Mange unge får penge for gode karakterer og huslige pligter, men eksperter advarer
Man risikerer at skade fællesskabsfølelsen i familien, hvis man giver penge for at udføre pligter, mener familieterapeut.
200 kroner for et 12-tal og lommepenge for at hjælpe til i hjemmet. Det er virkeligheden for mange børn og unge.
Netop karakterer har ikke altid haft så stort et fokus for Victor Ebbensgaard Larsen. Men så skete der noget i 9. klasse. Hans mor lovede ham nemlig 250 kroner, for hver karakter han kunne forbedre.
- Så tænkte vi, at der måtte noget tungere skyts og noget andet på bordet. Som så mange andre unge kan man jo ramme ham med penge, siger Tine Ebbensgaard Larsen til TV 2.
Et tiltag, sønnen tog godt imod.
- Det var dejligt, de kom med det forslag. Så tog jeg mig selv ved hårene og gik i gang, siger Victor Ebbensgaard Larsen.
Faktisk så meget, at han på et halvt år er gået fra et karaktergennemsnit på 4,8 til 6,8.
- Det er super fedt. Det har åbnet så mange muligheder med uddannelse. Hvis jeg vil, kan jeg komme på handelsskole og gymnasium. Det har jeg altid gerne villet, siger Victor Ebbensgaard Larsen til TV 2.
Skal ikke belønnes
Men karakterer skal ikke belønnes med penge, mener skoleforsker Andreas Rasch-Christensen:
- Vi er i en situation, hvor karakterer i forvejen måske fylder alt for meget inde i de unge menneskers hoveder. Så man skal give dem ros og anerkendelse for de mennesker, de er. Og også det, de præsterer i skolen, men ikke ved at betale dem.
Mange forældre betaler for eksempel også deres børn for at score mål i fodbold eller at gå en tur med hunden. Og så er der de forældre, der betaler børn for at udføre huslige pligter – for eksempel tømme opvaskemaskine eller gå ud med skrald.
Flere forældre tager betalingen af deres børn et skridt videre. De bruger appen MyMonii, hvor man blandt andet kan overføre lommepenge, men man kan også lægge opgaver og dertilhørende belønning ind. Ifølge firmaet bag app'en er der 50.000 danske familier, der bruger den.
Esther får penge for at støvsuge
En af dem er familien Gammelgaard fra Solrød Strand. Her tjener datteren Esther penge på huslige opgaver. Lommepengene - 50 kroner om ugen - ryger ind på MyMonii.
- Det er ret motiverende, fordi så tænker jeg okay, nu skal jeg komme i gang med det, og så får jeg penge for det, siger Esther Gammelgaard til TV 2.
Selvom familien Gammelgaard er opmærksomme på, at Esther ikke altid skal have penge for at gøre en indsats i huset, så advarer familieterapeut Fie Hørby mod at give børn penge for at udføre pligter.
Det sender blandt andet et signal til børnene om, at det er valgfrit, om de vil deltage i det praktiske arbejde. Man risikerer også, at barnet lærer, at det kun skal bidrage med noget, når det får en belønning.
- Når vi går ind og giver børn penge for at lave de her opgaver, så sætter vi dem faktisk uden for fællesskabet. Så er de lige pludselig lønarbejdere i deres egen familie, siger Fie Hørby til TV 2.
Konfliktniveauet i familien stiger
Faktisk risikerer man ikke kun at skade fællesskabsfølelsen i familien, lyder det fra familieterapeuten. Det kan også skabe generel mistillid.
- Konflikt- og frustrationsniveauet stiger i familien, og der vil også være en stemning af mistillid. Fordi det netop bliver en købmandsbutik. Det handler ikke om, at vi gør tingene af respekt for hinanden. Fordi vi gerne vil hinanden. Vi er optaget af, hvad vi får ud af det, siger Fie Hørby.
Hun mener iøvrigt, at det er vigtigt at give sine børn lommepenge, så de selv lærer at administrere og overskue deres økonomi.