Syv år efter lukningen - i dag er Danmarks Akvarium forladt og i frit forfald

Danmarks Akvarium skal efter planen omdannes til et rekreativt kulturhus, men ombygningsplanerne har været langvarige, fortæller direktøren bag.

Da journalist Mikael Bertelsen i søndags var ude at gå en tur med sin datter, gik ruten forbi Danmarks Akvarium ved Charlottenlund Slot på Strandvejen ud til Øresund.

På grund af dårligt vejr valgte de at søge ly i de forladte lokaler, der frem til 2012 var hjemsted for mere end 3000 fisk i 70 akvarier.

Der er døgnåbent. Døren er væk, og der er ingen, der tager imod betaling ved indgangen

Mikael Bertelsen, programchef på Radio24syv, om Danmarks Akvarium

Og det var noget af et syn, der mødte programchefen på Radio24syv.

- Det var et meget trist syn, der mødte os. Alt var raseret, og væggene var hærget af graffiti. Funkisbygningen har altid været ret speciel i mine øjne, men nu var der ikke et vindue tilbage, siger Mikael Bertelsen om sin oplevelse til TV 2.

Byggede akvarier som barn

Som barn var Mikael Bertelsen jævnligt gæst på Danmarks Akvarium, hvor han brugte timer på at studere de mange fiskearter langs de mørke gange.

Danmarks Akvarium var altså i barndomsårene et helt specielt sted for akvarium-entusiasten, og hjemme i privaten konstruerede han selv i bedste ingeniørstil akvarier på 200-300 liter til sine fisk.

Nu var det som at gå rundt i skelettet af barndomsminderne

Mikael Bertelsen, programchef på Radio24syv, om Danmarks Akvarium

- Danmarks Akvarium var dengang et mekka og en drøm at komme ind i. Nu var det som at gå rundt i skelettet af barndomsminderne. Hvor der før var akvarier, var der nu rene huller. Det var, som om øjnene nærmest blev revet ud af kraniet, siger Mikael Bertelsen.

De forladte lokaler bar desuden præg af at være snuskede, fortæller programchefen for Radio24syv.

- Der var blevet afholdt fester, og der lå kinesisk takeaway på gangene. Folk har overnattet i bygningerne, siger Mikael Bertelsen.

Besøg inspireret af ven

I et opslag på Facebook har Mikael Bertelsen mandag beskrevet oplevelsen af den tomme bygning som et "døgnåbent" sted.

- Døren er væk, og der er ingen, der tager imod betaling ved indgangen, lyder det i en sarkastisk kommentar fra Bertelsen.

- Det (Danmarks Akvarium, red.) er ikke bare lagt ned. Det er splittet ad i stumper og stykker, hedder det i en anden kommentar fra journalisten.

Mikael Bertelsen fortæller til TV 2, at søndagens 'besøg' i de tomme bygninger på Danmarks Akvarium var inspireret af vennen Jan Elhøj, der gennem en periode på ti år har dokumenteret forladte hjem i Danmark sammen med Morten Kirckhoff.

Langvarige ombygningsplaner

Danmarks Akvarium lukkede ned for besøgende i oktober 2012, hvorefter aktiviteterne blev videreført til Den Blå Planet i Kastrup på Amager året efter.

Planerne for bygningerne har sidenhen været mange og omfattende.

I januar 2014 var det planen, at Danmarks Akvarium skulle indrettes som kulturhus, og der har også været tanker fremme om at benytte bygningerne til ungdomsboliger, hvilket dog er slået fejl.

Bygningerne i Charlottenlund hørte tidligere ind under Slots- og Kulturstyrelsen, men de seneste år har den private virksomhed NPV A/S overtaget lokalerne.

Ifølge administrerende direktør Jens Schaumann har det i flere år været meningen, at Danmarks Akvarium skal omdannes til et rekreativt kulturhus. Det siger han til TV 2.

- På overfladen sker der ikke noget, men vi har i en årrække arbejdet på et projekt, der forhåbentlig kan realiseres i nær fremtid.

Grunden er fredet

Direktøren fortæller, at selve bygningerne ikke er fredet, men i stedet går under betegnelsen 'bevaringsværdige'. Derimod er grunden fredet, hvilket besværliggør planerne for at ombygge og renovere Danmarks Akvarium.

- Ethvert tiltag på bygningen skal godkendes af både Gentofte Kommune og af myndighederne, og da tingene skal gøres med respekt for reglerne, trækker processen ud, siger Jens Schaumann.

Det samlede renoveringsprojekt beløber sig til over 100 millioner, og det har indtil videre taget fire år at komme tættere på at realisere kulturhuset.

- Planerne vil omfatte både fitness og restaurationsvirksomhed, og der bliver også plads til kulturelle tiltag. Der bliver faciliteter, hvor der kan afholdes koncerter, udstillinger og meget andet, fortæller direktøren, der håber, det nye kulturhus vil kunne stå færdigt i løbet af 2020.

Akvarium gennem 73 år

Danmarks Akvarium var igennem mange år et udstillingsakvarium beliggende ved Charlottenlund Slot i Charlottenlund.

Det blev indviet 21. april 1939 og nåede at bestå som kulturinstitution i over 73 år.

Akvariet i Charlottenlund var opført i funktionalistisk stil og blev lukket for besøgende 31. oktober 2012.