Samfund

Socialdemokratiet slår Venstre ved årets Skolevalg

Socialdemokratiet er landets største parti hos danske skoleelever, viser resultaterne ved årets Skolevalg. Men den danske ungdom er stadig blå.

De ældste danske skoleelever foretrækker Socialdemokratiet over Venstre. Men samtidig får de blå partier flere stemmer end rød blok. 

Det viser det endelige afstemningsresultat ved årets Skolevalg, hvor 80.000 elever fra landets 8.-10. klasser har deltaget i afstemningen. 

22,6 procent af stemmerne gik til Socialdemokratiet, som dermed bliver det største parti, mens Venstre, der vandt ved sidste Skolevalg i 2017, bliver næststørst med 17 procent, og samtidig bliver Konservative tredjestørst med 13,1 procent af stemmerne.   

Vi har talt om de unges hverdag, og vi har ikke talt i politikersprog

Frederik Vad, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

På trods af Socialdemokratiets popularitet blandt skoleeleverne, er det stadig blå blok, ligesom det var ved sidste Skolevalg, der vinder over rød blok med 51,2 procent af stemmerne, mens de røde partier må nøjes med 48,8 procent. 

Tallene kan dog ikke bruges til at konkludere, at der ville være blåt flertal i Folketinget, da hverken Kristendemokraterne eller Nye Borgerlige kommer over spærregrænsen.

De unge vil høre om deres hverdag

Sejren til Socialdemokratiet vækker begejstring hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), hvis formand, Frederik Vad, ikke er i tvivl om, hvorfor de unge foretrak Socialdemokratiet ved årets Skolevalg. 

- Det har været en fuldstændig fantastisk sejr. Grunden til, vi har vundet, er, at vi har haft de rigtige svar på de forskellige dagsordener, såsom klima, ulighed og præstationspres. Vi har talt om de unges hverdag, og vi har ikke talt i politikersprog, siger Frederik Vad til DR og fortsætter:

- De unge vil gerne høre om noget, der relaterer sig til deres virkelighed, de vil gerne høre om deres hverdag. Og deres hverdag er ikke, at de mangler peberspray, eller at de tager mange stoffer. Det, de gerne vil have, er fællesskabsorienterede løsninger på klima, præstationspres og ulighed. Det er hverdagens løsninger, det er virklighedens løsninger, de har fået, siger DSU-formanden.

Blå blok vandt i 2017

Valget for to år siden, Skolevalg 2017, viste, at de danske elever foretrak et borgerligt flertal. Dengang blev Venstre det største parti med 19,1 procent af stemmerne efterfulgt af Socialdemokratiet med 15,6 procent og Liberal Alliance, der fik 13,5 procent af stemmerne.

I alt tegnede der sig i 2017 et borgerligt flertal med et landsresultat på 55,3 procent til blå blok, mens den røde blok kunne mønstre 44,7 procent af stemmerne. Et forspring, som dermed er skrumpet ved årets valg.

Autentisk valgkamp

Det var 80.000 14-17-årige elever fra landets 8-10-klasser, der stemte for første gang. Forud er gået en autentisk tilrettelagt valgkamp, hvor eleverne har skullet vælge mærkesager og udarbejde valgkampagner.

Skolevalget arrangeres hvert andet år af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd.

Her er landsresultaltet af Skolevalg 2019 i procent:

 • Socialdemokratiet: 22,6 
 • Venstre: 17
 • Det Konservative Folkeparti: 13,1
 • Radikal Venstre: 11,1
 • Liberal Alliance: 9,9
 • Dansk Folkeparti: 8,4
 • Socialistisk Folkeparti: 5,7
 • Enhedslisten: 4,8
 • Alternativet: 4,6
 • Nye Borgerlige: 1,5
 • Kristendemokraterne: 1,3