Samfund

Kommune mister 37 millioner kroner - er 122 borgere for mange

Kerteminde fjord med kirkespiret i baggrunden til højre.. Claus Fisker / Scanpix Denmark

Manglende tilskud vil betyde omfattende besparelser for kommunen, påpeger byråd i brev til regeringen.

I Kerteminde kan de glæde sig over en vækst i befolkningstallet. Men det betyder også, at kommunen i 2020 mister et tilskud fra staten på 37 millioner kroner. Det skriver Fyens.dk.

De 37 millioner kommer via et bloktilskud, der gives til kommuner, som over en femårig periode har befolkningstilbagegang. Men da befolkningstallet i Kerteminde 1. januar 2019 blev gjort op, var der lige præcis 122 flere borgere, end der måtte være i forhold til 2014, og det koster bloktilskuddet næste år. Derfor har et enigt byråd nu skrevet et brev til regeringen og Folketinget, hvor man påpeger, at det manglende tilskud vil betyde omfattende besparelser.

- Det siger noget om, at de rammer, kommunerne får tilskud efter, de skriger til himlen, siger borgmester Kasper Olesen (S) til Fyens.dk.

Forskellige tilskud

Bloktilskud dækker over mange forskellige tilskud fra staten, der gives efter forskellige kriterier, og som kommunerne kan råde over, som de ønsker.

Det tilskud, Kerteminde kommer til at mangle, gives til kommuner med vanskelige økonomiske vilkår ud for en række objektive kriterier for demografiske udfordringer. Det er blandt andet lav befolkningstæthed, stigende andel af ældre og faldende indbyggertal.

Puljen fordeles af Økonomi- og indenrigsministeriet i forhold til indbyggertal. I 2019 er den tilskudspulje på 310,9 millioner kroner. Det fremgår af ministeriets publikation for kommunal udligning og generelle tilskud 2019.

Syv for mange

Andre kommuner har oplevet at være i sammen situation som Kerteminde. Eksempelvis mistede Varde Kommune 30 millioner kroner på budgettet i 2018. Men på længere sigt er det bedst at have en befolkning i fremgang og dermed flere skatteindtægter, konstaterede borgmester Erik Buhl dengang over for JyskeVestkysten

Kerteminde undgik i december 2017 med nød og næppe en lignende situation. Dengang var der ifølge Fyens.dk syv indbyggere for meget, så administrationen blev sat til at gennemgå indbyggertallet med en tættekam for at luge ud i dem, der var registreret forkert.