Samfund

Tonen er blevet hård: - Jeg blev kaldt idiot på grund af en ost

En helt ny måling fra Megafon viser, at danskerne synes, vi taler grimmere til hinanden end tidligere. Det skal stoppes, mener fagforening.

Tonen mellem danskerne har ændret sig - og det er ikke til det bedre.

Sådan oplever Gurij Pedersen det. Hun har flere gange fået kastet grimme ord efter sig, mens hun var på arbejde som kassedame. 

En gang skete det på grund af prisen på en ost, og det er langt fra et særtilfælde.

- Jeg føler mig magtesløs og bliver ked af det og vred, når det sker, fortæller Gurij Pedersen til TV 2.

Medarbejdere bliver kede af det

Andre medarbejdere i servicebranchen fortæller til TV 2, at de hårde ord har fået dem til at græde.

Medarbejderne må lægge ører til nedladende bemærkninger fra kunder, når de er utilfredse med situationen eller ikke får deres vilje. Det skyldes ifølge Gurij Pedersen, at tonen er blevet for hård.

Og meget tyder på, at danskerne er enige. Det viser en helt ny måling lavet af Megafon for TV 2.

Første gang jeg oplevede det, var jeg så rystet bagefter, at jeg begyndte at græde

Louise Luna Meinertz, medarbejder i callcenter

Her mener tre ud af fire danskere, at tonen mellem folk i dag er blevet grovere, end den var for ti år siden.

Derfor sætter TV 2 og TV 2s regioner i denne uge fokus på den grove tone.

Fagforening: Det skal stoppes

For tonen er ikke kun skærpet på nettet, men også i det offentlige rum, og det går særligt ud over dem, der møder danskerne i forbindelse med deres arbejde.

Det mener fagforeningen HK Danmark.

- Den er blevet alt for grov. Det er en helt uacceptabel udvikling, hvor vi i samfundet er blevet for truende og aggressive mod andre, siger HK's næstformand, Martin Rasmussen, til TV 2.

Han fortæller, at de på baggrund af interne undersøgelser kan se, at omgangsformen er blevet hårdere de seneste par år.

Den seneste medlemsundersøgelse fra 2018, som TV 2 har fået indsigt i, viser, at 93 procent af de adspurgte 1180 medlemmer i HK Handel har oplevet at blive talt grimt til eller chikaneret af en kunde.

I 2015 lå tallet på 71 procent, og forandringen sker ikke uden konsekvenser.

- Antallet af sygemeldinger stiger år for år, så der er ingen tvivl om, at det her bliver ved med at stige. Der skal gøres noget ved det nu. Det skal simpelthen stoppes, siger Martin Rasmussen.

Bliver kaldt dum på grund af en ost

En af de mange butiksansatte, der har deltaget i undersøgelsen, er Gurij Pedersen.

Til dagligt arbejder hun i supermarkedet Løvbjerg i Viborg, og her er det ikke sjældent, at kunderne kaster grimme ord efter hende og hendes kolleger.

- Enten er jeg dum, eller også er jeg en idiot, siger Gurij Pedersen til TV 2.

Afstemning

Har du inden for et år talt grimt til en telefonsælger, billetkontrollør eller butiksansat?

I hendes tilfælde opstår konflikterne oftest på grund af misforståelser.

- Det kan være ting, som at en ost på 200 gram er på tilbud. Når kunden derefter kommer med en ost på 500 gram og insisterer på at få rabat, men ikke får sin vilje, så kommer de grimme ord.

Gurij Pedersen og hendes kolleger er ikke de eneste medarbejdere i servicebranchen, der oplever at blive verbalt tilsvinet af kunder.

I en Megafon-måling tilkendegiver hver femte af de adspurgte, at de inden for det seneste år har talt grimt til en telefonsælger.

- I går blev jeg kaldt en "møgso"

Det kan callcenter-medarbejderen Louise Luna Meinertz nikke genkendende til. Flere gange dagligt må hun sammen med sine kolleger i teleselskabet Call Me lægge ører til hårde ord fra kunderne.

- I går blev jeg kaldt en "møgso", og ordet "idiot” er også en stor del af min dagligdag, siger Louise Luna Meinertz.

Og de hårde fraser stopper ikke dér.

"Inkompetent idiot", "løgner" og "tyv" er også ord, hun ofte får smidt efter sig, når hun har headsettet på og tager imod opkald fra mobilkunderne, og det undrer hende:

- Oftest har jeg kun snakket med personen i et par minutter, når de her ord kommer ud, og så er det, jeg tænker: ”Hvordan kan du så hurtigt dømme mig på noget, du ikke har grundlag for, fordi du måske mangler din telefon eller ikke har betalt din regning?”, siger Louise Luna Meinertz.

Efter seks år i branchen har den 26-årige kvinde oplevet på nærmeste hold, hvordan tonen har udviklet sig.

- De taler grimmere og grimmere, og vi skal bare tage det med os. For et par år siden gik der meget længere tid mellem den her form for bemærkninger. Det burde ikke være sådan, siger Louise Luna Meinertz.

Bagsiden af branchen

For det er ifølge hende ikke nemt at være modtager af skældsordene.

- Første gang jeg oplevede det, var jeg så rystet bagefter, at jeg begyndte at græde, da jeg skulle fortælle det til min leder, fortæller Louise Luna Meinertz.

Også Gurij Pedersen bliver påvirket af den grove behandling fra kunderne. Derfor har hun en klar opfordring til danskerne:

- I stedet for at have jer selv i fokus, så tænk på, at vi er mennesker med følelser. Hav tålmodighed og forståelse for, at fejl ikke sker med vilje. Alle forsøger at gøre deres bedste, når vi er på arbejde, siger Gurij Pedersen.