Samfund

Børn skal læse bøger om klimaforandringer, mener forfatter

Der findes endnu ikke så mange børnebøger om klimaforandringer, men de bliver allerede lånt flittigt på biblioteket.

Polerne smelter, verdenshavene stiger, og vejret bliver varmere.

Klimaforandringer er noget, der optager mange voksne. Men nu er det også nødvendigt, at børn lærer om det, mener forfatteren Kim Fupz Aakeson.

Han er en af de stadig få børnebogsforfattere, der har skrevet om klimaet og konsekvenserne af den globale opvarmning.

- Børn er jo en del af verden. Hele forestillingen om, at de lever på en ø for sig selv med nogle kaniner, det holder ikke, siger han til TV 2.

Datter var skrækslagen for Trump

Det var forfatterens egen datter, der fik det til at gå op for ham, at han også var nødt til at skrive om noget af det, der optager de voksne.

Kim Fupz Aakesons dengang syvårige datter var nemlig skrækslagen for, at Donald Trump skulle gå hen og vinde det amerikanske præsidentvalg - som han også gjorde.

- Børn afkoder de voksne og lytter, når de ikke skal lytte. Så vores bekymringer, angst og rådvildhed bliver også deres, siger han.

- Og det er vi nødt til at tale om. Vi kan ikke holde dem udenfor, for de begynder selv at stykke tingene sammen. De må ind i samtalen om, hvordan verden har det.

Disse tanker resulterede blandt andet i bogen 'Det hus Jack (og Melissa) byggede', der handler om to børn i en ødelagt og forladt verden uden voksne.

- Jeg ville ikke læse den som godnathistorie

Denne bog står på Københavns Biblioteker, hvor TV 2 mødte Anne Korsgaard Jessen, der er forælder til Eddie på fem. Selvom hun synes godt om ideen bag, så var hun ikke klar til at sætte den ind på hylden sammen med de andre højtlæsningsbøger.

- Jeg ville ikke læse den som godnathistorie - nok mere som en del af et oplæg eller en diskussion. Men jeg synes, den er fin, og selvfølgelig er det noget af det, børnene skal have med, for det er utroligt relevant, siger hun og tilføjer, at bogen ser noget trist ud.

Her kan forfatteren dog berolige hende:

- Helt generelt er der som regel håb i enden - et lys. Også i det, jeg laver til voksne. Det er det, historier kan: vise en vej videre frem, siger Kim Fupz Aakeson.

Afstemning

Ville du læse en bog om klimaforandringerne for dit barn?

Efterspurgt på bibliotek

Børnebibliotekar på Københavns Biblioteker Lone Birch kan da også fortælle, at de børnebøger, de har om klima, ikke får lov at stå på hylden særligt længe ad gangen.

- Klimabøger er meget udlånt i forhold til, hvad man havde regnet med. Så det er noget, der allerede er begyndt at blive efterspurgt - men der findes desværre ikke så mange endnu, siger hun til TV 2.

Lone Birch er dog ikke i tvivl om, at der nok skal komme flere til inden for den nærmeste fremtid. For hendes erfaring siger hende, at børn sagtens kan læse bøger om mere alvorlige emner.

- Ja, man kan skrive om alt. Hvis man gør det på en god måde, og hvis man gør det lidt humoristisk – især til de små.