Samfund

Falck meldes til politiet i Bios-sag - nu truer krav om erstatning

- Det er en sag, som involverer aktiviteter, som vi moralsk og etisk kun kan tage afstand fra, siger Falck-topchef Jakob Riis.

Konkurrencerådet anmelder nu Falck til Bagmandspolitiet. 

Det står klart, efter at redningskoncernen mandag morgen har meddelt, at man ikke anker Konkurrencerådets afgørelse mod selskabet fra sidste uge.

Her slog rådet fast, at Falck havde misbrugt sin position til at udmanøvrere konkurrenten Bios.

Falcks administrerende direktør Jakob Riis siger til TV 2:

- Vi har så meget foran os, som afhænger af, at folk har fuld tillid til Falck, og det vi står for. Vi har valgt, at det ikke skal kompromitteres af, at vi prøver at køre en sag på juridiske, tekniske årsager.

- Det er en sag, som ligger mere end fire år tilbage, som involverer aktiviteter, som vi moralsk og etisk kun kan tage afstand fra.

Råd: Falck formidlede negative historier

I slutningen af januar nåede Konkurrencerådet til den afgørelse, at Falck havde brudt konkurrenceloven. I samme ombæring varslede Konkurrencerådet, at det ville anmelde Falck til Bagmandspolitiet.

Selskabet har ifølge Konkurrencerådet misbrugt sin markedsposition ved blandt andet i det skjulte at formidle negative historier om konkurrenten Bios til presse og medarbejdere.

Umiddelbart ankede Falck afgørelsen straks. Det er den anke, der nu droppes.

Hos Bios glæder direktør Stef Hesselink sig over Falcks droppede anke. Han mener dog ikke, at det er nok.

- Hvis Falck virkelig vil leve op til deres ansvar, bør de træde frem og fortælle, hvordan de vil kompensere for det, der er sket, siger han i en skriftlig kommentar.

- Alle parter, der har været involveret, som for eksempel politikere, kommunikationsbureauer og fagforeninger bør følge Falcks eksempel.

Konkursbo vil have erstatning

Konkursboet efter Bios' danske selskab vil, efter Falcks afgørelse om at droppe anken, rejse et erstatningskrav mod Falck. Kurator Jan Bruun Jørgensen forbereder et erstatningskrav.

- Når Falck frafalder deres anke, ligger der formentligt det, som man kalder et ansvarsgrundlag. Det vil sige, at der er basis for at gøre et erstatningskrav gældende, er der, siger Jan Bruun Jørgensen.

Han mener, at der kan være penge at hente til det slunkne bo, der står tilbage efter Bios danske selskabs konkurs.

- Det vi skal i gang med er at se på, hvordan økonomien kan se ud. Falck har tidligere tydeligt meldt ud, at de mente, at de havde forbrudt sig mod deres egne moralbegreber men ikke mod loven. Og at de ville føre det her helt til ende, siger Jan Bruun Jørgensen.

- Derfor har vi mentalt lænet os lidt tilbage og ikke gjort os nogle dybere tanker om det. Men det kommer vi jo til nu.