Samfund

Uanset om han vinder eller taber, så skriver folk til ham, at han skal dø

Danske Casper Møller er kendt for at spille Counter-Strike. Men det betyder også, at han får en masse hadske beskeder i sin indbakke.

De gør sig meget umage med at skrive til Casper Møller, at han skal dø.

De er vrede. Både hvis han har spillet godt eller dårligt og vinder eller taber.

Den grove tone

TV 2 og TV 2s regioner sætter i denne uge fokus på den grove tone. Tre ud af fire danskere mener, at vi taler grimmere til hinanden end tidligere, viser en ny måling lavet af Megafon for TV 2.

De skriver, at de håber, at hans familie får kræft. At de ved, hvor han bor.

De skriver til ham privat på Facebook, Instagram og Twitter.

De skriver til ham, fordi han med brugernavnet 'cadiaN' er blandt de fremmeste holdledere i computerspillet 'Counter-Strike: Global Offensive'. Flere millioner ser med, når han med det danske hold North spiller turneringer forskellige steder i verden.

De vrede kommentarer kommer fra danskere i alle aldre, men også udlændinge.

"Jeg håber, at hele jeres hold dør"

De skriver fra deres egne profiler med fuldt navn og billeder af sig selv på profilen. Vi har tilføjet nogle ægte beskeder til spillerne i denne artikel, hvor vi dog har anonymiseret de brugere, der sender beskederne.   

 1. Anonymiseret bruger

  Forlad Counter Strike-scenen, motherfucker.

Casper Møller ved godt, at det lyder forkert, men han har vænnet sig til at blive truet og svinet til af vrede mennesker på internettet. Han og andre fra holdet er begyndt at slette de hadefulde ytringer.

Casper 'cadiaN' Møller

 • 23 år og fra Haderslev
 • Er kaptajn for holdet North i spillet Counter-Strike: Global Offensive, som også kaldes CS:GO. Holdet ejes af F.C. København og Nordisk Film.
 • Bruger navnet 'cadiaN' i spillet.
 • Har levet af at spille Counter-Strike professionelt siden gymnasiet. Har også boet i Las Vegas, hvor han spillede for storholdet Roque. Skiftede til North i september sidste år.

- Det er 100 procent et stort problem, at folk sidder på den anden side af en skærm. De ved ikke, hvilken indvirkning det her har på andre mennesker, siger han.

 1. Anonymiseret bruger

  Jeg håber, at hele jeres hold dør.

Problemet er så omfattende for Counter-Strike-holdet North, at man nu ønsker at gøre noget ved det.

I et tweet fra for nylig skriver holdet:

- Der er noget, vi bliver nødt til at tale om. Det her er ikke okay.

Alle typer skriver hadske kommentarer

I eksemplerne fra North er der blandt andet beskeder, hvor folk skriver, at spillerne bør få AIDS eller kræft. Eller at de bør dø. 

- I bund og grund sidder de nok alle iblandt os. Jeg tror ikke på, at det kun er én type mennesker, der skriver det her. Det er alle verdenshjørner og alle aldre, hvilket er skræmmende, siger Casper Møller.

 1. Anonymiseret bruger

  Få kræft, fucking nybegyndere!

Flere gange har han fået beskeder fra helt unge, danske børn. De skriver til ham fra deres private Facebook-profiler, så det er let at finde frem til dem. 

Nogle gange har Casper Møller taget kontakt til forældrene for at høre, om de er opmærksomme på, hvad børnene egentlig laver på internettet.

- Så ender man også med at få et stort undskyld. Og de er meget chokerede over deres børns opførsel, siger Casper Møller.

Det er hans indtryk, at de voksne slet ikke er opmærksomme på adfærden online.

Branchen har også et ansvar

Derfor mener han også, at det er utroligt vigtigt, at forældrene engagerer sig mere i digitaliseringen af samfundet. Og ifølge ham er det vigtigt at gribe ind, når børn bruger så meget tid foran computeren.

- Det er i en helt tidlig alder, at folk begynder. Her er det nok i mindre grad, at de siger, at man skal dø. Men mine nevøer spiller Fortnite, hvor tonen er utroligt hård. Når de begynder at få sådan noget kastet i hovedet hele tiden, så begynder de at tænke, at det er kutyme, siger Casper Møller.

Counter-Strike er enormt populært at følge. De store turneringer har ofte flere millioner seere online, og derfor er spillerne også profiler med mange følgere på sociale medier.

Det gør sig også gældende for Casper Møller.

Han har over 42.600 følgere på Twitter, lige under 16.000 på Facebook og over 2500 på Instagram.

Derfor mener han også, at det er vigtigt, at de professionelle spillere, hold og organisationer går forrest i kampen for en bedre tone, når der skal spilles online.

- På North går vi ikke og råber tilråb ad modstandere, og når vi spiller, går vi efter at juble for hinanden og være glade på egne vegne. Vi vil også udvise en respektfuld, god kampånd, siger Casper Møller.

Og det er der også rig mulighed for i den kommende tid, hvor North skal spille en række store turneringer i udlandet.

Her vil holdet som noget nyt have hashtagget #StopToxicity skrevet på spillertrøjerne. Toxicity, som kan oversættes til giftighed på dansk, er en fælles betegnelse for den nedladende og hårde tone i spil på nettet.

Lige nu indtager North en 11. plads på verdensranglisten over hold i 'Counter-Strike: Global Offensive'. Det danske hold Astralis indtager pladsen som verdens bedste.