Samfund

Bloggers rørende video fik 1500 til at melde sig som donor

Historien om to syge børn fik bloggeren Mette Marie Lei Lange til at fortælle sine følgere, hvor nemt de kunne være med til at redde liv.

De seneste dage har et usædvanligt højt antal danskere meldt sig som stamcelledonorer hos Bloddonorerne i Danmark.

Helt præcis tikkede der 578 tilmeldinger fra kommende stamcelledonorer ind fra klokken 10.55 torsdag og til 10.55 fredag. I hele januar måned var der 195, oplyser Danske bloddonorer.

Og det er der en årsag til.

Hun hedder Mette Marie Lei Lange og er blogger.

Hun lever af at skrive til følgerne på sin blog og Instagram-profil. Og det var de følgere, hun torsdag henvendte sig til i en video:

- Jeg kan simpelthen ikke holde ud, at der ligger børn og venter på stamceller, som vi har i kroppen. Det er ikke et organ, der skal doneres. Der er ikke nogen, der skal dø for det her. Det er simpelthen bare en eftermiddag med en brik appelsinjuice, siger hun i videoen, der blev delt på Instagram.

Og som siden fik hundredevis til at meldte sig som donorer, skriver Berlingske. 1500 personer har siden Mette Marie Lei Langes video meldt sig.

Historien om lille pige rørte hende

Det var en tydeligt berørt blogger, der fortalte sine knap 55.000 følgere på det sociale medie, hvad der ligger til grund for hendes opfordring. Forinden havde Mette Marie Lei Lange nemlig fået at vide, at en treårig dreng fra hendes vej var blevet indlagt med leukæmi, også kaldet blodkræft. 

Samme dag modtog hun ligeledes en besked om en lille pige, der var blevet rask, men nu er syg igen. Hun mangler en stamcelledonor - og som det ser ud nu, er der ingen i Danmark, der matcher hende.

Pigen havde været rask i ti måneder, men er blevet syg igen og mangler en stamcelledonor - og som det ser ud nu, er der ingen i Danmark, der matcher hende.

Mette Marie Lei Lange kalder sammenfaldet "skæbnebestemt" og valgte at handle på det ved at dele sine tanker.

- For der er mange, der ikke er klar over, hvor nemt det er at blive donor - du skal ikke indlægges eller give din nyre. Det kræver bare en blodprøve for at redde et liv, siger hun.

- Derfor er det heller ikke kun en trist historie, men den har skabt noget positiv opmærksomhed, fordi folk skrider til handling. Og så giver dét en følelse af, at selvom at Trump er præsident, og klimaet er ad helvede til, er der alligevel gode ting.

Kan bruge ti gange så mange donorer

Generalsekretær hos Bloddonorerne i Danmark Flemming Bøgh-Sørensen er ovenud begejstret for de 578 nye donorer:

- Det er jo fantastisk, at influencere har så stor indflydelse, at et opslag eller to kan flytte så meget, siger han til TV 2.

Ifølge generalsekretæren er der i øjeblikket omkring 50.000 stamcelledonorer, men han vurderer, at der sagtens kunne bruges ti gange så mange.

- Det er en udfordring, at der er så få i stamcelle-registret, at vi ikke er sikre på at få et match hver gang. Jo flere, jo bedre chance er der.

- Unikt initiativ

Det undrer ikke Anne-Bertha Heeris Christensen, der er Phd. Fellow og forsker i sociale medier og influencer-marketing, at bloggerens budskab har fået næsten 600 mennesker til at handle.

Hvad er stamcelledonation?

Hvert år får mere end 100 danskere konstateret en sygdom, der kræver en stamcelletransplantation for at overleve. Heraf har størstedelen kræft i blodet.

Tidligere skulle stamcellerne hentes direkte fra knoglemarven, men i dag kan man ved hjælp af medicin få dem over i blodet, hvor de kan ‘høstes’.

For at tilmelde sig, skal man være bloddonor, mellem 18-60 år og veje mindst 50 kilo. 

Kilde: bloddonor.dk

Ifølge hende kan relationen mellem blogger og læser nemlig beskrives som et venneforhold.

- De føler, at de kender hende, fordi de har fulgt hende i lang tid. Hvis din ven sagde til dig, at du skulle melde dig til, så ville de fleste også være mere tilbøjelige til at gøre det. Man vil gerne hjælpe sine venner, siger hun til TV 2.

Det er også der, denne form for omtale adskiller sig fra almindelige kampagner, der er søsat af organisationen selv, forklarer hun.

- Det er unikt, at hun på eget initiativ går ud og gør det. Hun skaber selve brandværdien, fordi hun skaber det uden at få penge, siger forskeren.

Var ked af det og frustreret

Det har dog ikke været en faktor for Mette Marie Lei Lange selv at bruge budskabet til at skabe opmærksomhed omkring sin egen profil.

- Jeg har god samvittighed og er stolt, men det var ikke derfor, jeg lavede de her storys. Det var, fordi jeg var ked af det og følte mig magtesløs. Der er sikkert nogen, der tænker: ”Det gik vist lidt hurtigt hos Fru Lange der”. Men det er lige meget, det må de gerne tro, for det ændrer ikke på, at der er kommet næsten 600 nye donorer.

Hun fortæller også, at flere af hendes følgere har tagget hende i billeder, hvor de sidder med nålen i armen. 

- Havde jeg vidst, at det ville nå så langt ud, havde jeg nok lige redt mit hår, siger hun med et smil og hentyder til videoen, hvor hun sidder i nattøj og uredt hår.

Organisation vil gå videre med det

Bloggerens video har ikke kun været med til at skabe opmærksomhed omkring stamcelledonation. Det har også givet Bloddonorerne i Danmark noget at arbejde videre med.

- Der er ingen tvivl om, at den her historie viser, at mange ikke ved, hvor nemt det er, og det vil vi helt sikkert tage op. Der mangler oplysning, siger han.

- Det kan i sidste ende betyde, at der er et liv, der bliver reddet, som ellers ikke ville være blevet reddet, fordi der findes en ubeslægtet stamcelledonor. Det betyder alverden. Alene det at få sat fokus på det er virkelig positivt, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

Du kan se mere til Mette Marie Mai Lange på TV 2 PLAY.