Uge 7 eller 8 - derfor ligger danskernes vinterferie forskelligt

Danskernes trang til skiferie banede vejen for en ferie mellem jul og pĂĄske.

For de fleste skolebørn er det normalt, at vinterferien ligger i ĂĄrets syvende uge, og derfor er det netop i de her dage, at mange børnefamilier er pĂĄ skiferie eller har mere tid til biografture og museumsbesøg.

Nogle danskere mĂĄ dog vente lidt endnu med at lægge arbejdet fra sig, da det enkelte steder i Danmark er i uge otte, at man kan gĂĄ pĂĄ vinterferie.

Ă…rsagen til, at vi ikke alle kan holde fri pĂĄ samme tid, skal findes hos de lokale politikere. Det er nemlig de enkelte kommuner, der bestemmer, hvornĂĄr skolerne holder vinterferie, fortæller historiker Keld Grinder-Hansen, der har forsket i skole- og uddannelseshistorie.

- Da konceptet om en vinterferie sĂĄ dagens lys i 1970'erne, kunne kommunerne selv bestemme, hvornĂĄr de ville lægge den. Derfor ser vi stadig, at vinterferien ikke ligger i samme uge alle steder, siger Keld Grinder-Hansen.

Selvom vinterferien første gang gjorde sit indtog i skoleĂĄret i 1970'erne, var det dog først i slutningen af 1980'erne, at ferien blev almindelig i hele landet.

I dag holder 77 ud af landets 98 kommuner vinterferie i uge syv, mens det hos 20 kommuner er i uge otte. PĂĄ Bornholm har man valgt en helt tredje mulighed og afholder ferien i uge ti.

Danskerne ville pĂĄ ski

Ideen om en egentlig vinterferie til skoleelever og det arbejdende folk opstod i en tid, hvor flere tog et skridt op ad velfærdstrappen, og vi begyndte at ændre vores rejsemønstre.

Flere danskere fik muligheden for ikke kun at holde sommerferie, men ogsĂĄ tage fri i vinteren og tage pĂĄ skitur til udlandet. Det betød, at forældrene fritog deres børn fra undervisning i forskellige uger henover vinteren.

- Fra myndighedernes side kunne man godt se, at det var upraktisk, at folk tog deres børn ud af skolen i uge tre, fire, fem, seks, syv, otte eller ni, siger Keld Grinder-Hansen.

Beslutningen om ferien var derfor en praktisk reaktion pĂĄ virkeligheden, og man samlede en række fridage, der før var spredt ud over skoleĂĄret, til en samlet uge. Der var derfor ikke tale om ekstra fridage, som tidligere ikke eksisterede.

SĂĄdan holder danske skoler vinterferie

Nogle kommuner valgte at holde vinterferien i uge syv, andre i uge otte, og gennem ĂĄrene har flere skiftet ferieuge. I 2013 besluttede de ti kommuner pĂĄ Fyn eksempelvis, at man fra skoleĂĄret 2014/2015 ville flytte vinterferien til uge syv.

Siden midten af 1980'erne havde den ellers ligget i uge otte.

- Tiden er løbet fra, at vi i et lille land som Danmark skal holde ferie pĂĄ forskellige tidspunkter pĂĄ kryds og tværs af kommunegrænser. Det er bøvlet ad Pommern til for den moderne familie, som mĂĄske selv har børn og forældre, der bor i forskellige byer og ikke kan holde ferie sammen. Samtidig er det bøvlet for landets pendlere og for vores uddannelsesinstitutioner, sagde daværende borgmester i Odense Anker Boye dengang i en pressemeddelse.

Gammel amtsgrænse bestemmer stadig

Et af de steder, hvor man holder fast i uge otte som vinterferie, er Lejre Kommune pĂĄ Midtsjælland.

Her forklarer borgmester Carsten Rasmussen, at årsagen skal findes i de gamle amtsgrænser.

- Roskilde Amt, som vi i Lejre Kommune hørte under, havde sin vinterferie i uge otte, og derfor har vores kommune det stadigvæk ogsĂĄ i dag. Det samme gælder for de Ă¸vrige kommuner i det tidligere amt, siger Carsten Rasmussen.

Det sker dog fra tid til anden, at borgere i kommunen kommer med forespørgsler om, hvorfor vinterferien ikke ligger i uge syv i stedet. Men Carsten Rasmussen mindes ikke, at det har været diskuteret i kommunalbestyrelsen.

- Vi har tidligere spurgt ud i skolebestyrelserne, om den skulle flyttes, men der har svaret været, at den skulle blive, hvor den var, siger Carsten Rasmussen.

Vinterferie blev først helt almindeligt for danskerne i slutningen af 1980'erne.
Vinterferie blev først helt almindeligt for danskerne i slutningen af 1980'erne. Foto: Danski

Stadig ferie i flere forskellige uger

Selvom vinterferien blev opfundet for at holde børn i skolen pĂĄ samme tid, er spørgsmĂĄlet, om det faktisk har hjulpet, og om vi er blevet bedre til at holde ferie pĂĄ samme tid? Ikke rigtigt, siger Keld Grinder-Hansen.

- Det sjove er, at man dengang gjorde det for at modvirke, at forældre tog deres børn ud af skolen. Men i dag er der mange forældre, der tager børnene ud af skolen i enten ugen før eller efter, fordi det passer bedre med deres arbejde.

- Samtidig er vinterferien ogsĂĄ blevet dyrere. I uge syv og otte koster ferierne meget mere, sĂĄ der er mange forældre, der tager deres børn ud drypvis, siger Keld Grinder-Hansen.

Vinterferien opstod dog ogsĂĄ af andre ĂĄrsager end danskernes lyst til at stĂĄ pĂĄ ski i vintermĂĄnederne. Eftersom skolebørnene ingen ferie havde mellem jul og pĂĄske, var der et ønske fra danskerne om at bløde op i den lange mørke tid uden ferie.

Til sammenligning er ferierne i julen og pĂĄsken forbundet med den kristne højtid, mens efterĂĄrsferien blev oprettet for omtrent 100 ĂĄr siden, fordi der var behov for børnenes hjælp, nĂĄr man skulle høste.