Samfund

Nekrolog: Ole Stephensen samlede af et varmt og lystigt hjerte

Kun få mediemennesker formår at favne både i bredden og i højden. Ole Stephensen kunne både være gøgler, folkeoplyser, journalist og politiker.

Ole Stephensen sagde det selv. Han var i virkeligheden to personer. Mindst. Og da han for et par år siden satte sig ned for at skrive sine erindringer, kunne han selv undre sig.

- Der er flere ting, jeg er blevet overrasket over ved at sidde og kigge tilbage. Var Kanal 2, Weekend TV, ’Op på fars hat’ og en forestilling i Glassalen for eksempel virkelig samme år? Ja, det var det, fandt jeg ud af. Så det er gået stærkt. Men kedeligt var det ikke, konstaterede Ole Stephensen.

Han kunne være gakket gøgler sammen med Jarl Friis-Mikkelsen i film som 'Op på fars hat' og brage igennem med bredbaget humor som fællesnævner i midten af 1980'erne. Og han kunne lave den journalistik, han skulle blive mest kendt for, som lige dele storsmilende studievært og folkelig formidler, først i 'Eleva2eren' i 90'erne og senere i 'Go’morgen Danmark' i 00'erne, der kom til at tegne TV 2 som danskernes foretrukne kanal.

- Der var noget højskoleagtigt oplysende over meget af det, Ole lavede. Og det blev lavet med et varmt hjerte, siger Jørgen Koldbæk, der blev Stephensens makker i Skandinavisk Filmkompagni.

Man kunne også sige det på en anden måde: Der skulle være plads til både hjerte og hjerne i det, Ole Stephensen satte sit aftryk på. Måske mest hjertet, for i centrum af det hele var det lystbetonede. Det skulle være lyst, let og underholdende. Uden at give køb på engagement og integritet.

Flyttede sig konstant

Ole Stephensen, der døde i sit hjem onsdag 63 år gammel uden forudgående sygdom, nåede at skrive sine erindringer i bogen 'Rub og stub - over stok og sten'. Meget karakteristisk tog selvbiografien navn efter et flyttefirma, Stephensen drev en kort overgang som helt ung.

Både som mediemand og menneske var Ole Stephensen en karakter, der flyttede sig gennem alle årene. Han var også bevidst om, hvornår han stod ved de vigtige skilleveje i livet. Som da han fravalgte at blive korrespondent i Mellemøstens sydende krigszone for at gå efter at lave underholdning i den bedste sendetid. Gerne med holdning. Uden at støde for mange.

Da rampelyset slukkedes efter Ole Stephensens afsked med 'Go’morgen Danmark' på TV 2, skrev han en meget succesfuld bog om lotto-millionærer. Udgivelsen blev fejret på Toga Vinstue i det indre København.

- Alt, hvad jeg har lavet i mit liv, har været lystbetonet. Jeg så ikke nogen modsætning i at lave 'Walter og Carlo'-spillefilm om sommeren og køre hård journalistik om efteråret, og af en eller anden grund syntes seerne heller ikke, det var noget problem, fordi begge dele fungerede, sagde Ole Stephensen selv til lokalavisen Gentofte i forbindelse med udgivelsen af sine erindringer.

Der var masser af år, hvor det fungerede intet mindre end fænomenalt for Ole Stephensen, som blev belønnet med astronomisk høje seertal sammenlignet med det moderne og langt mere polariserede mediebillede.

Succesen i storhedstiden syntes at klæbe til den høje, ranglede og jovialt smilende mand, der kunne ses flankeret af medværtinder som Suzanne Bjerrehus, Line Baun Danielsen og Isabella Miehe-Renard.

Mestrede en svær kunst

Det så nemt ud. Men bag det Ole Stephensen'ske touch lå masser af journalistisk grundhåndværk.

Erik Schnettler fulgte med på nærmeste hold i de år som hans chef. Han fremhæver især, hvordan det lykkedes at få enderne til at mødes.

- Han mestrede den svære kunst at gå fra det lette til det alvorlige med lige stor vægt, havde en grundighed og ordentlighed i de journalistiske indslag og en x-faktor, en lethed, i det mere underholdende, som næppe er set siden, skriver Erik Schnettler i Politiken.

I virkeligheden var det måske meget enkelt.

Ole Stephensen insisterede mest af alt på at være sig selv. Han fakede ikke det platte, hvis han skulle spille folkekomedie. Akkurat som hans interesse i at møde mennesker var båret af ægthed. Uanset om det var på skærmen eller som hundelufter ude i Vangede, hvor han boede i en nedlagt købmandsgård sammen med sin hustru, Julie, og deres to døtre, Amalie og Marie.

Ole Stephensen skriver i sine erindringer, at han som barn udviklede en stor viljestyrke og en stærk stædighed, fordi han var syg, da han blev født, og derfor fra begyndelsen havde en masse, han skulle indhente. Oveni var hans forældre anderledes end kammeraternes.

Moren var uddannet operasanger og droppede rollen som hjemmegående husmor, da Ole var teenager. Hun tog en lilla ble om hovedet, malede bilen i pangfarver, blev musikpædagog og åbnede sin egen musikskole i Birkerød. Stephensens far arbejdede sig fra at være jord- og betonarbejder til en stilling som salgschef i Nestlé.

Det var et hjem med højt til loftet og frihed under ansvar.

Ragede uklar med skoleinspektøren

Da Ole Stephensen i sine skoleår ragede uklar med skoleinspektøren, fik han sin fars velsignelse til at gå ind og 'sige op' for at gå ud af skolen. Det gjorde han så.

- Det var en sejr, konstaterede Stephensen tørt.

Senere i voksenlivet mødte Ole Stephensen mere modstand. Og han lagde ikke skjul på, at det gjorde ondt, da han ikke længere skulle være trækplaster på 'Go’morgen Danmark' og blev valgt fra. Slet og ret.

Fra at være en af de mest kendte og eftertragtede navne i branchen oplevede Ole Stephensen som 54-årig, at telefonen ikke længere ringede med jobtilbud. Han var blevet for gammel i en verden, hvor alder er muld, og ungdom er guld.

- Det er svært, hvis du går og tumler med det alene. Jeg tror ikke på, at jobbene er der til mediefolk over 50 år, som bliver fyret. Den eneste måde, de job kan skabes, er ved, at man prøver at lave nogle kreative tænketanke, lød refleksionerne fra Stephensen i et interview med Journalisten, flere år efter at nedturen havde taget retning opad igen.

Muligvis angrebsfejl, men ikke nøl

Selv efterlevede Stephensen et motto fra håndboldbanen, da han skulle udstikke nye rammer for sin karriere.

- Det er muligvis en angrebsfejl, men det er fandme ikke nøl, som han udtrykte det.

At nøle lå ikke til Ole Stephensen. Og hvis der var angrebsfejl, var det i hvert fald ikke bevidst eller ondsindet.

Ole Stephensens bog om lottomillionærer solgte i 360.000 eksemplarer. Han lavede undervisningsfilm om EU til gymnasiet og gik også til hånde i hustruen Julies hundeforretning.

Senere vendte han tilbage på skærmen. I mere ydmyge rammer på DK4, hvor hans tæft for mediet viste sig at være helt intakt i talentshows og 'Dansktop Prisen'.

De seneste år indledte Stephensen en politisk karriere. Han var allerede blevet valgt for Det Konservative Folkeparti i Gentofte ved kommunalvalget i 2017, men stilede efter at komme i Folketinget ved det kommende valg.

- Jeg kunne ikke være tjent med at være en af de gamle mænd, der bare brokker sig, så nu må jeg selv stille op, lød argumentet fra politikeren Ole Stephensen.

Det blev sagt med et smil. Og det var helt i hans ånd.

Blå bog

 • 1978: Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole.
 • 1978-1981: Kriminalreporter på avisen Aktuelt.
 • 1981-1984: Journalist og vært på flere DR-programmer, blandt andet ’Lørdagskanalen’.
 • 1984-1986: Vært og redaktionschef på Weekend-tv og Kanal 2.
 • 1985-1989: Producent, instruktør og skuespiller på tre spillefilm om Walter og Carlo.
 • 1990-1991: Nyhedschef på Kanal 2.
 • 1991-1995: Vært på TV 2s fredagprogram ’Eleva2ren’.
 • 1995: Medstifter af Skandinavisk Filmkompagni. Var i årene efter producent, manusforfatter og vært på en række programmer til både DR og TV 2.
 • 2000-2008: Producent, redaktør og vært på ’Go’Morgen Danmark’ på TV 2.
 • Fra 2009: Freelancer med blandt andet foredrag, undervisningsmateriale og bogskrivning.
 • Fra 2012: Medindehaver af Hundeshoppen i Vangede sammen med sin kone Julie Lund Stephensen.
 • Fra 2014 Konsulent og vært på talkshows og talentshows på DK4.
 • 2016: Medlem af Det Konservative Folkeparti.
 • 2017: Valgt ind i byrådet i Gentofte og opstillet til Folketinget.

Kilde: Journalisten og TV 2.