Dansk Erhverv vil have politiske reklamer på tv
Organisationen kalder dansk lovgivning forældet. Men erfaren politiker advarer mod amerikanske tilstande med politiske budskaber i reklameblokkene.
Det skal være muligt for de danske politikere at tone frem på tv-skærmen og levere deres politiske budskaber i reklameblokken mellem udsendelser som 'Go’ Aften Danmark' og '18-Nyhederne'.
I hvert fald, hvis man spørger Dansk Erhverv.
Interesseorganisationen mener, at den lovgivning, der lige nu holder politik ude af reklameblokkene i Danmark, er forældet.
- Vi synes helt grundlæggende, at det er tid til at gøre op med et forbud, som er lavet i en tid, hvor tv-mediet havde monopol på levende billeder. Den tid er vi for længst forbi, og den teknologiske udvikling har ændret mediebilledet markant og danskernes medievaner ligesådan, forklarer Daniel Møller Jensen, som er politisk konsulent i Dansk Erhverv.
Amerikanske tilstande
Hvis det står til Dansk Erhverv, skal den danske lovgivning finde inspiration i udlandet, hvor det ikke er sjældent set, at partier og kandidater taler direkte ind i stuerne til vælgerne.
Side om side med reklamer for tandpasta og telefonselskaber indgår politik nemlig i reklameblokken i et land som USA.
Et eksempel er nedenstående reklamevideo fra Donald Trumps kampagne ved præsidentvalget, hvor en klassisk fortællerstemme kritiserer den demokratiske modstander Hillary Clinton, samtidig med at Donald Trumps egne valgløfter bliver rullet ud.
Videoen blev sendt på nationalt tv i bedste sendetid, og det er ifølge Daniel Møller Jensen en god måde at fange den målgruppe af vælgere, der fortsat ser flow-tv.
Lovligt alle andre steder
Det er nemlig kun på tv, den slags reklamer er ulovlige.
På Facebook, Youtube og andre platforme kan politikere og partier let og lovligt dele alverdens videobudskaber med danskerne.
- Der er nu et hav af muligheder for mediekanaler og platforme, hvor man kan markedsføre politiske budskaber helt lovligt. Det eneste sted, vi stadig har forbuddet, er på tv-mediet. Det giver ikke mening at bevare det, lyder det fra Daniel Møller Jensen.
Forbuddet mod politiske budskaber stammer fra en tid før streamingtjenester, som derfor heller ikke er underlagt reglerne. Men flere partier åbnede sidste år for at udvide forbuddet til også at gælde på streamingtjenester og altså gå den modsatte vej, end det Dansk Erhverv nu opfordrer til.
Godt, at politikere ikke bare kan lukke "gylle" ud
En af dem, der med en ny lovgivning vil kunne tone frem på skærmen i reklamepausen, er dog langt fra enig i forslaget fra erhvervsorganisationen.
Folketingsmedlem Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet mener, at det vil være direkte skadeligt for valgkampen og dermed demokratiet, hvis loven bliver ændret.
- Jeg er overbevist om, at det vil være en forringelse af atmosfæren i en valgkamp, hvis vi også åbner for politiske reklamer på tv.
Han er ikke imponeret over de ”rædselsfulde eksempler” fra USA.
- Generelt er sagen den, at den traditionelle tv-transmission er den største kontaktflade, politikerne har til vælgerne, og derfor er det efter min mening et godt bidrag til en vis civilisation, at kritiske journalister kan konfrontere politikerne med det, de siger på tv, og at politikere ikke bare kan sende gylle ud på tv, fordi de har mange penge.
Handler om penge
Og netop pengene har da også betydning på flere måder, erkender Daniel Møller Jensen, for reklamebranchen og tv-stationen, som Dansk Erhverv blandt andre repræsenterer, vil højest sandsynligt også opnå en øget efterspørgsel, hvis loven bliver ændret.
Han fastholder dog argumentet med, at det er til alles fordel, at de, der ikke ser de allerede eksisterende politiske reklamer på sociale medier, også får adgang til dem gennem tv-skærmen.
- Det vil være med til at højne kvaliteten af demokratiet og debatten, lyder det.
Mogens Lykketoft frygter modsat, at skellet mellem de partier og politikere, der har mange penge, og de, der har få, vil vokse. Med en henvisning til økonomen Joseph Stiglitz:
- Vi ender med at få den bedste regering, der kan købes for penge.