Samfund

To danskere smittet med mæslinger efter skiferie i Frankrig

Folk med rejseplaner til Val Thorens i Frankrig opfordres til at sikre sig, at de er vaccineret mod mæslinger.

To danskere er blevet smittet af mæslinger, efter de har været på skiferie i Val Thorens i Frankrig.

Det oplyser afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Der er nemlig sket et udbrud af mæslinger i det populære skiområde.

- De to tilfælde, der er påvist inden for den sidste uge, har begge været på skiferie i Frankrig i det populære skiområde Val Thorens, siger han.

Sad i venteværelse med andre patienter

Statens Serum Institut opfordrer derfor til, at danskere, der skal på skiferie i Val Thorens, sørger for at blive vaccineret, hvis de ikke allerede er det eller har haft mæslinger.

- Man skal lige tjekke, at man er blevet vaccineret mod mæslinger. Hvis ikke man er blevet det, skal man skynde sig ned og blive vaccineret, siger Peter Henrik Andersen.

De smittede danskere er en kvinde i 50'erne fra Rudersdal Kommune og en yngre mand fra Fyn.

Kvinden fra Rudersdal, der nu er blevet indlagt i isolation, havde inden da opholdt sig i et venteværelse hos egen læge med andre patienter.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kan udvikle sig alvorligt

- Mæslinger er først indført i børnevaccinationsprogrammet i 1987. Derfor er en stor andel af befolkningen født før det tidspunkt ikke vaccineret mod mæslinger, forklarer overlæge Hanne Borch-Christensen i pressemeddelelsen.

- De fleste af dem har haft sygdommen, men de, der ikke har, kan risikere at blive smittet.

Den smittede kvinde har ikke fået vaccinen og heller ikke har haft mæslinger som barn.

Fra 1. april 2018 har det været gratis for alle at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge.

- Bliver man syg af mæslinger kan man risikere alvorlige komplikationer såsom mellemørebetændelse, lungebetændelse eller hjernehindebetændelse, siger overlæge Hanne Borch-Christensen.

Andre patienter får besked

Hvis man har symptomer på mæslinger, skal man ringe til sin læge. Specielt hvis man ikke er vaccineret eller har haft sygdommen.

Man skal i hvert fald ikke møde op uanmeldt, da man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset med mæslinger.

I denne sag får alle, der har siddet i venteværelset sammen med den mæslingeramte patient, derfor direkte besked og tilbud om behandling.

- Alle, der har været i venteværelset samtidig med den smittede person, vil blive kontaktet af deres læge. Så hvis man ikke får en henvendelse, skal man ikke være bekymret, siger overlæge Hanne Borch-Christensen.