Uge 7 eller 8 - derfor ligger danskernes vinterferie forskelligt

Danskernes trang til skiferie banede vejen for en ferie mellem jul og påske.

For de fleste skoleb√łrn er det normalt, at vinterferien ligger i √•rets syvende¬†uge, og derfor er det¬†netop i de her dage, at mange b√łrnefamilier er p√• skiferie eller har mere tid til biografture og museumsbes√łg.

Nogle danskere må dog vente lidt endnu med at lægge arbejdet fra sig, da det enkelte steder i Danmark er i uge otte, at man kan gå på vinterferie.

Årsagen til, at vi ikke alle kan holde fri på samme tid, skal findes hos de lokale politikere. Det er nemlig de enkelte kommuner, der bestemmer, hvornår skolerne holder vinterferie, fortæller historiker Keld Grinder-Hansen, der har forsket i skole- og uddannelseshistorie.

- Da konceptet om en vinterferie så dagens lys i 1970'erne, kunne kommunerne selv bestemme, hvornår de ville lægge den. Derfor ser vi stadig, at vinterferien ikke ligger i samme uge alle steder, siger Keld Grinder-Hansen.

Selvom vinterferien f√łrste gang gjorde¬†sit indtog i skole√•ret i 1970'erne, var det dog f√łrst i slutningen af 1980'erne, at ferien blev almindelig i hele landet.

I dag holder 77 ud af landets 98 kommuner vinterferie i uge syv, mens det hos 20 kommuner er i uge otte. På Bornholm har man valgt en helt tredje mulighed og afholder ferien i uge ti.

Danskerne ville på ski

Ideen om en egentlig vinterferie til skoleelever og det arbejdende folk opstod¬†i en tid, hvor flere tog et skridt op ad¬†velf√¶rdstrappen, og vi begyndte¬†at √¶ndre vores¬†rejsem√łnstre.

Flere danskere fik muligheden for ikke kun at holde sommerferie, men ogs√• tage fri¬†i vinteren og tage p√• skitur til udlandet. Det¬†bet√łd, at for√¶ldrene fritog deres b√łrn fra undervisning i forskellige uger henover vinteren.

- Fra myndighedernes side kunne man godt se, at det var upraktisk, at folk tog deres b√łrn ud af skolen i uge tre, fire, fem, seks, syv, otte¬†eller ni, siger Keld Grinder-Hansen.

Beslutningen om ferien var derfor en praktisk reaktion p√• virkeligheden, og man samlede¬†en r√¶kke fridage, der¬†f√łr var spredt ud over skole√•ret, til en samlet uge. Der var derfor¬†ikke tale om ekstra fridage, som tidligere ikke eksisterede.

Sådan holder danske skoler vinterferie

Nogle kommuner valgte at holde vinterferien i uge syv, andre i uge otte, og gennem årene har flere skiftet ferieuge. I 2013 besluttede de ti kommuner på Fyn eksempelvis, at man fra skoleåret 2014/2015 ville flytte vinterferien til uge syv.

Siden midten af 1980'erne havde den ellers ligget i uge otte.

-¬†Tiden er l√łbet fra, at vi i et lille land som Danmark skal holde ferie p√• forskellige tidspunkter p√• kryds og tv√¶rs af kommunegr√¶nser. Det er b√łvlet ad Pommern til for den moderne familie, som m√•ske selv har b√łrn og for√¶ldre, der bor i forskellige byer og ikke kan holde ferie sammen. Samtidig er det b√łvlet for landets pendlere¬†og for vores uddannelsesinstitutioner,¬†sagde dav√¶rende borgmester i Odense¬†Anker Boye¬†dengang¬†i en pressemeddelse.

Gammel amtsgrænse bestemmer stadig

Et af de steder, hvor man holder fast i uge otte som vinterferie, er Lejre Kommune på Midtsjælland.

Her forklarer borgmester Carsten Rasmussen, at årsagen skal findes i de gamle amtsgrænser.

- Roskilde Amt, som vi i Lejre Kommune h√łrte¬†under, havde sin vinterferie i uge otte, og derfor har vores kommune det stadigv√¶k ogs√• i dag. Det samme g√¶lder for de¬†√łvrige kommuner i det tidligere amt, siger Carsten Rasmussen.

Det sker dog fra tid til anden, at borgere i kommunen¬†kommer med foresp√łrgsler om, hvorfor¬†vinterferien ikke ligger i uge syv¬†i stedet. Men Carsten Rasmussen mindes ikke, at det har v√¶ret diskuteret i kommunalbestyrelsen.

- Vi har tidligere spurgt ud i skolebestyrelserne, om den skulle flyttes, men der har svaret været, at den skulle blive, hvor den var, siger Carsten Rasmussen.

Vinterferie blev f√łrst helt almindeligt for danskerne i slutningen af 1980'erne.
Vinterferie blev f√łrst helt almindeligt for danskerne i slutningen af 1980'erne. Foto: Danski

Stadig ferie i flere forskellige uger

Selvom vinterferien blev opfundet for at holde b√łrn i skolen p√• samme¬†tid, er sp√łrgsm√•let,¬†om det faktisk har hjulpet, og om vi er blevet bedre til at holde ferie p√• samme tid? Ikke rigtigt, siger Keld Grinder-Hansen.

- Det sjove er, at man dengang gjorde det for at modvirke, at for√¶ldre tog deres b√łrn ud af skolen. Men i dag er der mange for√¶ldre, der tager b√łrnene ud af skolen i enten ugen f√łr eller efter, fordi det passer bedre med deres arbejde.

- Samtidig¬†er vinterferien ogs√• blevet dyrere. I uge syv¬†og otte¬†koster ferierne meget mere, s√• der er mange for√¶ldre, der tager deres b√łrn ud drypvis, siger¬†Keld Grinder-Hansen.

Vinterferien opstod dog ogs√• af andre √•rsager end danskernes¬†lyst til at st√• p√• ski i vinterm√•nederne. Eftersom skoleb√łrnene ingen ferie havde mellem jul og p√•ske, var der et √łnske fra danskerne om at bl√łde op i den lange¬†m√łrke tid uden ferie.

Til sammenligning er ferierne i julen¬†og p√•sken¬†forbundet med den kristne h√łjtid, mens¬†efter√•rsferien blev oprettet for omtrent 100 √•r siden, fordi der var behov for b√łrnenes hj√¶lp, n√•r man skulle h√łste.