Sensationelt sværdfund i Aalborg

16x9
Rørlægger Jannick Vestergaard og maskinfører Henning Nøhr kontaktede straks arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum, da de fik øje på det unikke middelaldersværd. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Det velbevarede sværd vurderes til at være flere hundrede år gammelt og af stor historisk værdi.

Rørlægger Jannick Vestergaard og maskinfører Henning Nøhr gjorde store øjne, da de tirsdag så klingen fra et intakt middelaldersværd stikke op af jorden i Algade i Aalborg.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

Normalt står den på kloakeringsarbejde, mudder, muld og masse af knofedt. Men under arbejdet i Algade dukkede der pludselig et velbevaret sværd af stor historisk værdi og adskillige hundrede år på bagen op.

De to årvågne håndværkere har dog så meget næse for danefæ, at de straks kontaktede Nordjyllands Historiske Museum, der sendte ekspertise ud for at se på herlighederne.

- Vi kunne derfor se, at sværdet lå i et affaldslag, som i sin tid er dannet ovenpå den ældste af Algades gamle brolægninger. Fund herfra har hele tiden peget i retning af 1300-årene, så sværdet må være endt i jorden i dette århundrede, forklarer middelalderarkæolog Kenneth Nielsen, som straks gik i gang med at studere sværdet nærmere.

Sværdet er rundt regnet en meters penge langt og udstyret med en såkaldt blodrille.
Sværdet er rundt regnet en meters penge langt og udstyret med en såkaldt blodrille. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Der er tale om et dobbeltægget sværd på omkring en meters længde. Det beskrives som værende af ekstremt høj håndværksmæssig kvalitet. På begge sider af klingen findes der en fordybning, den såkaldte blodrille, som har til formål at gøre den i forvejen meget smalle klinge lettere – hele våbnet vejer kun godt et kilo.

Og det er langt fra sikkert, at det kom i jorden under Algade, mens det endnu var relativt nyt. Arkæologerne peger på, at sværdet kan være et par hundrede år gammelt, inden det af uvisse årsager endte under jorden.

Mere vold end begravelse

Det hører til sjældenhederne, at et sværd findes i et gadeforløb på denne måde, hvis ikke der er umiddelbar tilknytning til en formodet gravplads. Men til trods for, at den middelalderlige Sankt Peders kirkegård i Aalborg ligger ganske tæt på findestedet, er der ikke spor af nogen klassisk krigergrav.

- Måske den besynderlige placering ude på gaden i stedet kan være betinget af begivenheder af en helt anderledes voldelig karakter end en begravelse, forklarer Kenneth Nielsen med henvisning til, at Aalborg i middelalderen var udsat for en række militære angreb.

Nysgerrige med mod på at se sværdet på nærmeste hold, må væbne sig med tålmodighed lidt endnu. Først skal det sjældne fund renses og konserveres, men i løbet af nogle uger forventes det at kunne ses på museet, der i øvrigt også ligger i Algade.