Samfund

90-årig får kun gjort rent hver femte uge - "helt på månen", siger Ældresagen

Flere end 1000 borgere har meldt sig ind i en modstandsgruppe på Facebook.

Få dage inde i februar fik 90-årige Birthe Rasmussen besked om, at der fremover vil være længere mellem støvsugere og rengøringsklude i hendes beskyttede bolig.

Kort forinden havde hendes hjemegnskommune, Assens, nemlig besluttet at ændre på de såkaldte kvalitetsstandarder, der er retningslinjerne for den service, som kommunens borgere kan forvente.

Det stod klart efter et byrådsmøde 30. januar og betyder kort fortalt, at man fra den ene måned til den anden gik fra rengøring hver tredje uge til hver femte.

- Det er kommunen, der har skåret ned på de forskellige ting, og det er noget svineri.

- Jeg synes, at de er for strenge med alt det der. Det er jeg meget utilfreds med, siger 90-årige Birthe Rasmussen.

Foruden, at der nu er længere mellem rengøringen, har kommunen helt fjernet gulvvask hos Birthe Rasmussen og andre ældre. I stedet kan borgere op til fem gange i ugen få tørret spild fra gulv og andre flader.

Mere end 1000 medlemmer i gruppe på Facebook

Årsagen skal findes i, at Assens Kommune ifølge TV 2 Fyn skal spare 4,25 millioner kroner på ældreområdet.

Det blev annonceret i efteråret og fik Birthe Rasmussens datter, Sussie Elkjær, til i slutningen af 2018 at starte Facebook-gruppen "Assens Kommune - svigt af de ældre", der nu har flere end 1000 medlemmer.

- Det er slet ikke i orden. Overhovedet, siger Sussie Elkjær, der mandag satte Assens' borgmester i stævne hjemme over spisebordet.

Vi er meget enige i, at det her er både uværdigt og ikke i orden

Søren Steen Andersen, borgmester, Assens (V).

Og det var ikke, fordi de to parter var uenige i, at der er tale om en problematisk situation:

- Vi er meget enige i, at det her er både uværdigt og ikke i orden. Slet ikke, når mennesker, der har arbejdet, siden de var 13 år og havde regnet med, at de skulle have en fornuftig pensionstilværelse, ikke kan få den, siger Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens.

Ifølge borgmesteren ligger årsagen i de udgiftslofter, som Folketinget opstiller for landets kommuner, og som bestemmer, hvor mange penge kommunerne må bruge.

Derfor er det ifølge Søren Steen Andersen nødvendigt at gå fra rengøring hver tredje uge til hver femte.

- Det er et rent pengespørgsmål, desværre. Det er de penge, som vi skal finde, fordi vi var bagud. Vi har brugt 70 millioner kroner mere på velfærd sidste år. Vi har brugt mere end nogensinde. Vi har bare brugt for mange, fordi eksempelvis udgifter på handicappede steg med 26 millioner kroner, og vi samtidig fik en regning fra staten på 16 millioner kroner.

Byrådspolitikeren Berit Schaldemose (S) siger til TV 2 Fyn, at hun ikke forstår, at forligspartierne (Venstre, Konservative, Radikale og SF) har fundet pengene på ældreområdet. 

- Det er ikke, fordi der er en masse penge i de andre udvalg, men der er i hvert fald flere end i social- og sundhedsudvalget.

Ældresagen: ”Helt på månen”

Den årlige besparelse på mindre rengøring og nul gulvvask er på 1.850.000 kroner.

Og ifølge TV 2s oplysninger er Assens den kommune, der har længst mellem rengøringen herhjemme.

Jeg kan jo ikke gøre noget andet end at tage imod, hvad de siger. Men det er sørgeligt, synes jeg

Birthe Rasmussen, 90 år.

Birthe Rasmussen er dårligt gående, dårligt seende efter en blodprop i det ene øje, og hørelsen er heller ikke, hvad den har været.

Derfor er frustrationen også stor hos den 90-årige:

- Jeg kan jo ikke gøre noget andet end at tage imod, hvad de siger. Men det er sørgeligt, synes jeg.

I Ældresagen, der repræsenterer flere end 800.000 ældre danskere og arbejder for at forbedre forholdene for dem, vil man bede ældreminister Thyra Frank (LA) se på lovlighed og etik i kommunen:

- Vi ved jo alle sammen, at man skal have gjort rent typisk hver 14. dag. Det er helt på månen kun at gøre rent hver femte uge. Det synes jeg ikke, at kommunen kan tillade sig, siger administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra ældreminister Thyra Frank (LA), men det er ikke lykkedes.