Samfund

GUIDE: Sådan beskytter du dit barn på nettet

Et nyt Youtube til børn vil i højere grad styre, hvad de små må se. Få gode råd til, hvordan du kan beskytte dit barn på nettet.

Tirsdag lanceres Youtube Kids, en filtreret version af Youtube, der skal gøre det lettere for forældre at kontrollere, hvad børnene ser på den populære videotjeneste.

Versionen har været i tilgængelig i USA siden 2015, og fra tirsdag bliver det altså muligt at bruge den herhjemme,

Med et mere børnevenligt interface, stemmestyring og overvågende algoritmer skal Youtube Kids være et bedre tilbud til de mindste, der indtil nu har været sluppet løs på hovedtjenesten, som egentlig er til børn over 13 år.

Indholdet kommer fra godkendte leverandører, det er ikke muligt at kommentere videoerne, og udover algoritmer vil rigtige 'menneskeøjne' også overvåge annoncer og indhold.

På Youtube Kids er der desuden mulighed for, at forældrene kan have bedre hånd i hanke med, hvor meget tid de små tilbringer foran skærmen. Det foregår ved hjælp af en integreret timer, der fortæller, hvornår skærmtiden er forbi.

Snak med dit  barn

David Guldager, der er ekspert i digitale trends, understreger, at forældre generelt skal være opmærksomme på deres børns digitale færden, hvis de vil beskytte deres barn mod ubehageligheder på nettet.

- Snak med dine børn om, hvilke platforme de bevæger sig på, og hvad de laver der. Hvis man ikke ved, hvad de laver og hvor, kan man af indlysende årsager ikke beskytte dem. Rent teknisk kan man oprette en børneprofil på de fleste tjenester, der er mere privat. Det er vigtigt at huske, at en profil som udgangspunkt er offentlig, når man opretter den, siger David Guldager til TV 2.

Selv om man har oprettet en privat profil til sit barn, kan man ikke være 100 procent sikker på, at alt er i den skønneste orden, advarer David Guldager:

- Her er det igen en fordel, hvis man har vist interesse for, hvad ens børn foretager sig på nettet. Hvis man har en åben dialog med sit barn om dets digitale færden, vil det sandsynligvis henvende sig til dig, hvis det oplever noget dumt på nettet - om det så er mobning, stødende billeder eller voksne, der skjuler sig bag en børneprofil.

Gode råd til at beskytte dit barn mod upassende indhold

 1. Youtube

  Youtube har sat filtre op, som sorterer anstødeligt indhold fra.

  Man skal dog ikke tro, at det betyder, at ens barn nu er sikret mod de upassende tegneserier og andet indhold, der ikke er egnet til børn. Det anstødelige indhold bliver nemlig kun sorteret fra, hvis der er en bruger, der har anmeldt det til tjenesten.

  Som standard er der ikke aktiveret nogen indstillinger til filtrering af indhold i Youtube. Du kan aktivere Begrænset tilstand som en hjælp til at filtrere voksenindhold fra, som du ikke ønsker, at dit barn skal se.

  Forældre kan få gode råd til Youtube her.

 2. Snapchat

  Snapchat er et af de mest populære sociale medier blandt danske børn og unge, og selvom aldersgrænsen er 13 år, bruger børn ned til otte år Snapchat.

  På Snapchat forsvinder billederne umiddelbart hurtigt igen, og det kan gøre det svært at kontrollere, hvad børn kan dele med hinanden.

  Tal derfor med dit barn om, hvad der er okay at dele, og husk, at selv om billeder forsvinder fra deres egen telefon eller tablet, kan andre have gemt et skærmbillede.

  Her kan forældre få gode råd til at beskytte sit barn på Snapchat.

   

 3. Instagram

  Instagram er ejet af Facebook, og på denne tjeneste er aldersgrænsen også 13 år. Fordi billeddelingsmediet er populært blandt børn og unge, har Instagram samlet en række tip om mediet til nysgerrige forældre. Her kan du læse, hvordan dit barn får en lukket profil.

  Læs Instagrams tip til forældre

 4. Facebook

  Facebook har for alle brugere en restriktiv politik i forhold til deling af nøgenbilleder og lignende. Det er desuden ikke tilladt at have en Facebook-profil som barn, da du skal være over 13 år.

  Facebook kan for eksempel begrænse voksnes adgang til at oprette forbindelse og dele materiale med mindreårige.

  Læs Facebooks retningslinjer for mindreårige

 5. Beskyttede indstillinger på Google

  Sidder dit barn alene på Google kan det ende uheldigt, hvis barnet laver en uheldig stavefejl eller taster "X" flere gange i søgefeltet.

  Billederne og siderne fra søgeresultatet er ikke altid børnevenlige, men ved at ændre Googles indstillinger kan du sikre dig, at de bliver det.

  Indstillingen "Beskyttet søgning" kan du nemlig slå til på både din computer og din telefon, og i både browser og app.

  Sådan slår du "Beskyttet søgning" til hos Google

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Børns Vilkår.