Samfund

Malthe Thomsen er død - han blev 27 år gammel

Han blev fundet død på sit værelse i lørdags.

27-årige danske Malthe Thomsen, der blev anklaget og senere renset for at have krænket børnehavebørn i New York, er død.

Det bekræfter hans mor, Gitte Thomsen, overfor DR Nyheder og TV 2.

Han fik en blodprop i hjertet.

Moren beskriver, at hans sjæl gav op, og at han har betalt den ultimative pris:

- Han var så meget mere end den retssag. Det var han før, det var han under, og det er han efter, og det skal vi huske ham for.

Ifølge Gitte Thomsen blev han fundet død i lørdags på sit værelse på filmhøjskolen European Film College i Ebeltoft. Her var han sovet stille ind liggende i sin seng.

Han var igang, og han havde det skidedejligt

Gitte Thomsen, mor

- Han var i gang, og han havde det skidedejligt. Og han havde sagt til sine medstuderende, at han aldrig havde været mere lykkelig. De kaldte ham et smukt menneske, og det er sådan, vi skal huske ham. Han fejlede intet, men hans krop har været stresset de sidste fire år, siger Gitte Thomsen til TV 2.

Hun fortæller videre, at Malthe Thomsen stod frem med sin sag, fordi han ville gøre en forskel for andre - og især mandlige pædagoger. 

Det har siden medført, at forhør nu altid skal videodokumenteres. 

Blev frifundet

Anklagerne mod Malthe Thomsen kom, da den dengang 22-årige dansker var i praktik som pædagogstuderende i en amerikansk daginstitution i New York.

Her blev han beskyldt for i 15 tilfælde at have krænket børnehavebørn i fire-femårsalderen, og under timelange afhøringer pressede politiet ham til at tilstå overgrebene.

Senere viste det sig dog, at beviserne mod ham ikke holdt.

Derfor frafaldt sagen i november 2014, hvor han blev frifundet.

Efterfølgende lagde Malthe Thomsen og hans danske advokat, Jane Fischer-Byrialsen, sag an mod staten New York, anklagemyndigheden og den kvindelige kollega, der stod bag anklagerne.

I september 2016 indgik han forlig i erstatningssagen mod politiet og anklagemyndigheden. Her endte beløbet på 500.000 danske kroner. De havde krævet 48 millioner

- Jeg synes, det har været kampen værd. Vi ved, at vi gjorde alt, hvad vi kunne. Det betyder ikke, at alting så går lige op, men vi har gjort vores for at få en smag af retfærdighed, sagde Malthe Thomsen dengang.

I juni 2018 indgik Malthe Thomsen også forlig med den kvinde, der i 2014 anklagede ham for overgrebene. Beløbet er ukendt for offentligheden, men skulle være nok til at dække sagens omkostninger, der løb op i over en million kroner. 

Kæmpede med depression

Sagen tog dog hårdt på Malthe Thomsen.

Det fortalte han til TV 2 under tilblivelsen af dokumentaren 'Når politiet lyver'.

Helt præcist betød det, at han havde svært ved at sove om natten. Og så kæmpede han mod en depression, imens drømmen om at arbejde med børn blev skiftet ud med en anden. 

- Jeg har været udsat for den mistanke én gang, og det er svært at give slip på. Frygten sidder mest i mit hoved, for jeg er kun blevet taget positivt imod herhjemme. Men jeg ville frygte, at jeg ikke ville kunne gøre mit arbejde ordentligt, og det ville jeg have det dårligt med, lød det fra Malthe Thomsen.

Han valgte derfor at starte på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. 

Men han var nu ude på den anden side. Det slår Gitte Thomsen fast. 

Han var glad, nød sin nye tilværelse og så fremad:

Det er vigtigt at fortælle, at han havde vundet kampen og var kommet godt ud på den anden side

Gitte Thomsen, mor

- Det er vigtigt at fortælle, at han havde vundet kampen og var kommet godt ud på den anden side. Han havde fortjent at få lov at få det liv, han drømte om, og vi skulle have lov til at leve det sammen med ham. Det så vi alle frem til.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor uretfærdigt det her er.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår Malthe Thomsen bisættes.

Malthe Thomsen-sagen dag for dag

 1. 2014

  1. Malthe Thomsen flytter til New York

   22-årige Malthe Thomsen flytter til New York City i USA for at arbejde som pædagogpraktikant på daginstitutionen International Preschools på Manhattan.

  2. Anmeldt for at krænke børn

   En kvindelig kollega anmelder Malthe Thomsen til skolens ledelse for at have krænket flere af børnene seksuelt.

   Skolen iværksætter en undersøgelse af hans omgang med børnene. De interviewer de andre pædagoger og observerer Malthe Thomsen, uden han ved det.

   Undersøgelsen frikender Malthe Thomsen, og skolens ledelse fyrer den kvindelige kollega, der stod bag anklagerne.

  3. Anholdelse, afhøring og sigtelse

   Klokken 05.00 om morgenen banker to betjente på Malthe Thomsens dør. Hans tidligere kollega har meldt ham til politiet, og Malthe Thomsen bliver anholdt, afhørt og sigtet.

   Ifølge Malthe Thomsens advokat, Jane Fisher-Byrialsen, bliver han afhørt af politiet i flere timer uden at få tilbud om at tale med en advokat. Han afviser under forhøret flere gange at have krænket børnene seksuelt.

   Undervejs vælger politiet at lyve over for ham. De fortæller, at de har en videooptagelse, der viser, at han krænker børnene. Malthe Thomsen svarer, at han ikke kan huske, at det er sket, men siger også, at hvis de har det på video, må det jo være sandt. Den påstand opfatter politiet som en tilståelse.

  4. Varetægtsfængsles på fængselsø

   Malthe Thomsen varetægtsfængsles i det berygtede fængsel Rikers Island, der ligger på en ø lidt uden for New York.

  5. Hænges ud som sexmonster

   En af New Yorks største aviser Daily News hænger Malthe Thomsen ud på forsiden af avisen som et sexmonster, der har forgrebet sig på flere børn. Efter det modtager han flere dødstrusler fra de andre indsatte.

  6. Isolation

   Malthe Thomsens advokat får sat ham i isolation af hensyn til hans egen sikkerhed.

  7. Løslades mod kaution

   En dommer beslutter, at danskere ikke længere skal sidde varetægtsfængslet, mens sagen undersøges. Malthe Thomsen bliver derfor løsladt mod en kaution på 400.000 dollar, svarende til cirka 2,2 millioner kroner.

   Han skal dog bære en gps-fodlænke og må ikke forlade Manhattan i New York.

  8. Får fodlænke af

   Anklagemyndigheden er villig til at slække på kautionsbetingelserne, og Malthe Thomsen får sin fodlænke af.

  9. Sagen droppes

   Anklagemyndigheden meddeler under et retsmøde, at den vil opgive at rejse tiltale mod den danske pædagogstuderende.

   - Efter en omhyggelig og grundig gennemgang af beviserne i vor omfattende efterforskning har vi besluttet, at vi ikke kan løfte bevisbyrden, forklarede anklageren i sagen, Rachel Ferrari, i retten.

   Sagen bliver droppet, og Malthe Thomsen er en fri mand igen.

  10. ​Malthe Thomsen vender hjem til Danmark

 2. 2016

  1. Godkendt til at føre en retssag

   En amerikansk landsdommer godkender, at Malthe Thomsen kan føre en retssag om uretfærdig behandling ved en domstol i New York.

   Dommeren beslutter, at anklageren er immun og dermed ikke kan retsforfølges. Til gengæld bliver flere af anklagepunkterne mod politiet, staten og den kvinde, der anmeldte Malthe Thomsen, godkendt til en egentlig retssag.

  2. Erstatningssag begynder

   Malthe Thomsens erstatningssag begynder i New York. Han har fremsat krav om erstatning på syv millioner dollar, svarende til cirka 48 millioner kroner.

  3. Indgår forlig

   Malthe Thomsen indgår forlig i den erstatningssag, han har anlagt mod anklagemyndigheden og staten New York. Beløbet ender på 500.000 danske kroner.

    

 3. 2018

  1. Malthe Thomsen indgår forlig med den kvinde, der i 2014 anklagede ham for at have krænket flere børn seksuelt.

   Beløbets størrelse er klausuleret i forliget. Men ifølge Malthe Thomsen og hans advokat, Jane Fisher-Byrialsen, dækker det sagens omkostninger, som er på over en million kroner.

Kilde: Ritzau, Politiken, TV 2