Samfund

Danskerne er verdensmestre i økologi - igen

Fødevareministeren er tilfreds og håber på yderligere vækst

Økologiske varer fylder mere og mere i indkøbskurvene verden over. Men i Danmark køber vi mere økologi end noget andet sted på jorden. 

Det viser en ny rapport fra det schweiziske forskningscenter Fibl.

Rapporten er onsdag blevet offentliggjort på verdens største økologimesse, BioFach i Nürnberg i Tyskland, der er en tilbagevendende årlig begivenhed. Og i rapporten bliver det uddybet, at danskernes titel som verdensmestre i økologi baseres på, at den økologiske markedsandel af fødevareforbruget lå på 13,3 procent i 2017. 

Også sidste år var danskerne førende på området, men generelt går det godt for europæerne.

På et større plan viser rapporten desuden, at det økologiske marked fortsat bliver større og større i Europa. I 2017 blev der omsat for et beløb svarende til 278.000.000.000 kroner - en stigning på 11 procent sammenlignet med året før. 

Tilfreds minister

Foruden 32 danske virksomheder repræsenteres Danmark på messen af fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Han er tilfreds med, at danskerne beholder førertrøjen inden for området. 

- Den herlige førertrøje betyder, at vi har meget at tilbyde eksportmarkederne, og de har stor tillid til vores fødevarekontrol fra jord til bord, fortæller han til Ritzau. 

- Jeg håber, at alle virksomhederne, der er med på Biofach, kommer hjem med tykke ordrebøger, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Eksporten stiger

Det er ikke kun den danske befolkning, der værdsætter dansk økologi. Også uden for landets grænser er økologien en indbringende forretning. 

Faktisk er økologi i dag en milliardforretning, og fra 2016 til 2017 voksede den danske eksport af økologiske fødevareprodukter med over 20 procent, så den i 2017 var på næsten tre milliarder kroner. 

Det er særligt vores tyske og svenske naboer samt kineserne, der nyder godt af den danske økologieksport.