Samfund

Bekymring over hjemmetest af kønssygdom: Gå til lægen - selvom det er pinligt

Unge kan nemt teste sig selv for klamydia med en test bestilt på nettet. Men de tests skaber ikke grundlag for den bedste behandling, mener læge.

Danskere, der bekymrer sig for, om de har klamydia, behøver ikke længere kontakte lægen for at få svar. De kan bare bestille en hjemmetest på nettet.

Flere kommuner tilbyder i samarbejde med Sex og Samfund en gratis hjemmetest, og de kan også købes på private hjemmesider.

Men selvom hjemmetests i stigende grad er en mulighed for danske patienter, bliver de langt fra modtaget med åbne arme af de praktiserende læger.

Snak med lægen er afgørende

Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kalder dem ligefrem "en glidebane". Ifølge ham handler det ikke kun om at blive testet - det handler også om at passe på sig selv. Og der er en snak med lægen en god idé, mener han.

- Vi kan ende med at bruge en masse penge på testning og forurolige nogen snarere end at uddanne dem til at passe på sig selv, siger Anders Beich til TV 2.

Derfor opfordrer han til, at man i stedet går til lægen med sine bekymringer og mistanker.

Rådgivning om usikker sex

Anders Beich frygter, at brugen af hjemmetests fører til, at unge i fremtiden ikke kontakter lægen med lidelser og problemer, der kan være pinlige.

- Hvis man har symptomer, synes jeg bestemt, man skal gå til læge, for det kan være, man skal testes for noget helt andet end klamydia. Det kommer an på, hvad det er for noget usikker sex, man har kastet sig ud i, og de bekymringer skal følges op af en rådgivning, siger Anders Beich til TV 2.

- Man kan ikke teste sig til sundhed. Og den dag man er blevet behandlet for sin mulige klamydiainfektion, kan man blive smittet kort tid efter, hvis man vedligeholder den adfærd, man blev smittet af.

Hjemmetest kan fange flere kønssygdomme

Men det er Charlotte Wilken-Jensen, der er overlæge og faglig leder af præventionsklinikken i Sex og Samfund, uenig i. I stedet mener hun, at de gratis hjemmetests er med til at fange klamydia, som flere og flere unge smittes med.

- Vi finder mange, der er positive og kan blive behandlet. Mange siger, at hvis de ikke havde haft den mulighed, var de ikke blevet testet. Vi er nødt til at standse den udvikling, siger Charlotte Wilken-Jensen til TV 2.

Skam og den løftede pegefinger

Det samme mener Hans Eibe Sørensen, der ejer Test Dig Selv, som sælger tests for kønssygdomme.

I hans øjne ved de unge godt, at de skal beskytte sig under sex, og hans ønske er at nå ud til dem, der ikke nødvendigvis går til lægen, selvom de godt ved, den er gal.

- Der er meget skam og 'den løftede pegefinger' forbundet med de her dialoger, mener Hans Eibe Sørensen om de samtaler, de unge kan have med lægen.

- Sex, det, vi spiser, og motion er en del af livsglæden, og jeg skal for eksempel ikke ordineres en tur i motionscenter for at vide, at det er godt for mit BMI, forklarer han.