Samfund

Brugte skjult kamera på skole for at afsløre medarbejdere

Borgmesteren understreger, at kommunen tager afstand fra de metoder, der blev brugt, da en mystisk mand besøgte en skole.

Fredag morgen har et hasteindkaldt møde fundet sted i Nyborg Kommune, skriver DR.

Årsagen er en noget usædvanlig sag, der de seneste måneder har bekymret byen.

Tilbage i november 2018 dukkede en mand op på 4kløverskolen i Ørbæk med et forfalsket id-kort og et skjult kamera. Han udgav sig for at være sendt fra kommunen for at stoppe et datalæk og forsøgte uden held at lokke data ud af skolelederen og de øvrige medarbejdere på skolen.

Senere viste det sig, at manden var hemmeligt udsendt af et it-sikkerhedsfirma - på en opgave betalt af Nyborg Kommune.

Det kunne DR siden afsløre, ligesom de også kunne fortælle, at Nyborg Kommune har brugt sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity til at undersøge, om kommunens skoler kan narres til at give adgang til personfølsomme oplysninger.

Undersøger, om der sket noget ulovligt

Sagen fik oppositionen i byrådet til at kræve en redegørelse om forløbet.

- Det er ikke sådan, vi skal behandle vores medarbejdere i Nyborg Kommune. Det tror jeg ikke, der er nogen, der er i tvivl om, sagde gruppeformand for Socialdemokratiet i Nyborg Sonja Marie Jensen i den forbindelse til TV 2/Fyn.

Og her til morgen var det så borgmester Kenneth Muhs (V), der efter mødet kunne oplyse til DR Nyheder, at der er bestilt en intern juridisk undersøgelse, som skal afklare, om der er sket noget ulovligt.

Medarbejdere skal vide sig trygge

Under mødet blev det desuden besluttet, at ledelsen af Nyborg Kommunes it-sikkerhedsgruppe overgår til kommunaldirektøren, mens den it-chef i kommunen, som hyrede Prueba Cybersecurity til i hemmelighed at overvåge medarbejderne på 4kløverskolen, fratages opgaven.

- Vi tager afstand fra, at man tager ud for at filme med skjult kamera. Vores medarbejdere skal kunne vide sig trygge og regne med, at der er tillid til dem, siger borgmester Kenneth Muhs til DR.

Nyborg er ikke den eneste kommune, som har gjort brug af Prueba Cybersecuritys tjenester. Ifølge DR har også Varde og Billund Kommune hyret sikkerhedsfirmaet. I Varde Kommune blev de ansatte ligeledes filmet i smug, mens Billund Kommune afviser, at der er brugt skjult kamera.