Samfund

Politiker kalder Bjarke Ingels-kontor 'historisk grimt' - nu svarer arkitekten igen

Arkitekten tager betegnelsen som et kompliment, selv om et flertal i København har afvist byggeriet.

Københavns Kommunes afvisning af Bjarke Ingels Groups bud på deres eget hovedkontor i Nordhavn får ikke den internationalt anerkendte arkitekt til at fortvivle.

Tværtimod tager Bjarke Ingels det som et kompliment, at den konservative politiker Jakob Næsager over for TV 2 Lorry kaldte byggeriet "historisk grimt".

- Så er det i hvert fald lykkedes os at lave noget, han ikke er ligeglad med. Det er en form for kompliment at bidrage til danmarkshistorien på den måde. Og derudover kan jeg jo ikke sige andet, end at det synes jeg jo ikke. Jakob Næsager er næppe blevet valgt ind i Rådhuset på grund af sin æstetiske sans. Det håber jeg i hvert fald ikke. Jeg håber, det er, fordi han som politiker er med til at varetage byens og borgernes interesser og bakke op om de processer, hans egne embedsmænd har været del af, siger arkitekten til Politiken.

Arkitekten Bjarke Ingels er utilfreds med, at Københavns Kommune har afvist hans bud.

Historisk grimt

Arkitektfirmaet BIG's (Bjarke Ingels Group) planer om at opføre et 27 meter højt byggeri til dem selv på Sundmolen i Københavns Nordhavn blev onsdag afvist af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune med begrundelserne, at det var grimt og ikke klimavenligt nok.

I den nu afviste lokalplan kan man læse, at planerne fra BIG indebar et kontorbyggeri primært i beton og glas med en anlagt promenade ved kajen, mens der skulle plantes 32 træer ved Sundmolens yderste byggefelt.

Det var et flertal bestående af Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, som afviste byggeplanerne, mens Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stemte for BIG’s byggeplaner.

- Det er meget sjældent, vi hiver i nødbremsen på denne måde i forhold til lokalplaner, men det her byggeri er simpelthen historisk grimt. Byggeriet skal jo stå ved indsejlingen til Københavns havn, og det passer meget dårligt ind i omgivelserne. Vi er jo valgt på holdninger, og vores holdning er, at det er sjældent grimt, lød det i den forbindelse fra Jakob Næsager.

Klimavenlig beton

Det er den kommentar, som Bjarke Ingels nu svarer igen på. Derudover går han også i rette med flere af politikernes kritiske argumenter for afslaget.

Blandt andet miljø- og klimahensyn. Således faldt det ikke i god jord, at byggematerialet i BIG's plan skulle være beton.

Dertil mener Bjarke Ingels, at politikerne ikke har haft tilstrækkelig information til rådighed. For ifølge arkitekten er der faktisk tale om "et meget miljømæssigt progressivt byggeri", som bakkes op af 30 rapporter fra BIG's miljøingeniør.

Og så giver beton mulighed for at genanvende materialer, siger Bjarke Ingels, som mener, at kritikken af beton bygger på forkert brug af materialet.

Desuden er bygningens spiraltrappe og tagflade beplantet, og der er solceller på taget og naturlig ventilation, forklarer Bjarke Ingels til Politiken.

Invitation til yderligere dialog

Bjarke Ingels har således heller ikke opgivet at få sin bygning opført i København. Derimod siger han til Politiken, at han ser afslaget fra Københavns Kommune "som en invitation til yderligere dialog med politikerne og embedsmændene".

Med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning sendes byggeplanerne nu tilbage til forvaltningen, der skal gå i dialog med Bjarke Ingels Group, der både er bygherre og arkitekt på projektet.

Senere kan man så forvente, at et nyt bud på kontor til tegnestuen indsendes.