Millionsvindel i Socialstyrelsen

Døve og alvorligt syge kan have penge til gode efter svindel i Socialstyrelsen

Socialstyrelsen sender breve ud til en række parter, der muligvis har fået færre penge udbetalt i sagen om Britta Nielsens formodede svindel.

Socialstyrelsen sender fredag breve ud til seks kommuner, to regioner, Danske Døves Landsforbund og Cystisk Fibrose Foreningen, der vurderes at have penge til gode i Britta-sagen, oplyser Socialministeriet.

Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er sigtet for at have svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsens satspuljemidler til egne konti.

Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

Minister vil have ryddet helt op

Socialstyrelsen kontakter nu tilskudsmodtagerne for at bede om yderligere oplysninger, så man kan vurdere, om modtagerne har et tilgodehavende i styrelsen.

Børne- og socialminister Mai Mercado siger til TV 2:

- Som et led i oprydningen efter at svindelsagen blev opdaget, har det været en prioritet at få undersøgt, om der er tilskudsmodtagere, som ikke har modtaget tilskud. I den oprydning kontakter vi nu ti forskellige potentielle tilskudsmodtagere, som vi gerne vil have til at indsende noget information, så vi kan få afdækket om de rent faktisk mangler at få udbetalt penge.

For at afdække den formodede svindel er hver enkelt udbetaling fra Socialstyrelsen blevet undersøgt for at følge sporene, fortæller ministeren:

- Processen er blevet vanskeliggjort af, at vi skal rigtig lang tid tilbage. Det betyder, at der har været forskellige it-systemer, og vi er også helt tilbage, hvor der ikke har været et samlet it-system. Det strækker sig over en meget lang periode, og dermed har det også været vanskeligt at få en samlet afdækning. Derfor er det også trukket ud.

De mest udsatte døve kan være ramt

Danske Døves Landsforbund skal nu gennemgå en lang række anmodninger og regnskaber for at se, om de har fået udbetalt for få penge.

Direktør Per Fruerled fortæller, at de almindeligvis modtager beløb i størrelsesordenen 50.000-400.000 kroner, og at det kan handle om både tilbagevendende projekter og enkeltstående arrangementer.

- Det handler om en bred vifte af projekter målrettet de mest udsatte døve i Danmark, for eksempel døve børn og deres forældre eller psykisk sårbare døve.

- Mit bedste bud på, hvordan det kan være foregået, er, at vi måske har bedt om 150.000 kroner, og så har Britta sendt 120.000 kroner, og så har der været nogle aktiviteter, vi ikke har kunnet lave.

Anholdt i Sydafrika

Britta Nielsen sygemeldte sig fra jobbet i styrelsen i begyndelsen af september sidste år.

Få dage efter blev hun meldt til politiet af sin arbejdsgiver. Britta Nielsen blev varetægtsfængslet i november, efter at hun var blevet udleveret fra Sydafrika, hvor hun opholdt sig, da sagen begyndte. 

Hendes tre børn og hendes svigersøn er også sigtet i sagen.

De tilskudsmodtagere, der kontaktes i første omgang, er:

  • Fredericia Kommune
  • Jammerbugt Kommune
  • Københavns Kommune
  • Næstved Kommune
  • Region Midtjylland
  • Region Syddanmark
  • Cystisk Fibrose Foreningen
  • Danske Døves Landsforbund
  • Holstebro Kommune
  • Roskilde Kommune