Mæslingetilfælde tredoblet i Europa
Det store antal smittede i Europa kan skyldes dårlige vaccinationsprogrammer og mistillid til myndighederne.
Europæerne bliver i stigende grad vaccineret mod mæslinger - alligevel vokser antallet af smittede.
I 2018 fik over 82.000 konstateret den smitsomme børnesygdom. Det er mere end tre gange så mange som året før, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Det vidner om, at der "stadig er store problemer", mener Palle Valentiner-Branth, der er leder af sektion for vaccineforebyggelige sygdomme på Statens Serum Institut (SSI).
- Man troede, man havde lidt styr på det i 2016, hvor antallet var relativt lavt i Europa. Men så steg det i 2017 og kulminerede med rigtig mange mæslinger i Europa i 2018, siger han til TV 2.
Komplikationer i forbindelse med sygdommen kostede sidste år 72 mennesker livet i Europa mod 42 i 2017.
Udgør særlig risiko for spædbørn
Mere end 90 procent af tilfældene af mæslinger er set i de ti lande, der er hårdest ramt - herunder Ukraine, Serbien, Frankrig, Italien og Grækenland.
- Vi må se i øjnene, at mæslinger ikke er under kontrol i Europa, og der er et stykke vej endnu, før vi får bugt med det. Men der er godt styr på det i Danmark. Her ser man mest, at folk bliver smittet i udlandet.
Og det er der rig mulighed for. I alt har der været mæslinger i 47 ud af 53 europæiske lande. Derfor opfordrer Palle Valentiner-Branth også til, at alle bliver immune ved at få en vaccination.
- Gerne allerede i morgen. Man skal ikke rejse særlig langt for, at blive udsat for smittefare. Det er en meget smitsom sygdom og hvert tilfælde, der bliver bragt til Danmark, udgør en risiko for, at sygdommen kan finde andre, der ikke er immune - det kan både være spædbørn eller unge, der er for syge til at få vaccinen, siger han.
Flypassagerer udsat for smittefare
Mæslinger har ellers været elimineret i Danmark siden 2017, hvilket vil sige, at næsten 95 procent af alle børn er blevet vaccineret. Men det betyder ikke, at danskerne er gået fri. Otte blev syge af mæslinger sidste år.
En af dem var en voksen kvinde fra Københavnsområdet. Her mente SSI, at smitten kunne være fundet sted på en ferie til Kroatien.
Der er også allerede set tilfælde i 2019. I januar fløj et barn, som man senere fandt ud af havde mæslinger, fra Bukarest i Rumænien til Billund.
Derfor blev alle passagerer, der havde opholdt sig i Billund Lufthavn i samme tidsrum som den smittede, opfordret til at søge læge, hvis de ikke var immune.
Sygdommen finder dem
Lederen ved Statens Serum Institut mener, at de mange mæslingetilfælde skyldes, at vaccinationsprogrammerne i de hårdest ramte lande ikke fungerer.
- Der er åbenlyst nogle grupper i for eksempel Ukraine, hvor det slet ikke har fungeret. Og det er vigtigt, at man når dem og får forklaret, hvorfor de skal vaccineres. For sygdommen finder dem, der ikke er immune, siger han.
Hans bud er, at grupperne af ikke-vaccinerede blandt andet er opstået på grund af en vis skepsis mod myndighederne.
- Derfor beskytter man både sig selv ved at blive vaccineret, men man gør også en god gerning. Hvis man ikke får den her souvenir med hjem fra rejsen, så er der også mindre risiko for at andre bliver smittet.
Viser sig ved kraftigt udslæt
Sygdommen viser sig typisk ved et kraftigt udslæt over hele kroppen og er en af de klassiske børnesygdomme.
For langt de fleste er den ikke farlig, men den kan give komplikationer, som fører til mere alvorlige sygdomme.
Mæslinger er ikke til at tage fejl af, når først man har fået dem.
Det kan være lungebetændelse, mellemørebetændelse eller i sjældne tilfælde hjernebetændelse. Dog er de fleste børn og yngre voksne i Danmark vaccineret mod mæslinger gennem vaccinationsprogrammet.
Er det ikke tilfældet, kan man som voksen blive vaccineret gratis hos en praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.