Samfund

Operation X afslørede listeriafusk - nu er fiskefabrik gået konkurs

Fødevarestyrelsen fører tæt kontrol med konkursboet, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fiskefabrikken Jelex Seafood blev i efteråret afsløret af Operation X i at forfalske listeria-rapporter. Ansatte og leverandører har ikke fået deres penge, og fabrikken er nu gået konkurs.

Det bekræfter Hans Peter Storvang, kurator i konkursboet, over for TV 2.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jelex Seafoods' direktør, Jens Elsnab.

Efter Operation X gik ind i sagen har Fødevarestyrelsen haft fiskefabrikken under skærpet kontrol. Og indtil videre har styrelsen fundet så alvorlige overtrædelser, at de har politianmeldt fabrikken i alt hele ti gange - én gang kort inden Operation X's afsløringer blev sendt i oktober sidste år og ni gange siden.

- Selv om virksomheden er gået konkurs, så er konkursboet stadig en fødevarevirksomhed, som vi fører tæt kontrol med. Vi tager kontakt til kurator og vil fortsat følge virksomheden, varerne og de involverede personer tæt, skriver leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark, i en mail til TV 2.

-  Vi har også anmeldt de ansvarlige personer bag overtrædelserne, og de anmeldelser holder vi fast i, skriver Michael Rosenmark.

'Operation X'-programmet 'Fiskefabrikkens hemmelighed' blev sendt i oktober sidste år, og siden har fabrikken været under skærpet kontrol og har flere gange om måneden haft besøg af Fødevarestyrelsens Rejsehold.  

Ved de fleste efterfølgende kontroller fandt Fødevarestyrelsen så alvorlige overtrædelser af reglerne, at de har anmeldt Jelex Seafood hele ni gange til politiet. Derudover meldte Fødevarestyrelsen også virksomheden til politiet kort inden udsendelsen blev sendt.

- Jeg kan kun komme i tanke om én enkelt virksomhed, hvor det var nødvendigt, at vi lavede så massiv en indsats, og hvor vi kom der så tit. Det er i den grove ende, og det er også derfor, vi politianmelder dem, har Michael Rosenmark tidligere sagt.

Men Fødevarestyrelsen havde ikke mulighed for at lukke virksomheden på trods af de mange overtrædelser.

- Karantænereglerne tilskriver, at hvis en virksomhed i mere end et år ikke har formået at rette op, så er det, at vi kan bruge de her karantæneregler, har Michael Rosenmark sagt.

Fuld af fortrøstning

For godt to måneder siden var Jelex Seafoods direktør, Jens Elsnab, fuld af fortrøstning, trods de mange politianmeldelser. 

- Vi samarbejder med Fødevarevarestyrelsen og tager deres rapport til efterretning. Det meste beror på en misforståelse. Men jeg kan da sige så meget, at vi producerer på livet løs og ikke har nogen planer om at lukke, sagde Jens Elsnab dengang til TV 2.

Men nu er fiskefabrikken altså erklæret konkurs.