Mere barsel bliver øremærket - vil ikke hænge sammen hos os, siger far

Det er ikke altid et spørgsmål, om man vil på barsel eller ej. Nogle kommer i klemme økonomisk eller mister to måneders barsel, påpeger far.

Som nybagt forælder skal man jonglere med bleskift og gylp. Men der skal også tages stilling til, hvem der skal have barsel og i hvor lang tid.

I fremtiden bliver der dog lidt mindre at forhandle om, for nu bliver to måneders barsel øremærket til barnets far. Og det er en god ide, hvis man spørger mandeforsker på RUC Kenneth Reinicke.

- Vi ved, at der er noget kulturel forestilling om, at det er moderen, der burde tage det meste, og at manden både skal forhandle med moderen og arbejdspladsen. Men der her forslag gør det meget lettere for mænd at tage de her barselsperioder, siger han til TV 2.

Det er ikke accepteret

På landsplan holder fædrene i gennemsnit 31 dages barsel, mens mødre holder holder omkring 270.

Ifølge mandeforskeren fordi det ikke er så accepteret, at man som mand gerne vil være hjemme hos sit barn.

- Men forskning siger, at hvis man går ind og reserverer de her perioder til mænd, så skaber det faktisk den legitimitet, de har brug for, siger Kenneth Reinicke.

Familier kommer i klemme

I Midt- og Vestsjælland holder mændene mindre barsel end landsgennemsnittet. En af dem, der har valgt ikke at tage del i de valgfrie uger, er 26-årige Christian Andersen fra Holbæk.

Han blev far for halvandet år siden og mener, at det burde være op til den enkelte familie at fordele barslen.

square to 16x9

- Jeg synes, det er en unødvendig indblanding i folks private situation at øremærke otte af ugerne til mændene. Der kan være mange årsager til, at faderen vælger ikke at holde barsel - det ville for eksempel ikke hænge sammen hjemme hos os, siger han.

Ifølge den 26-årige kommer de familier i klemme, hvor faren ikke har betalt barsel, og det går derfor hen og bliver et økonomisk spørgsmål.

- Hvis jeg skulle gå på barselsdagpenge, så ville min månedlige indtægt blive mere end halveret, og så ville vi ikke have råd til at sidde i det hus, vi har, siger han.

Havde finansieringen ikke været et problem, så havde Christian Andersen ikke tøvet med at tage mere barsel, end de to uger, der allerede er øremærket. Det føler han dog allerede, at han har mulighed for med de valgfrie barselsuger.

- Så jeg synes, det er ærgerligt, at de uger, der er øremærket til faren, kan risikere at gå til spilde. Hvis moderen i stedet har lyst til at bruge dem og blive på barsel, så skal hun have lov til det, siger han.

Kan gå ud over barnet

Der er da heller ikke meget opbakning til den øremærkede barsel på Facebook, hvor flere bemærker, at det kommer til at gå ud over barnet i sidste ende. 

- Så skal barnet bare to måneder tidligere i institution, hvis faren ikke vil eller kan tage de to måneder. Rigide regler altså, kommenterer blandt andet Annette Madsen til TV 2s opslag.

Hvad mener du om øremærket barsel til mænd?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, January 24, 2019

Hvad mener du om øremærket barsel til mænd?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, January 24, 2019

Hvad mener du om øremærket barsel til mænd?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, January 24, 2019

Selvom den øremærkede barsel er frivillig, så er der i manges øjne tale om tvang, fordi barslen ikke kan overgå til moderen, hvis far vælger det fra.

Men sådan skal det ikke opfattes, understreger mandeforskeren.

- Vi skal væk fra at bruge ordet tvang og i stedet fokusere på, at der har været en masse karrieredilemmaer, som mænd har oplevet. Derfor har det været svært.

- Vi ved, når mænd og kvinder har skulle forhandle om det her, så bliver det de gamle kulturelle forestillinger om, hvem der kan og skal og bør gøre hvad – de bliver forstærket. Men vi ved specielt fra nordisk forskning, at når vi går hen og øremærker, så tager mænd deres barsel.