Samfund

Kinesisk mobilgigant afviser dansk frygt for spionage

Det har vakt bekymring fra flere sider, at den kinesiske telegigant har kontrakt med TDC om at opbygge det danske 5G-netværk i Danmark.

Anklager om spionage - aktualiseret af anholdelser i Polen og Canada - har fået kinesiske Huawei i vælten den seneste tid, og i flere lande bliver techgiganten betragtet som en decideret sikkerhedstrussel.

Derfor har flere danske politikere også udtalt bekymring over, at Huawei har kontrakt med TDC om at opbygge det danske 5G-mobilnet.

Men der er intet at være bekymret for, lyder det ifølge selskabet selv i en skriftlig udtalelse fra Huawei til TV 2.

Direkte adspugt, hvorvidt den kinesiske regering eller andre vil få adgang til danskerne data gennem det 5G-netværk, der er ved at blive etableret i landet, lyder svaret fra Huawei:

- Huawei er en selvstændig organisation. Når det drejer sig om cybersikkerhed og beskyttelse af privatlivets fred, er vi forpligtede til at tage kundens side. Vi vil aldrig gøre skade på hverken nationer eller personer.

"Kinesisk lovgivning ingen trussel"

I svaret understreger Huawei endvidere, at det kinesiske udenrigsministerium afviser at have en lov, som forpligter kinesiske selskaber til at rette sig efter, hvad for eksempel den kinesiske efterretningstjeneste forlanger.

Noget, som ellers har vakt så megen bekymring blandt de danske folketingspolitikere, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag blev kaldt i samråd om emnet.

- Der er da bekymrende elementer, for det 5G-net, vi skal installere, er jo meget, meget omfattende og skal blandt andet styre selvkørende biler, styre vores forskellige ting i hjemmet, rumme store offentlige registre og så videre, lød det fra Claus Hjort Frederiksen, der afviste at skære Huawei ud af projektet.

Det vil både være dyrt og besværligt, forklarede han.

Flere lande frygter Huawei

Pris og vanskelighed har dog ikke afholdt andre lande fra at stoppe samarbejder med den kinesiske teknologigigant.

Netop frygten for, at kineserne kan få adgang til kernen af den nationale infrastruktur har fået lande som Australien, New Zealand og USA til at droppe Huawei, hvis troværdighed ikke er blevet bedre, efter to medarbejdere er blevet anholdt i henholdsvis Canada og Polen

Selskabet oplyser, at det er opmærksom på hændelserne, og at den person, der er anholdt og sigtet for spionage i Polen, er blevet afskediget - og at hans handlinger ingen relation har til Huawei.

Derfor er førnævnte landes frygt for spionage altså helt ubegrundet.

- Hos Huawei har vi aldrig brugt vores udstyr til at tilgå nogen form for nationale data, forretningshemmeligheder og private brugerinformationer. Vi vil aldrig støtte eller tolerere den type handlinger, og vi vil aldrig tage del i dens slags på andres opfordring.

Teknologivirksomheden understreger, at den overholder alle love og bestemmelser i de lande, hvor den opererer.

- Vi sætter vores lid til, at retssystemernes afgørelser er retfærdige.

Mens blandt andre briternes efterretningstjeneste vurderer, at Huawei udgør en sikkerhedstrussel, konkluderede Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) det modsatte.