerede samme guide Aarhus i toppen af listen over de mest oplevelsesværdige byer. Den flotte placering blev blandt andet begrundet med byens latinerkvarter, kunstmuseet Aros, Den Gamle By og det nyrenoverede Moesgaard Museum, hvor Gravballemanden blandt andet 'bor'.