Anders Matthesen: BĂžrn taler ikke for groft - men de voksne er blevet sartere

Anders Matthesen mener ikke, at bĂžrns sprog er blevet grimmere. Ordene har ĂŠndret sig, men intentionerne bag er stadig gode, siger komikeren.

- Jeg flĂŠkker dit grimme pissefjĂŠs, din sĂžn af en fattig luder.

Ordene bliver rĂ„bt af 'Ternet Ninja' i Anders Matthesens film af samme navn, som er den mest sete danske animationsfilm nogensinde. 

Om Anders 'Anden' Matthesen

  • FĂždt 6. juli 1974 pĂ„ Østerbro, KĂžbenhavn.
  • Opvokset i Albertslund
  • Gift med Cemille Matthesen siden 2013
  • Bor i en villa pĂ„ Frederiksberg i KĂžbenhavn sammen med hustruens to bĂžrn og sĂžnnen Spencer, som parret har sammen.
  • PĂ„ cv'et kan han skrive komiker, skuespiller, sanger/rapper, manuskriptforfatter, instruktĂžr og forfatter.

Filmens sprog lĂŠgger sig samtidig tĂŠt op ad det, som danske bĂžrn benytter sig af  - bĂ„de i skolegĂ„rden, over for lĂŠrerne i klassevĂŠrelset og trĂŠneren pĂ„ fodboldbanen.

Og spĂžrger man de danske forĂŠldre, er bĂžrnenes sprog blevet for groft. I en ny megafonmĂ„ling for TV 2 og TV 2's-regioner svarer 67 procent, at bĂžrnenes sprog er blevet grovere de seneste ti Ă„r. PĂ„ flere af landets skoler har man endda indfĂžrt workshops, der specifikt skal bekĂŠmpe den grove tone

ForĂŠldrene har det stĂžrste ansvar

Komikeren Anders Matthesen er dog ikke enig i, at tonen er blevet for grov. Han medgiver, at sproget har udviklet sig, men det er ikke et problem. Det er tvĂŠrtimod os danskere, der er blevet for sarte, siger han, da han onsdag gĂŠster talkshowet 'Lippert' pĂ„ TV 2 News

- Vi har antenner og scannere ude efter ord, der kan udlĂžse forargelse. Vi glemmer at lytte til musikken bagved noderne, siger han. 

- Udtrykkene fejler ikke noget. Problemet er, hvis man bevidst skyder dem efter andre mennesker for at sĂ„re dem. Det er forĂŠldrenes ansvar at lĂŠre ungerne, at det mĂ„ man ikke. Hvad der ligger tilgĂŠngeligt af saftige ord, kan vi ikke gĂžre noget ved. De ligger der som noget, vi kan male og sĂŠtte farver pĂ„ tilvĂŠrelsen med. Det er forĂŠldrenes ansvar at lĂŠre bĂžrnene at beherske det, fortsĂŠtter han. 

Den grove tone

I en stikprÞveundersÞgelse har 63 lokalpolitikere fra hele Lorryland svaret pÄ en rÊkke spÞrgsmÄl omkring i hvor hÞj grad de har oplevet personangreb i kraft af deres hverv som politikere.

Hele 32 af dem svarer, at de ofte oplever ubehagelig sprogbrug pĂ„ sociale medier og 15 svarer, at de ogsĂ„ har vĂŠret udsat for personangreb og andre ubehageligheder i det offentlige rum. 

Sammen med TV 2 og de Ăžvrige regionale TV2 Stationer ser vi i denne uge nĂŠrmere pĂ„, hvordan vi opfĂžrer os overfor hinanden i det offentlige rum og pĂ„ de sociale medier. Og hvor grov og urimelig tonen kan vĂŠre.

BĂžrn krammer mere

Sproget i 'Ternet Ninja' afspejler den virkelighed, som Anders Matthesen oplever. Selv har han en sĂžn pĂ„ otte Ă„r og to bonusbĂžrn, der er et par Ă„r ĂŠldre. Og han har da lĂ„nt et par af udtrykkene i filmen fra bĂžrnenes skolegĂ„rd, siger han.

Jeg havde selv en vane med at spille sĂŠr som barn, og jeg synes, at bĂžrnene i dag er meget mere socialt kompetente

Anders Matthesen, komiker

Men selvom det mĂ„ske lyder barskt at kalde et andet barn for "luder", er det ikke hans oplevelse, at ordene ogsĂ„ afspejler sig i bĂžrnenes adfĂŠrd.

- Jeg tĂŠnker tvĂŠrtimod, at hvis der er noget, som har ĂŠndret sig fra min barndom til nu, sĂ„ er det, at bĂžrnene krammer hinanden mere. De er generelt mere hĂžflige og nĂŠrvĂŠrende og mindre tvĂŠre og utilnĂŠrmelige. Jeg havde selv en vane med at spille sĂŠr som barn, og jeg synes, at bĂžrnene i dag er meget mere socialt kompetente. 

Tal pĂŠnt

BĂžrnene lĂŠgger med andre ord ikke den samme vĂŠrdi i ordene som de voksne i TV 2's undersĂžgelse gĂžr, mener komikeren. Hvis intentionerne er onde, er det straks en anden sag. Men generelt oplever han, at bĂžrn godt kan forstĂ„, nĂ„r de bryder en grĂŠnse og bruger ordene i en negativ kontekst. 

- SelvfĂžlgelig er det problematisk, hvis et barn har sagt "din fucking lille Hitler-luder, dĂž i et hul, bĂžssesvin" og ment det. Men nĂ„r vi snakker om hensyn, er det netop bĂžrn, der har bedst forstĂ„else over for andre bĂžrn. Hvis man fortĂŠller dem om en problemstilling eller et ĂžmtĂ„leligt emne, sĂ„ synes jeg generelt, at den gĂ„r rent ind. 

Jeg har meget snĂŠvre grĂŠnser for, hvordan jeg vil tale til andre mennesker eller gerne vil have, at andre skal tale til mig

Anders Matthesen, komiker

SpÞrgsmÄlet er dog, om Anders Matthesen selv har en grÊnse for, hvad hans egne bÞrn - og andre - mÄ sige til ham? BÄde ja og nej, lyder det:

- Jeg har ingen grĂŠnser for, hvad ord man mĂ„ bruge. Men jeg har meget snĂŠvre grĂŠnser for, hvordan jeg vil tale til andre mennesker eller gerne vil have, at andre skal tale til mig. Jeg synes, man skal snakke pĂŠnt og imĂždekommende. Man skal ikke vĂŠre ondskabsfulde over for hinanden.