Samfund

Antallet af legionella-udbrud fordoblet - nu skal beboere i 98 lejligheder bade i denne vogn

På fem år er antallet af danskere, der rammes af den potentielt dødelige legionærsyge, fordoblet. Statens Serum Institut ved ikke hvorfor.

Morgenkøen til badeværelset hjemme i familien eller i bofællesskabet kan være en udfordring.

Pligterne kalder, og det er rart at være ren og soigneret, når man går ud af døren.

I en århusiansk boligforening er den udfordring fra den ene dag til den anden blevet en god portion større.

Det er en alvorlig sygdom

Søren Uldum, Statens Serum Institut

Beboerne i foreningen Afdeling 74 Nørregade/Nørreports 98 lejligheder i Aarhus midtby skal på ubestemt tid deles om en badevogn i gården, hvor kun tre kan gå i ad gangen.

- Vi har konstateret, at der er et par lejligheder, hvor der er legionella i vandsystemet, fortæller projektchef i Arbejdernes Andelsforening, Morten Strunge, til TV 2.

Potentielt dødelig sygdom

Derfor kan det være farligt at gå i bad på beboernes egne badeværelser, for Legionella-bakterien kan give legionærsyge.

- Det er selvfølgelig ikke rart at vide, at vi ikke kan gå i bad. Jeg har været lidt uheldig at få noget influenza samtidig, så jeg har jo været lidt bekymret, siger Heidi Hemmingsen, der har boet i foreningen i 15 år.

Og beboeren har haft god grund til bekymring.

Legionærsyge giver nemlig som influenza feber, hovedpine og ondt i musklerne, men kan modsat ikke bare kureres med penicillin, forklarer seniorforsker ved Statens Serum Institut Søren Uldum.

- Det er en alvorlig sygdom. De fleste tilfælde, som vi får indberetning om, er hospitalsindlagt – og det er ofte en forholdsvis lang indlæggelse. Og dødeligheden er høj stadigvæk. Vi har faktisk ikke kunne se et fald i dødeligheden over årerne. Selv om vores diagnostik er blevet bedre, så er der stadig en dødelighed på 10-15 procent, siger forskeren til TV 2.

På fem år er antallet af danskere, der rammes af den potentielt dødelige legionærsyge, fordoblet. Søren Anker Uldum er seniorforsker ved Statens Serum Institut, og han forklarer her, hvordan mennesker smittes af sygdommen.

Antallet af udbrud er eksploderet

Heidi Hemmingsen var indlagt i et døgn til observation, men slap med skrækken. Men mange andre danskere har ikke været ligeså heldige. For antallet af legionella-udbrud i Danmark er de seneste år pludselig eksploderet.

I 2013 blev 113 danskere ramt af legionærsygdom, men sidste år var det tal steget til 264. Og ifølge Søren Uldum ses lignende udvikling også i resten Europa og blandt andet USA og Japan.

- Vi ved faktisk ikke, hvorfor vi har set den her stigning over de seneste fem år, siger Søren Uldum.

Tilfælde af legionærsyge fordelt på regioner

Tal: 2017.

Legionella er ifølge forskeren en bakterie, der forekommer naturligt i vand. Bader man, som i foreningen i Aarhus, i vand med legionella, bliver man smittet, hvis man indånder vandet, når det forstøver.

Derfor er det dog ikke alle vandrør, der uden videre rammes af bakterien. Den trives kun, hvis vandet i rørene ikke er koldt eller varmt nok.

- Det gælder om at holde sig uden for det område, hvor legionella gror. Og den begynder at gro, når temperaturen bevæger sig over 20 grader, og begynder at dø ved temperaturer over 50 grader, forklarer Søren Uldum.

Derudover kan bakterien også begynde at vokse, hvis der ikke er flow i vandrørerne - det vil sige, hvis man i en længere periode ikke forbruger noget vand - tilføjer han.

Klima, flere ældre og bedre læger

Selvom Statens Serum Institut er forundret over, hvorfor man pludselig ser denne markante og tilfældige stigning i antallet af legionella-udbrud, er seniorforskeren ikke helt uden bud på, hvad årsagerne kan være.

Der bliver undersøgt flere patienter for den her sygdom

Søren Uldum, Statens Serum Institut

Klimaet for eksempel. Både forandringerne og hensynene.

Legionella formerer sig i varme, hvorfor de varme somre giver meget favorable forhold for bakterien. Og når vi sparer på varmen og vandet, er der større risiko for, at vandet ligger mellem 20 og 50 grader, og at der ikke er nok flow i vandrørene.

Søren Uldum peger også på en stigningen i antallet af ældre og mennesker med svækket immunforsvar - der er mest modtagelige over for legionærsyge – og at lægerne er blevet bedre til at opdage sygdommen:

- Der foretages mere diagnostik, og der bliver undersøgt flere patienter for den her sygdom. Så derfor finder vi flere, siger Søren Uldum, men understreger, at de stadig leder efter det endelige svar på stigningen.

Ubestemt tid

I Aarhus ved de heller ikke, hvorfor de er ramt af legionella, fortæller projektchefen i Arbejdernes Andelsforening, Morten Strunge.

De ved heller ikke, hvor længe det vil tage at udrede.

- De har jo sat en vogn op, så det er ikke noget, der sker lige i morgen, siger beboeren Heidi Hemmingsen.

Så beboerne forberede sig på, at køen til morgenbadet det næste stykke tid bliver markant længere, end den plejer at være.

Medmindre man som Heidi Hemmingsen har fundet en anden løsning.

- Jeg bruger badet i fitnesscentret, siger hun.

- Så får jeg også trænet. Der er ingen grund til at springe over. Nu skal jeg afsted hver dag.