Samfund

Støjgener: Enten kan vi høre vindmøllen eller motorvejen

Naboprotester stopper mange vindmøller. Ofte har naboerne gode grunde til at stritte imod, siger en, der selv har prøvet at kæmpe forgæves.

Når Lene Fangel er ude i sin have uden for Brande i Midtjylland, er hun aldrig i tvivl om vindretningen.

Med vinden i den ene retning kan hun høre motorvejen lige i nærheden.

Med vinden i den anden retning kan hun høre den vindmølle, der for et år siden blev rejst præcis 638 meter fra hendes hus.

- Det er motorvejen, vi hører nu. Lige nu kan vi ikke høre vindmøllen på grund af vindretningen. Men nogle dage larmer den. Huwww, huwww… Sådan lyder det hvert andet sekund, fortæller hun ude i sin store have.

Lagerchef Lene Fangel er en af de mange danskere, der har kæmpet mod vindmølleejere og kommuner om opsætning af vindmøller på land.

I dag offentliggjorde interesseorganisationen Dansk Energi en undersøgelse, der viser, at nabomodstand har blokeret for flere store vindmølleprojekter i Danmark og dermed svækket den grønne omstilling mod en bæredygtig energiproduktion.

Men den indirekte kritik afviser Lene Fangel fuldstændigt:

- Jeg er ikke imod grøn energi. Jeg har fuld forståelse for, at de vil sætte vindmøller op. Men jeg har noget imod den måde, som folk bliver behandlet på af kommunen og den, der opstiller vindmøllerne, siger hun.

- Ikke flyttet et komma

For hende og hendes naboer endte en lang kamp mod kommunen helt uden resultat.

Lene Fangel: Kommunens argumentation var, at de lige så godt kunne sætte møllerne her, fordi vi har støjen fra motorvejen i forvejen

- Der blev ikke flyttet et eneste komma, uanset hvor mange indsigelser der kom til kommunen. Kommunens argumentation var, at de lige så godt kunne sætte møllerne her, fordi vi havde støjen fra motorvejen i forvejen. Det er fair nok, men motorvejen er stille om aftenen og hele natten. Det er møllen ikke, siger hun.

Facit et år efter opsættelsen er, at Lene Fangel, hvis ejendom er vurderet til 1,7 millioner kroner, har fået en erstatning på 30.000 kroner for de nye støjgener.

Og at hun føler sig stavnsbundet.

Møllen kører nemlig endnu ikke på fuld kraft, og hun synes ikke, at hun med god samvittighed kan sælge sin ejendom, så længe man ikke kender støjniveauet, når møllen kører på fuld kraft.

Påstanden om, at hun skulle være en hindring for den grønne omstilling, giver hun ikke meget for:

- Den vindmølle, der står så tæt på mit hus, den redder altså ikke hele klimaet. Sæt da møllerne ud på havet, hvor de ikke generer nogen, siger hun.

Den lokale borgermodstand er et tema i en ny rapport, som Dansk Energi lancerer onsdag. Video: Anders Masannek Jørgensen