Samfund

Nej til behandling til 1,8 millioner kroner: Hvor meget er mit liv værd?

Medicinrådet skønnede, at medicinen er for dyr til, at Svend Andersen og andre bør få behandling. Den kunne ellers forlænge hans liv op til to år.

En efterbehandling i 30 måneder med lægemidlet Revlimid ville måske kunne forlænge den 57-årige ingeniør Sven Andersens liv i op til to år. Han fik for halvandet år siden konstateret knoglemarvskræft og har været igennem både en knoglemarvstransplation og en kemobehandling.

Lægerne skønner, at efterbehandlingen måske vil kunne forlænge Sven Andersen og flere andres liv, men Medicinrådet, et uafhængigt organ, der rådgiver regionerne, har sagt nej til at bruge Revlimid som standardbehandling - rådet mener, midlet er for dyrt. Efterbehandlingen koster 1,8 millioner kroner.

- Det er ubehageligt, at der er sat pris på ens liv. Hvor meget er jeg værd, og hvor meget er andre værd, siger Sven Andersen.

Han kan ikke forstå, der ikke er råd til, at han kan få efterbehandling med midlet.

- Hvordan kan vi ikke have råd til at give to års længere levetid, hvis vi kan lade andre gå på pension to år tidligere og have råd til det, siger Sven Andersen.

Medicinrådet: For dyrt

Steen Werner Hansen, formand for Medicinrådet, forklarer, at præparatet er for dyrt.

- Medicinrådet har vurderet, at forholdet mellem effekt og prisen er forkert i forhold til at anbefale det som standardbehandling. Det, der har vejet meget tungt, er den høje pris, siger Steen Werner Hansen.

Hos Kræftens Bekæmpelse har man svært ved at acceptere beslutningen.

- Den udgift, der er forbundet med lige netop den her medicin, bør vi altså have råd til. Der er patienter, der kan leve to år længere, og det bør vi kunne håndtere i et så rigt samfund som det danske, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Professor: Rigtig beslutning

Men Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet (SDU), forstår godt beslutningen.

- Jeg synes, det er en rigtig beslutning. Præparatet har en lovende virkning, men den er alt, alt for usikker, og så har det en meget høj pris. Det, man er nødt til at sætte det over for, er andre aktiviteter i sundhedsvæsenet, vi så må undvære, siger Jes Søgaard.

Gorm Greis, Formand for Etisk Råd, erkender, at vi mangler indsigt i, hvad vi får ud af de penge, vi bruger i Sundhedsvæsenet.

- Vi har meget styr på, hvor pengene går hen. Men et overblik over, hvilken værdi, patienterne får af det, vi gør set i forhold til prisen, det mangler, siger Gorm Greis.

Revlimid indgår dog fortsat i behandlingen af knoglemarvskræft på danske sygehuse.